Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a2a02e887c892a4073e4a5f0c7ec7b57, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Hersonissa nousi salkoon neuvosto­ajan lippu – Venäjän pelätään suunnittelevan alueella Krimiltä tuttua kansan­äänestystä – Uutisalue

Hersonissa nousi salkoon neuvosto­ajan lippu – Venäjän pelätään suunnittelevan alueella Krimiltä tuttua kansan­äänestystä

Keskiviikkona sosiaalisessa mediassa alkoi kiertää video miehitetystä Etelä-Ukrainan Hersonista, jossa venäläiset sotilaat nostavat salkoon neuvostoajan voitonlipun.

Sirppi, vasara ja punavalkoiset värit symboloivat puna-armeijan voittoa natsi-Saksasta. Propagandistinen tarkoitus on ilmeinen, sillä Venäjä on pyrkinyt rinnastamaan hyökkäyssotansa Ukrainassa toiseen maailmansotaan ja syyttänyt Volodymyr Zelenskyin hallitusta natsimielisyydestä.

Ukraina pelkää Venäjän järjestävän Hersonissa samanlaisen kansanäänestyksen kuin Krimillä maaliskuussa 2014 ja irrottavan alueen Ukrainasta Moskovalle kuuliaiseksi ”kansantasavallaksi”. Hersonin kaupunki on Venäjän joukkojen hallussa, mutta osa hallintoalueesta kuuluu yhä Ukrainan asevoimille.

– Valekansanäänestystä suunnitellaan pidettäväksi 1.–10. toukokuuta 2022. Tänä aikana he (Venäjän armeija) aikovat sulkea Hersonin meno- ja tuloliikenteen ja katkaista kaiken kommunikaation, Ukrainan oikeusasiamies Ludmila Denisova kirjoittaa Facebookissa.

– ”Kansanäänestyksen” järjestäminen käy hyökkääjille vaikeaksi, kun koko Hersonin alueen sankarillinen väestö jatkaa protestointia miehitystä vastaan sloganilla ”Herson on Ukrainaa” huolimatta siitä, että rasistit käyttävät aseita ja hajottavat kokoontumisia väkivaltaisesti.

Kuluneina viikkoina Hersonin kaupungin asukkaat ovat osoittaneet useita kertoja mieltään miehitystä vastaan ja joutuivat maaliskuun lopulla hyökkääjien tulituksen kohteiksi. Amerikkalaislehti Newsweek uutisoi torstaina, että kaupungissa käydään yhä sissisotaa sekä venäläisiä että paikallisia yhteistyökumppaneita vastaan.

Keskiviikkona, jolloin ”vapaudenlippu” kohosi salkoon Ikuisen tulen muistomerkillä, sai myös väitetysti surmansa Venäjä-mielistä blogia pitävä Valery Kuleshov. Newsweekin mukaan tuntemattomat salamurhaajat ampuivat venäläisjoukkojen apuriksi ilmoitetun Kuleshovin autoonsa.

Pian sosiaalisessa mediassa alkoi kiertää kuvia luotien runnomasta Kuleshovin autosta sekä lyhtypylväästä, johon oli kiinnitetty uhkaavan viestin sisältävä juliste.

– Venäjäläiset miehittäjät ja kaikki te, jotka tuette heitä: Me olemme lähellä ja operoimme jo Hersonissa. Kuolema odottaa teitä kaikkia! Herson on Ukrainaa.

Tapaus on ainakin toinen laatuaan. Maaliskuussa niin ikään nimekäs Kremlin paikallinen myötäjuoksija Pavel Slobodchikov löytyi autostaan kuoliaaksi ammuttuna.

Venäjän joukot tunkeutuivat Hersoniin 2. maaliskuuta, minkä jälkeen paikallinen väestö on kärsinyt sekä sähkön että kaasun ja lääkkeiden heikosta saatavuudesta. Miehittäjät ovat ottaneet käyttöönsä historiasta tuttuja venäläistämistoimia, joista kaksi paikallista toimittajaa ovat raportoineet brittilehti Guardianille.

– Kuuntelimme uutisia radiosta ja yhtäkkiä ukrainankielinen lähetys katosi ja korvautui kokonaan venäläisellä. (…) Huhtikuussa he (miehittäjät) haluavat aloittaa venäläisen opetussuunnitelman kouluissa. He aikovat poistaa ukrainankielisen kaunokirjallisuuden ja historiankirjat kirjastoistamme, toimittajat kertoivat maaliskuussa.

Ukraina aloitti vastahyökkäyksen Hersoniin 15. maaliskuuta. New York Timesille puhuneen armeijan virkamiehen mukaan tuolloin tarkoituksena oli aiheuttaa vahinkoja Venäjän armeijalle, ei niinkään saada aluetta takaisin.

Samana yönä kaupungin lentoasemalta kohosi mustaa savua. Virkamies kertoi New York Timesille, että tarkoituksena oli pommittaa asemalle asettuneita Venäjän joukkoja.

Washington Postin mukaan ukrainalaiset ovat sittemmin saavuttaneet Hersonissa alueellisia voittoja.

Source Link is.fi