Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c7da98c854cf1d24671d3aae0bf171c8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Historioitsijat arvioivat USA:n presidentit paremmuusjärjestykseen: Biden sijalla 14, Trump viimeisenä – Uutisalue

Historioitsijat arvioivat USA:n presidentit paremmuusjärjestykseen: Biden sijalla 14, Trump viimeisenä

Yhdysvaltalaishistorioitsijoille teetetyssä kyselyssä parhaimman presidentin tittelin saavutti Abraham Lincoln.

Mount Rushmore -monumentti on kaiverrettu Etelä-Dakotaan.

Yhdysvaltojen Etelä-Dakotassa sijaitsevaan Mount Rushmoreen kaiverrettu muistomerkki, johon on kaiverrettu George Washingtonin, Thomas Jeffersonin, Theodore Rooseveltin ja Abraham Lincolnin kasvot. Kuva: EPA-EFE

Yhdysvaltalaiset historioitsijat ovat jälleen vastanneet maan presidenttien paremmuutta arvioivaan Presidential Greatness -hankkeen kyselytutkimukseen. Asiasta uutisoivat myös yhdysvaltalaislehdet The New York Times ja Los Angeles Times.

Historioitsijat arvioivat, että parhain presidenteistä on Abraham Lincoln. Hänen perässään toisella sijalla Franklin D. Roosevelt ja kolmannella George Washington.

Ensimmäistä kertaa listauksessa mukana ollut demokraattipuolueen presidentti Joe Biden sijoittui tutkimuksessa sijalle 14. Entinen republikaanipresidentti Donald Trump sijoittui viimeiselle sijalle. Trumpin sijoitus pysyi samana edelliseen, kuusi vuotta sitten tehtyyn kyselyyn verrattuna.

Tutkimuksen toteuttaneet professorit Justin Vaughn ja Brandon Rottinghaus kirjoittavat Los Angeles Timesissä, että Bidenin korkea sijoitus listalla viittaa siihen, että Trumpin vastustaminen on ollut merkittävä tekijä hänen pääsyssä 15 parhaan presidentin joukkoon. Kyselyyn vastanneet historioitsijat pitävätkin Bidenin tärkeimpänä saavutuksena Trumpin syrjäyttämistä vuonna 2020.

– Toistaiseksi Bidenin saavutuksiin ei kuulu sotilaallisia voittoja tai institutionaalista laajentumista, jotka ovat yleensä johtaneet korkeampiin sijoituksiin, professorit kirjoittavat Los Angeles Timesissä.

Professorit toteavat lisäksi, että ”Trumpin radikaali poikkeaminen poliittisista, institutionaalisista ja oikeudellisista normeista on vaikuttanut asiantuntijoiden arvioihin paitsi hänestä myös Bidenista ja useista muista presidenteistä”.

Trumpin vaikutus käy ilmi tuloksista: kaikki nykyiset demokraattipresidentit nousivat listalla, kun taas kaikki nykyaikaiset republikaanipresidentit putosivat listalla. Esimerkiksi Barack Obama nousi sijalta 8 sijalle 7 ja Bill Clinton sijalta 14 sijalle 12, kun taas esimerkiksi Ronald Reaganin sijoitus laski seitsemällä ja George H.W. Bushin kahdella sijalla.

Kyselyyn vastanneet ovat Yhdysvaltain valtiotieteellisen yhdistyksen (APSA) Presidents & Executive Politics -jaoston jäseniä ja yhdistykseen kuulumattomia tutkijoita, jotka ovat hiljattain julkaisseet vertaisarvioituja akateemisia tutkimuksia tärkeimmissä asiaan liittyvissä tieteellisissä julkaisuissa.

Kyselytutkimukseen saatiin yhteensä 154 vastausta, ja vastaajat arvioivat kunkin presidentin paremmuutta asteikolla 0–100. Vastaukset keskiarvoistettiin ja järjestettiin korkeimmasta keskiarvosta alhaisimpaan.

Source Link yle.fi