Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_180963ec81f7c49be913f8d7f4d79623, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Finnairin merkintä­oikeus­anti on auki – professori varoittaa huonosta vaihto­ehdosta – Uutisalue

Finnairin merkintä­oikeus­anti on auki – professori varoittaa huonosta vaihto­ehdosta

Finnairin uusien ja vanhojen osakkeiden hinnoittelu hämmentää, mutta voi tuoda myös ansaintamahdollisuuksia, arvioi asiantuntija.

Lentoyhtiö Finnairin merkintäoikeusanti on synnyttänyt viikon mittaan jyrkkiä kurssiliikkeitä. Osakkeiden lisäksi myös merkintäoikeuksien hinnat ovat heiluneet.

Finnair lukeutuu suosituimpiin kansanosakkeisiin. Sitä omistaa yli satatuhatta suomalaista yksityissijoittajaa.

Finnairin uusien ja vanhojen osakkeiden sekä merkintäoikeuksien hinta on pörssissä ollut viime päivinä voimakkaassa liikkeessä. Niiden väliset hintaerot viittaavat siihen, ettei hinnoittelu ole ollut välttämättä rationaalista.

Finnair kertoi lokakuun alussa suunnittelevansa merkintäoikeusantia pönkittääkseen talouttaan. Ylimääräinen yhtiökokous hyväksyi perjantaina 27. lokakuuta merkintäetuoikeusannin, jonka arvoksi arvioitiin 570 miljoonaa euroa.

Osakkeita tarjottiin merkittäväksi reilulla alennuksella, kuten merkintäoikeusannissa on tavanomaista.

Osakkeenomistajat saavat annin ehtojen mukaan yhden merkintäoikeuden jokaista Finnairin osaketta kohden. Jokainen kaksi merkintäoikeutta oikeuttaa merkitsemään 27 uutta osaketta 0,03 euron hintaan.

Merkintäoikeus irtosi osakkeesta maanantaina 30.10. Kauppa merkintäoikeudella alkoi perjantaina 3.11 ja se jatkuu ensi viikon maanantaihin saakka, joka on viimeinen päivä myydä merkintäoikeudet.

Merkintäoikeuden lohjetessa vanhan osakkeen hinta laskee, kun vanhojen omistajien omistus laimenee.

Merkintäoikeus lohkesi 30.10, ja Finnairin kurssi päätyi selvään laskuun, mutta ei niin alhaiselle tasolle kuin merkintäoikeuden irtoaminen olisi edellyttänyt.

Eilen keskiviikkona vanhoilla osakkeilla käytiin kauppaa pörssin päätöksessä 0,0476 eurolla.

Samaan aikaan maanantaina kaupankäynnin kohteeksi tulleet Finnairin uudet osakkeet liikkuivat 0,0336 eurossa. Merkintäoikeuden hinta oli puolestaan laskenut roimasti 0,0372 euroon eli se oli selvästi alempana kuin 0,23 euron laskennallinen hinta, joka perustuu osakekurssiin ennen merkintäoikeuden lohkeamista.

Periaatteessa vanhan ja uuden osakkeen hinnoittelun pitäisi olla linjassa, koska äänivaltaeroja ei ole ja ne oikeuttavat samanlaiseen osinkoon.

Täytyy muistaa, että Finnairin osakkeista puolet on valtiolla ja ne eivät tule myyntiin

Vaasan yliopiston liiketaloustieteen professori Timo Rothovius arvioi, että hintaeroon vaikuttaa vanhojen osakkeiden vähäinen tarjonta verrattuna uusiin osakkeisiin.

– Niille ei ole riittävästi myyjiä, kun moni vanha omistaja istuu niiden päällä. Uudet osakkeet heijastavat enemmän sitä, mikä Finnairin osakkeen kurssin nyt pitäisi olla, Rothovius sanoo.

Osin vanhojen osakkeiden tarjontaan vaikuttaa myös Finnairin omistusrakenne.

– Täytyy muistaa, että Finnairin osakkeista puolet on valtiolla ja ne eivät tule myyntiin. Tämäkin osaltaan selittää vanhojen ja uusien osakkeiden hintaeroa, Rothovius sanoo.

– Toisaalta voidaan kysyä, miksi näkyvissä ei ole enempää vanhojen osakkeiden lyhyeksi myyntiä.

Lyhyeksi myynnillä tarkoitetaan sitä, että myydään lainattuja osakkeita. Tarkoitus on ostaa korvaava osake myöhemmin alemmalla hinnalla. Kauppa kannattaa, jos osakkeen hinnanlasku jatkuu.

– Tämä voi olla monelle vieras asia. Toisaalta sellaisia sijoittajia luulisi kuitenkin löytyvän, kun samantien voi ostaa uutta osaketta halvemmalla eli tuottoa on luvassa.

Osakkeenomistaja päättää itse osallistuuko antiin. Moni piensijoittaja jättää merkintäoikeudet merkitsemättä, koska ei halua tai pysty sijoittamaan niihin varojaan.

Jos ei merkitse osakkeita, merkintäoikeudet tai osan niistä voi myydä pörssissä. Jos ei tee mitään, merkintäoikeus raukeaa arvottomana.

Tämä on Rothoviuksen mukaan huonoin vaihtoehto. Tällöin sijoittaja voi menettää yli 80 prosenttia sijoituksestaan.

Näin tapahtui monelle piensijoittajalle vuonna 2020, kun Finnair järjesti edellisen merkintäoikeusannin.

Finnairin uudella osakkeella voi käydä kauppaa perjantaihin 24. marraskuuta saakka, minkä jälkeen vanhat ja uudet osakkeet yhdistetään. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

– Finnairin omistus on laajaa ja on paljon sellaisia omistajia, jotka eivät seuraa kovin tarkkaan osakemarkkinoiden tapahtumia. Näin voi olla, jos osakkeet ovat esimerkiksi perikunnan hallussa, Rothovius toteaa.

Finnair käyttää antivaroja suurimman osakkeenomistajansa eli valtion antaman hybridilainan ja pääomalainan takaisinmaksuun. Tämä alentaa jatkossa Finnairin rahoituskustannuksia.

Valtio vaihtaa lainansa osakkeiksi eli maksaa osakkeiden merkintähinnan kuittaamalla vastaavalla määrällä lainaa.

Source Link is.fi