Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b1d4b2c3d2c6db94a42d950b1e8477a3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ghanassa kahden on varmistettu kuolleen vaaralliseen Marburg-virukseen – Uutisalue

Ghanassa kahden on varmistettu kuolleen vaaralliseen Marburg-virukseen

Kyseessä on vasta toinen kerta, kun ebolan kaltaista Marburg-virusta on todettu läntisessä Afrikassa.

Länsiafrikkalaisessa Ghanassa on varmistettu kaksi Marburg-viruksen aiheuttamaa kuolemantapausta.

Kummallakin sairastuneista esiintyi ripulia, kuumetta, pahoinvointia ja oksentelua. He kuolivat tautiin sairaalassa Ghanan eteläisellä Ashantin alueella.

Kuolemantapaukset varmistuivat Marburg-viruksen aiheuttamaksi sekä Ghanassa että Senegalissa tehdyissä laboratoriokokeissa.

Viranomaiset tekevät nyt kaikkensa, jotta viruksen leviäminen voidaan estää. Kaikki menehtyneiden kanssa kontaktissa olleet on asetettu karanteeniin, mutta yksikään lähes sadasta ihmisestä ei ole saanut tähän mennessä oireita.

Aiheuttaa Ebolan tavoin verenvuotokuumeen

Marburg-viruksen aiheuttamaan Marburgin tautiin kuolee viruskannasta ja hoidon laadusta riippuen 24–88 prosenttia tartunnan saaneista.

Ebolan tavoin Marburg-virus on filovirus, joka aiheuttaa vakavan verenvuotokuumeen. Siihenkään ei ole lääkehoitoa. Kuten Ebolan myös Marburg-viruksen aiheuttamien tartuntojen uskotaan olevan lähtöisin hedelmälepakoista, apinoista ja muista sairastuneista nisäkkäistä.

Marburg-virus tunnistettiin ensimmäisen kerran vuonna 1967, kun 31 sairastui ja seitsemän kuoli yhtä aikaa puhjenneissa tautiryppäissä Saksan Marburgissa ja Frankfurtissa sekä Serbian Belgradissa. Tartuntojen lähteeksi jäljitettiin Ugandasta tuodut vihermarakatit.

Angolassa yli 300 kuoli vuonna 2005

Tämän jälkeen Marburg-virusta on esiintynyt Afrikan mantereella kymmenkunta kertaa, ja Länsi-Afrikassa virusta esiintyy nyt vasta toista kertaa. Ensimmäinen oli viime vuonna Guineassa, missä yhden varmistettiin sairastuneen virukseen, mutta uusia tautitapauksia ei enää ilmennyt.

Vakavin epidemia oli eteläisessä Afrikassa sijaitsevassa Angolassa vuonna 2005, jolloin BBC:n mukaan 374 ihmistä sairastui ja 329 menehtyi tautiin. Kongon demokraattisessa tasavallassa vuosina 1998–2000 Marburg-virukseen sairastui 154 ihmistä, ja 128 kuoli.

Näiden lisäksi tautia on tavattu muun muassa Ugandassa vuosina 2012 ja 2017, Keniassa, Etelä-Afrikassa, sekä Zimbabwessa.

Euroopassa vain yhden ihmisen tiedetään kuolleen Marburg-virukseen viimeisen 40 vuoden aikana. Samoin Yhdysvalloissa on yksi varmistettu kuolemantapaus, jolloin menehtynyt oli palannut luolatutkimusmatkalta Ugandasta, kertoo BBC.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue lisää:

BBC: What is the Marburg virus and how can it be avoided

Nämä virukset tappavat eniten

Source Link yle.fi