Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f56a4f1ecb6239e866d8f3febee168db, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Hallituksen päätökset iskevät eläkeläisiin – näillä tuloilla verotus kiristyy – Uutisalue

Hallituksen päätökset iskevät eläkeläisiin – näillä tuloilla verotus kiristyy

Kehysriihessä tehtiin päätöksiä myös eläkeläisten asumistukeen, lääkekorvauksiin sekä kotitalous­vähennykseen tehtävästä muutoksesta.

Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus sopi maanantain ja tiistain kehysriihessä kolmen miljardin euron lisäsopeutuksista. Sopeutustarve on suuri ja hallituksen riveistä on korostettu, että kaikkien on osallistuttava säästötalkoisiin.

Voimakkaimmin eläkeläisiin kohdistuva muutos on isompien eläkkeiden verotuksen kiristyminen. Eläketulon verotuksen kiristys kohdistuu 23 000–57 000 euroa vuodessa eläkettä saaviin. Eläketulon lisäveroon ei tehdä muutoksia. Myöskään pienempien eläkkeiden verotus ei kiristy.

Orpo vahvisti heti tiedotustilaisuuden aluksi, hallitus kiristää eläkeläisten verotusta yli 1 875 euroa kuussa tienaavien eläkeläisten osalta.

Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps) mukaan veronkorotuksen alapuolelle jää noin puolet eläkeläisistä.

Myös eläkeläisten asumistukea uudistetaan. Tässäkin säästöt kohdistetaan varakkaimpiin asumistukea saaviin. Säästöjä on tulossa myös lääkekorvauksiin ja henkilöstön vähimmäismitoitusta ympärivuorokautisessa hoivassa kevennetään. Kiristyksiä on tulossa myös kotitalousvähennykseen yhteensä 100 miljoonan euron edestä.

Hallitus päätti myös, että kansaneläkkeiden maksaminen ulkomailla asuville lopetetaan. Lisäksi vapaaehtoisen eläkesäästämisen verotuki poistetaan vuoden 2027 alusta lähtien.

IS uutisoi jo aiemmin iltapäivällä, että hallitus on päättänyt kiristää eläkeläisten verotusta eläketulovähennyksen kautta. Myös hyvätuloisten palkansaajien verotusta ollaan kiristämässä.

Aiemmin julkisuudessa esillä ollut työeläkkeiden indeksikorotuksen jäädytys on eri asia kuin nyt verotuksen puolella tehtävä kiristys. Eläkkeiden vuosittaisia indeksikorotuksia ei siis leikata.

Source Link is.fi