Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_482ebcaad5ac909653714cbcb7204b83, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Hiihtoliiton henkilökunnalta hätähuuto – työntekijät kritisoivat johtamista poikkeuksellisessa kirjeessä – Uutisalue

Hiihtoliiton henkilökunnalta hätähuuto – työntekijät kritisoivat johtamista poikkeuksellisessa kirjeessä

”Haluamme ilmaista suuren huolemme toiminnanjohtoa, johtamisjärjestelmää ja organisaation johtamista kohtaan.”

”Onko toiminnanjohtajan positiossa oikea henkilö oikealla osaamisprofiililla?”

”Mielestämme toiminnanjohtajan työnkuvaa ei ole mahdollista toteuttaa menestyksekkäästi nykyisillä toimintatavoilla ja resursseilla.”

”Henkilöstö on hyvin huolissaan toiminnanjohtajan työhyvinvoinnista.”

Suomen hiihtoliiton runsaan 30 työntekijän painekattila kiehui viime keväänä toden teolla yli. Henkilökunta laati kirjelmän, jossa arvosteltiin voimakkaasti järjestön ja sen kaupallisen yhtiön Nordic Ski Finlandin johtamista. Yle Urheilu on saanut haltuunsa henkilökunnan kannanoton. Tikunnokkaan kirjelmässä laitetaan erityisesti tominnanjohtaja Ismo Hämäläinen, mutta myös hänen esimiehensä eli puheenjohtaja Markku Haapasalmi sekä liiton muu johtokunta.

Kirjelmässä korostetaan, että sen on allekirjoittanut merkittävä enemmistö liiton toimistohenkilökunnasta sekä myös huippu-urheilun parissa toimivista henkilöistä, kuten valmentajista ja huoltajista.

Tulevaisuus huolettaa

Hätähuudoksi koko järjestön tulevaisuudesta tulkittavan kirjelmän alulle pannut henkilö ei enää muutosneuvottelujen jälkeen työskentele Hiihtoliitossa, vaan toisen urheilutyönantajan palveluksessa. Asioilla ei tiettävästi ole yhteyttä keskenään.

Operatiivisen johdon eli Hämäläisen ja luottamusjohdon eli Haapasalmen vetämän johtokunnan tietoon protestimielialan toi liiton myyntijohtaja ja työsuojeluvaltuutettu Herkko Mali. Hän ei halunnut kommentoida asiaa Yle Urheilulle.

Kiekkofaneja stadionin katsomossa.

Hiihtoliitossa on eletty raskaita aikoja taloudellisesti. Niitä oli aiheuttamassa varsinkin taloudellisesti epäonnistunut Helsinki Ski Weeks -tapahtuma. Kuva: Otso Ritonummi / Yle

Asia koetaan järjestössä niin arkaluonteiseksi, että tavoitetut liiton työntekijät suostuivat puhumaan vain nimettömästi. He kertoivat ymmärtävänsä, että henkilökunta päätyi näin dramaattiseen toimenpiteeseen.

– Kyllähän sen jokainen ymmärtää, ettei tällaisia nimilistoja tyhjän takia keräillä. Kyse ei niinkään ole ollut siitä, miten liittoa on johdettu, vaan siitä, ettei sitä ole millään lailla johdettu. En voi kuitenkaan nimelläni tällaisia julkisesti työnantajastani sanoa, toteaa eräs huippu-urheilun parissa työskentelevä.

– Toiminnanjohtajan saaminen kiinni on välillä vienyt aivan tavattomasti aikaa, eikä sellainen käy tässä hommassa päinsä, kun tärkeitä asioita on päällä, sanoo edellisen kollega.

Eräs liiton toimistossa vuosia työskennellyt henkilö kertoo yleisen työpaikkakokemuksen olevan, että ”asiat eivät koskaan ole olleet näin huonosti”.

– Puheenjohtaja uskoo, että luottamus Ismoon palautuu perustamalla työryhmä asian ympärille. Sitä sopii kyllä tuon kirjelmän sisällön pohjalta epäillä.

Nöyrä suhtautuminen

Yle Urheilu esitteli kirjelmän torstaina toiminnanjohtaja Hämäläiselle sekä puheenjohtaja Haapasalmelle. Hämäläinen korosti suhtautuvansa saamaansa kritiikkiin nöyrästi ja ymmärtäväisesti.

– Olen saanut esimieheltäni eli luottamusjohdolta erittäin hyvin tukea, mutta myönnän, että työmäärä on pahimmillaan paisunut mahdottoman isoksi. Uskon, että tähän reaktioon (kirjelmään) ovat liittyneet myös liiton taloudellisesti vaikea vuosi ja sen aiheuttamat muutos- ja säästötoimenpiteet, Hämäläinen sanoo.

Esimerkiksi viime kesä meni puheen- ja toiminnanjohtajalta kokonaisuudessaan liiton 350 000 euron säästötavoitteiden parissa täysin ilman kesälomia. Puheenjohtaja ei ole liitossa palkkatyössä eikä saa rahakorvausta.

Hämäläinen ei henkilökunnan reaktioon tutustuttuaan harkinnut irtisanoutumista:

– Minun maailmassani ei heti olla eroamassa, vaan haetaan ratkaisuja ja kehitystoimenpiteitä. Luottamusjohto sitten tekee ratkaisut.

Hiihtoliiton paperi.

Hiihtoliiton henkilökunnan koostama kirjelmä on järjestön johdon osalta rajua tekstiä. Kuva: Hiihtoliitto

Vakava sairastuminen

Aiemmin maajoukkuevalmentajana sekä Suomessa että Saksassa toiminut Hämäläinen aloitti Hiihtoliitossa vuonna 2019 nimenomaan Haapasalmelle mieluisana rekrytointina. Hän sairastui erittäin vakavasti palattuaan Pekingin talviolympiakisoista 2022. Hämäläinen ei usko myöhempien vaikeuksien liittyvän siihen, että hän olisi palannut töihin toipilaana.

– En ole itse sitä mieltä eivätkä ole lääkäritkään.

Kirjelmän jälkeen Hämäläinen korostaa saaneensa runsaasti tukea luottamusjohdolta, alaisiltaan sekä myös työpsykologista apua.

Haapasalmi kertoo, että tilanteen edellyttämät toimet ovat Hiihtoliitossa osin vasta käynnistymässä. Pian kirjelmän jälkeen alkoivat kesälomat ja lomautukset, jotka jatkuivat aina marraskuun alkuun asti.

– Kyllä tämä henkilökunnan ulostulo oli yllätys. Mutta koska se on heidän totuutensa asioista, niin sen kiistäminen olisi ihan älytöntä. On myös hyvä, että jos tällaiseen on ollut painetta ja aihetta, se paine myös purkautuu, puheenjohtaja sanoo.

Hän on varma, että Hämäläinen menestyy jatkossa työssään hyvin.

– Hän on tuonut liittoon todella kunnioittavan, inhimillisen ja ystävällisen tavan kohdata toinen ihminen ja viestiä tämän kanssa. Olemme erittäin tyytyväisiä niihin korkeisiin eettisiin arvoihin, jotka Ismon mukana saimme.

Source Link yle.fi