Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3b970945ff263da4f303c3872a21ff6a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Rokotuksia vaatineet rovaniemeläiset ovat käyttäytyneet uhkaavasti – Vartiointia jouduttu lisäämään – Uutisalue

Rokotuksia vaatineet rovaniemeläiset ovat käyttäytyneet uhkaavasti – Vartiointia jouduttu lisäämään

Lapin hyvinvointialue on joutunut lisäämään vartiointia Rovaniemellä henkilökuntaa suojatakseen. Lapha vakuuttaa, että rokotteita riittää. Ensi viikolla Rovaniemellä aletaan rokottaa yli 80-vuotiaita.

Kauppakeskus Rinteenkulma Rovaniemellä

Rovaniemellä aikuisten influenssa- ja koronarokotukseen voi varata ajan kauppakeskus Rinteenkulman rokotuspisteelle. Koronan tehosterokotusta suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille ja muille riskiryhmiin kuuluville. Kuva: Eelis Rytkönen / Yle

Koronarokotuksia on kyselty Rovaniemellä kiivaasti. Osa ihmisistä on käyttäytynyt uhkaavasti Rinteenkulman terveysasemalla, kerrotaan Lapin hyvinvointialueelta (Lapha).

Sairauksien ehkäisyn ja hoidon johtaja Tuula Saukkonen kertoo, että Lapha on joutunut lisäämään vartiointia työntekijöiden turvaamiseksi.

– On ollut epäasiallista käytöstä, uhkaavaa syyttelyä ja huutamista. On jopa vartija joutunut poistamaan jonkun henkilön paikan päältä, Saukkonen sanoo.

Saukkosen tietojen mukaan fyysistä väkivaltaa ei kuitenkaan ole esiintynyt. Uhkaavaa käytöstä on ollut vain Rovaniemellä, jossa koronarokotusten ajanvaraus on ruuhkautunut, eivätkä kaikki ole saaneet rokotusaikaa.

Laphan mukaan yhteydenottoja rokotusten varaamiseksi on tullut tuhansia alkuviikon aikana. Sekä netti- että puhelinpalvelu on tukossa. Tuula Saukkonen painottaa, että kaikille halukkaille riittää rokotteita ja rokotusaikoja lisätään.

– Pyytäisin ihmisiltä malttia. Kaikki tulevat saamaan rokotukset, Saukkonen sanoo.

Ensin rokotetaan vanhimmat

Lapin hyvinvointialueella korona- ja influenssarokotukset on aloitettu eri aikaan eri kunnissa. Ensimmäisenä ne alkoivat Kemissä ja Simossa. Meri-Lapissa koronatilanne on myös alueen pahin. Viimeisinä rokotukset aloittavat Utsjoki 30. marraskuuta ja Enontekiö 21. marraskuuta.

Rovaniemellä massarokotukset alkavat ensi viikolla eli 13. marraskuuta, ja nyt Lapha on ilmoittanut lisäävänsä rokotusaikoja (siirryt toiseen palveluun) ja järjestävänsä ikääntyneille rokotuksia ilman ajanvarausta.

Ensi viikolla alkavat rokotukset on tarkoitettu 80-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Heillä on suurin riski saada vakava koronavirusinfektio. Seuraaville ikäryhmille rokotusaikoja avataan viikosta 47 eteenpäin eli 21. marraskuuta lähtien.

Jo aiemmin lokakuussa on aloitettu rokotukset voimakkaasti immuunipuutteisille sekä tehostetussa palveluasumisessa asuville.

Laphan infektioylilääkäri Markku Broas kertoi aiemmin tällä viikolla, että palveluasumisen yksiköistä merkittävä osa on saatu rokotettua.

Source Link yle.fi