Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_48cf666b53814185b2b629685eafdd92, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
EU-parlamentin päätöksen seuraus: Sähköautot halpenevat lähelle bensa-autoja – näin polttomoottorikielto mullistaa automarkkinoita – Uutisalue

EU-parlamentin päätöksen seuraus: Sähköautot halpenevat lähelle bensa-autoja – näin polttomoottorikielto mullistaa automarkkinoita

Euroopan parlamentti haluaa, että vuonna 2035 kaikki EU:ssa myytävät uudet henkilö- ja pakettiautot ovat päästöttömiä. Käytännössä kyse on uusien polttomoottoriautojen myynnin lopettamisesta.

Mepit hyväksyivät kannan keskiviikkoisessa täysistunnossa äänin 339–249.

Uusien polttomoottoriautojen myyntikielto siis etenee, mutta siitä neuvotellaan vielä EU-instituutioiden välisissä neuvotteluissa, joissa lainsäädäntö saa lopullisen muotonsa. Alun perin komissio teki autojen päästörajoista esityksen viime kesänä osana laajaa ilmastopakettia.

Autoalan tiedotuskeskuksen liikenten erityisasiantuntija Hanna Kalenoja sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT:n liikennetutkimuksen johtaja Ari Aalto arvioivat, että uusi EU-lainsäädäntö tulee merkittävästi nopeuttamaan jo meneillään olevaa liikenteen sähköistymistä.

Kyse on ennen muuta viestistä autoteollisuudelle.

– Aika pitkälle tässä on kysymys siitä, että ohjataan autovalmistajien tuotekehityssuunnitelmia, Aalto sanoo.

Kalenoja kertoo, että aiemmissa autoalan ennusteissa arvioitiin, että vielä vuonna 2035 polttomoottoriautojen osuus ensirekisteröinneistä olisi Suomessa noin 30-40 prosentin luokkaa. Tämä ennuste on menossa uusiksi.

– Sähköistyminen etenee nyt paljon nopeammin ja yhä useampi uusista autoista tulee olemaan sähköisiä. Koko autokannan osalta muutokset ovat hitaampia, sillä tänä päivänä hankittua autoa tullaan käyttämään parisen kymmentä vuotta liikenteessä.

Kuluttajille tiedossa on laajempi sähköautovalikoima

Moni autovalmistaja on jo itse ilmoittanut lopettavansa polttomoottoriautojen valmistamisen. Esimerkiksi Volvo aikoo lopettaa polttomoottoriautojen valmistamisen vuonna 2030. Sikäli kyse ei ole dramaattisesta muutoksesta, Aalto sanoo.

Hänen mukaansa kaavailtu lainsäädäntö kuulostaa päästötavoitteisiin nähden uskottavalta. EU on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta. Liikenteen osuus EU:n päästöistä on suuri. Vuonna 2019 liikenne tuotti noin neljänneksen unionin kaikista päästöistä.

Uusien polttomoottoriautojen myynnin lopettaminen tarkoittaa myös sitä, että sähköautojen latausverkostoon on panostettava yhä kiihtyvään tahtiin, Kalenoja ja Aalto sanovat.

– Meidän pitää varmistaa, että latausinfrastruktuuri pysyy sähköistymisen vauhdin mukana. Meidän pitäisi Suomessa miettiä esimerkiksi kaupunkilaisia, jotka asuvat kerrostalossa ja panostaa kaupunkilataukseen, Aalto sanoo.

Uudessa EU-lainsäädännössä on Hanna Kalenojan mielestä paljon hyvää kuluttajien kannalta.

– Tämä tulee nopeuttamaan sähköautojen mallitarjonnan uudistumista ja tuo sinne juuri niitä kaivattuja keskihintaisia, pienempiä ladattavia autoja, joiden hintaero polttomoottoriautoihin nähden ei ole niin suuri kuin tänä päivänä.

Myös Aalto arvioi, että sähköautojen hinnat tulevat mitä todennäköisemmin laskemaan, kun uusien polttomoottoriautojen myynti kielletään.

– Odotettavissa on, että kilpailu kiristyy ja se näkyy myös kuluttajahinnoissa.

Huono uutinen kaasuautojen kannalta

Asiantuntijoiden mielestä vaatimus siitä, että myytävät uudet autot ovat täysin päästöttömiä, sulkee ovia tietyiltä teknologioilta.

Tämän vuoksi autoteollisuus on toivonut, ettei uusien myytävien autojen tarvitsisi olla täysin päästöttömiä vaan raja-arvoon jätettäisiin noin 5–10 prosentin liikkumavara, Kalenoja kertoo.

– Jos se on ehdoton pakoputken päästä laskettava nolla, se sulkee reittiä uusiutuvilta ja synteettisiltä polttoaineilta.

– Suomen kannalta huono puoli on se, että tämä tulisi lopettamaan kaasuautojen valmistuksen. Meillä biometaaniin on tehty paljon investointeja ja olisi potentiaalia sen kotimaiseen tuotantoon. Sille ei jää enää tilaa valmistajien portfolioissa, sanoo Kalenoja.

Kaasuautot katsotaan komission viimevuotisessa esityksessä kuuluvaksi polttomoottoriautoihin eli myös uusien kaasuautojen myynti kiellettäisiin vuonna 2035. Tämä voi olla yksi asia, josta jäsenmaat käyvät tiukkojakin neuvotteluita.

Viestintä- ja liikenneministeri Timo Harakka (sd.) kertoi toukokuun lopussa, että Suomen keskeinen tavoite on ollut kaasuautojen huomioiminen omana kokonaisuutenaan.

Voit keskustella aiheesta 10.6. klo 23 saakka.

Lue lisää:

Biokaasu olisi nopea keino hillitä liikennepäästöjä, mutta EU:ssa sille ei lämmetä – kaasutankkaukseen päästäneen lähivuosina myös Lapissa

Uusien polttomoottoriautojen myynnin loppu lähestyy – Autoala odottaa uusia, kovia päästölinjauksia EU-komissiolta pian

Source Link yle.fi