Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_05355d9b751583dee5fe5a0adc92a6a3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Fingerporin Pertti Jarla: ”Hänet on hyvä piirtää, se on pääasia” – tällaisia reaktioita Stubbin voitto herätti – Uutisalue
Banner Before Header

Fingerporin Pertti Jarla: ”Hänet on hyvä piirtää, se on pääasia” – tällaisia reaktioita Stubbin voitto herätti

Vaalituloksesta on kommentoitu paitsi Stubbin voittoa myös vaalien sovinnollisuutta, joka on noteerattu ulkomailla tv:ssä asti.

Alexander Stubb katsoo kuvassa oikealle. Taustalla sininen seinä, jossa lukee vaalit.

Alexander Stubb voitti presidentinvaaleissa Pekka Haaviston. Eroa ehdokkaiden äänisaaliissa on noin kolme prosenttiyksikköä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Nyt se on varmaa – Suomen tuleva tasavallan presidenttin on Alexander Stubb.

Kun tulos selvisi, sosiaalinen media alkoi nopeasti täyttyä reaktioista Stubbin voittoon. Koostimme ensimmäisiä kommentteja, joita Stubbin voitosta on esitetty sosiaalisessa mediassa. Suurin osa kommenteista on koottu viestipalvelu X:stä (entinen Twitter).

Demarikansanedustaja: ”Älä ryhdy yrmyksi”

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka toivoo onnittelussaan, että Stubb pitää kiinni positiivisuudestaan myös presidenttinä.

– Parhaat onnittelut, presidenttimme Alexander Stubb! Toive: älä ryhdy yrmyksi viran puolesta. Pysy positiivisena, kuten sinulle sopii. Ole kansakunnan kannustaja, toiveikkaan tulevaisuuden toitottaja. Se on arvojesi johtajuutta. Viisautta, voimaa, herkkyyttä.

Kristillisdemokraattien presidenttiehdokkaana ollut puolueen puheenjohtaja Sari Essayah onnittelee Stubbia kristillisen viestin kera.

– Lämpimät onnittelut Alexander Stubb – voimia ja Jumalan siunausta tasavallan presidentin tehtävään.

Fingerpori-sarjakuvista tunnettu Helsingin Sanomien pilapiirtäjä Pertti Jarla tuumii, että Stubb istuu hyvin piirroksiin.

– Onnittelut Stubbille ja stubbilaisille! Hänet on hyvä piirtää, se on pääasia.

Urheilutaustainen kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo onnittelee Stubbin vaalivoitosta kokoomusta tennisvertauksella.

– Onnea Petteri Orpo ja koko kokoomus-organisaatio! Teitte poliitiikan Grand Slamin! (Kunta-, alue-, eduskunta-, euro- ja presidentinvaalit). Järkyttävän kova suoritus!

Perussuomalaisten entinen puoluesihteeri Arto Luukkanen arvioi onnitteluiden lomassa, että perussuomalaisten kannattajista viidennes ei halunnut äänestää kumpaakaan ehdokkaista.

– Onneksi olkoon Alexander Stubb! Kova kampanja. Haavisto teki kovan loppukirin. Onnea! Nyt vaan Stubb kansaa yhdistämään puheiden mukaisesti. Oma analyysini PS:n äänestämisestä – suurin osa äänesti No 8 – mutta luulen, että noin 20 % kannattajista ei voinut äänestää kumpaakaan.

Entinen pääministeri Sanna Marin (sd.) onnittelee Stubbia Instagramissa lyhyesti: Onnittelut Alexander Stubb.

Vasemmistoliiton presidenttiehdokas Li Andersson sanoo, että presidentin tärkein tehtävä on rauhan ja vakauden edistäminen.

– Onneksi olkoon och grattis Alexander Stubb! Presidentin tärkein työtehtävä on rauhan ja vakauden edistäminen. Hieno kampanja ja viesti yhtenäisyyden merkityksestä on myös todella tärkeä tässä ajassa. Onneksi olkoon myös Pekka Haavisto! Upea kampanja ja hieno loppukiri.

Vaalien sovinnollisuutta kiitellään

Viestipalvelu X:ssä monet kiittelivät vaalituloksen lisäksi kampanjoiden ja ehdokkaiden sovinnollisuutta. Haaviston kommentteja vaalitappioon kiitteli niin ikään moni, kuten ulkoministeriön yksikönpäällikkö Ville Cantell.

– Tyylikkäällä tavalla Haavisto onnittelee Suomen 13:ta presidenttiä Alexander Stubbia. Iso hautunnosto molemmille miten ollaan toimittu läpi vaalikamppailun.

Politiikan tutkija Mari K. Niemi arvioi presidentinvaaleja rakentaviksi.

– Lämmitti Skotlannissa asti kuunnella presidentinvaalien 2. kierroksen ehdokkaiden sanoja vaalin tuloksen jälkeen. Hieno kampanja ja asenne molemmilla. Tämä vaali ei repinyt vaan rakensi. Kiitos Alexander Stubb & Pekka Haavisto. Paljon onnea Suomen uudelle presidentille!

Vaalien sovinnollisuus on noteerattu myös ulkomailla tv-lähetyksissä asti, sanoo Berliinissä työskentelevä toimittaja Visa Noronen.

– Suomen vaalitulos pitkänä juttuna myös Saksan television ykköskanavan pääuutisissa. Jutussa näkyi hyvin se, että vaalikampanjassa kilpailijat arvostivat toisiaan. Kontrasti voimakas lähetyksen edelliseen juttuun, koska kerrottiin Trumpista.

STT:n päätoimittaja Minna Holopainen puolestaan kiittelee suomalaista perinnettä, jossa vaalivoittaja ja -häviäjä kommentoivat vaalitulosta yhdessä tuloksen selvittyä.

– On arvokas perinne, että Suomessa presidenttiehdokkaat ja muissa vaaleissa puoluejohtajat vastaanottavat vaalituloksen yhdessä ja häviäjä onnittelee voittajaa kameroiden edessä. Haluamme mediassa vaalia tätä tapaa. Muissa maissa pysytään omissa valvojaisissa.

Source Link yle.fi