Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fe549d87196d908f7cc379b99016891b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Haitin murhatun presidentin leskeä syytetään osallisuudesta murhaan: haavoittui itse iskussa – Uutisalue

Haitin murhatun presidentin leskeä syytetään osallisuudesta murhaan: haavoittui itse iskussa

Haitilaismedia on kritisoinut vuodettua syytekirjelmää siitä, ettei se vieläkään osoita, kuka tilasi ja rahoitti presidentti Moïsen murhan.

Martine Moïse miehensä hautajaisissa Cap-Haitienissa heinäkuussa 2021. Moïse sai miehensä surmanneessa iskussa ampumahaavan käteensä. Kuva: Valerie Baeriswyl / AFP / Lehtikuva

Haitin salamurhatun presidentin leskeä syytetään osallisuudesta miehensä kuolemaan, kertovat useat mediat, muun muassa BBC ja The New York Times.

Haitin presidentti Jovenel Moïse ammuttiin kuoliaaksi kotonaan maan pääkaupungissa Port-au-Princessa vuonna 2021. Moïsen kuolema syöksi Haitin entistäkin syvempään kaaokseen, ja myös salamurhan selvitys on ollut paitsi haastavaa, myös monipolvista.

Aiemmin ainakin 11 ihmistä on pidätetty ja asetettu syytteeseen salamurhaan liittyen. Tähän mennessä neljälle ihmiselle on annettu elinkautinen vankeustuomio surmaan liittyen.

Maanantaina haitilaistuomari Walther Voltaire julkaisi 122-sivuisen syytekirjelmän, jossa hän syyttää 51 ihmistä osallisuudesta presidentin kuolemaan. Leski Martine Moïsen on syytettyjen listalla.

Martine Moïsea ei syytetä miehensä salamurhan suunnittelusta, eikä kirjelmä esitä mitään suoria todisteista lesken osallisuudesta, kertoo kirjeen nähnyt The New York Times. Sen sijaan syytekirjelmässä sanotaan, että Martine Moïse antoi lausuntoja, jotka olivat ristiriidassa muiden todistajien lausuntojen kanssa.

Syytteessä mainitaan myös toinen syytetty, Haitin oikeusministeriön entinen virkailija Joseph Felix Badio, joka on väittänyt lesken suunnitelleen vallankaappausta.

Badion mukaan Martine Moïse suunnitteli miehensä syrjäyttämistä yhdessä silloisen pääministerin Claude Josephin kanssa. Badion mukaan suunnitelmana oli, että Joseph johtaisi vallankaappauksen jälkeen maata vaaleihin asti, jolloin Martine Moïse asettuisi ehdolle presidentiksi.

Martine Moïse itse haavoittui samana yönä, kun hänen miehensä murhattiin. Moise sai iskussa ampumahaavan käteensä.

Haitilaismedia on BBC:n mukaan kritisoinut vuodettua syytekirjelmää siitä, ettei se vieläkään osoita, kuka tilasi ja rahoitti presidentti Moïsen murhan. Voltaire on jo viides tuomari, joka on vastuussa murhatutkinnassa.

Source Link is.fi