Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_90c8dcf8403dd5203284be5ff1428768, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Hallitusryhmien kesken käydään keskustelua sähkölaskujen ”jopa kymmenkertaisten erojen” tasaamisesta – Uutisalue

Hallitusryhmien kesken käydään keskustelua sähkölaskujen ”jopa kymmenkertaisten erojen” tasaamisesta

Sdp:n eduskuntaryhmässä ja hallitusryhmien kesken käydään keskustelua tarpeesta tasata kuluttajien sähkön sopimushintoja. Sopimusten kohtuullistaminen toivotaan saatavan ministeriön tai valiokunnan kautta lainvalmisteluun.

– Poikkeuksellisessa sähkömarkkinatilanteessa on tutkittava ja käytettäväkin poikkeuksellisia keinoja. Kymmenkertaiset hintaerot samasta kulutusmäärästä ovat kestämättömiä, kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd) sanoo.

Koskinen sanoo, että tasaaminen on toivottavasti pian laajemminkin valmistelussa. Hän ei ottanut kantaa siihen, voisiko mahdollinen tasaus ehtiä vielä tulevan talven hurjien laskujen helpotukseksi.

Koskisen mukaan sähkön hinnoittelua koskeviin säännöksiin olisi järkeä sisällyttää ääritilanteissa sovellettava mahdollisuus määräajaksi kohtuullistaa sopimushintoja tasaavasti niin, että korkeimpia alennetaan ja vallitsevaa hintatasoa alittavia taas nostetaan.

– Kysymys olisi poikkeuksellisen hintapiikin taakanjaosta kohtuullisemmin ostajatalouksien kesken.

Poikkeussääntelyllä voitaisiin vähentää tarvetta massiivisiin yhteiskunnan tukitoimiin.

– Valmisteltavat kotitalouksien energiatuet ovat liian kaavamaisia. 400 eurosta pitkälti yli menevät kuukausimenot sähköstä ovat aivan eri asia tuhannen euron eläkkeen varassa elävälle kuin tuhansien eurojen kuukausituloisille. Tukien tulisi pienituloisille ulottua kattavammin suhteessa käytettävissä olevaan tuloon, Koskinen sanoo.

Ensisijaisia ovat silti tarjonnan lisääminen sekä sähköenergian säästötoimet, hän huomauttaa. Tasaamisessa pitäisi ottaa huomioon myös sen vaikutus sähköyhtiöiden kustannuksiin.

Tällä hetkellä valmistelussa on sähköenergian veroale, verotukseen tuleva sähkövähennys ja Kelan maksama suora tuki, joista kerrottiin budjettiesityksen yhteydessä. Niiden valmistelu teettää jo kiirettä ministeriöissä.

Source Link is.fi