Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_83d3d93f614bc64e7fef092bc1e8ac19, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Epilepsiakohtauksen voi mahdollisesti ennustaa ranteessa kannettavalla laitteella – Uutisalue

Epilepsiakohtauksen voi mahdollisesti ennustaa ranteessa kannettavalla laitteella

Epilepsiakohtaukset voi todennäköisesti tunnistaa jo puoli tuntia ennen oireiden alkamista, tuore tutkimus osoittaa. Tämä onnistuu ranteessa kannettavalla laitteella, joka mittaa kohtausta ennakoivia muutoksia kehossa.

Tutkimukseen osallistuneet kuusi epilepsiapotilasta kantoi 6–12 kuukautta ranteessaan laitetta, joka mittaa ihon sähkönjohtavuutta, lämmön muutoksia, verenkiertoa, sydämen sykettä ja fyysistä aktiivisuutta. Näin kerätyt tiedot analysoitiin syväoppimista hyödyntävällä algoritmilla. Tutkimukseen valittiin potilaita, joiden aivoihin oli asennettu epilepsian hoidossa käytettävä sähköstimulaattori, joten heidän epilepsiakohtauksensa pystyttiin tunnistamaan luotettavasti.

Rannekkeet onnistuneesti havaitsivat kehittymässä olevia epilepsiakohtauksia viidellä potilaalla kuudesta, tutkijat kirjoittavat. Laite antoi varoituksen puoli tuntia ennen kohtausta.

Tulokset ovat vielä hyvin alustavia ja perustuvat pieneen aineistoon, mutta jos havainnot varmistuvat suuremmissa lisätutkimuksissa, menetelmä voi helpottaa monien epilepsiapotilaiden elämää. Jos kohtaukset voi ennakoida, niitä pystytään paremmin estämään tai lievittämään esimerkiksi lääkkeillä.

Tutkimus julkaistiin Scientific Reports -lehdessä.

Epilepsia on aivojen sähköisen toiminnan häiriötila, jonka voivat aiheuttaa erilaiset synnynnäiset ja hankitut tekijät. Epilepsiassa esiintyy toistuvasti kohtauksia, joissa tajunta hämärtyy ja potilas voi muun muassa kouristella. Epilepsiaa sairastaa noin yksi suomalainen sadasta, mutta vain pienellä osalla potilaista on toistuvia kouristuskohtauksia.

Source Link is.fi