Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_089436190f853659c7853e94a6437a9b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
HJK ja KuPS odotetussa kärkikamppailussa taas tasapeliin, VPS tyrmäsi Oulun 6–0 – tässä Veikkausliigan kauden ensimmäisen puolikkaan puheenaiheet – Uutisalue

HJK ja KuPS odotetussa kärkikamppailussa taas tasapeliin, VPS tyrmäsi Oulun 6–0 – tässä Veikkausliigan kauden ensimmäisen puolikkaan puheenaiheet

Veikkausliigan kärkitaistossa ei nähty dramaattisia muutoksia, koska KuPS ja HJK tasasivat pisteet Helsingin Töölössä numeroin 1–1.

KuPS siirtyi ottelussa johtoon kuudennella peliminuutilla. KuPSin hyökkäävä keskikenttäpelaaja Janis Ikaunieks lähetti keskialueelta pitkän, kierteisen keskityksen HJK:n boksiin. Brasilialainen keskikenttämies Gabriel Bispo oli noussut ylös ja jäänyt täysin vapaaksi. Tämä otti pallon rinnalla alas ja sijoitti sen alakulmaan.

KuPSin Gabriel Bispo ottelussa HJK:ta vastaan 2.7.2022.
KuPSin Gabriel Bispo vastasi maalista ensimmäisellä puoliajalla.Lehtikuva

Toinen puoliaika oli täysin HJK:n. Esimerkiksi maalintekoyritykset kirjattiin HJK:lle koko ottelussa 20–9, laukaukset maalia kohti 9–5 ja kulmapotkut 12–4.

HJK sai tasoitusmaalinsa rangaistuspotkusta 61. minuutilla. Taneli Hämäläinen kaatoi hänet päätyrajalla rangaistusalueen reunamilla taidokkaasti ohittaneen David Brownen. Rankkarin upotti serbikärki Bojan Radulovic, joka oli juuri tullut vaihdosta kentälle.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela kuvaili ottelun jälkeen, että ensimmäisellä puoliajalla KuPS sai avattua HJK:n prässiä ja pääsi pitkiin pallonhallintajaksoihin, mutta toisella puolikkaalla Klubi oli Koskelan mukaan selvästi parempi.

– Tasainen matsi, ehkä me luotiin kuitenkin enemmän maalipaikkoja ja olisi voitu kolme pistettä tästä ottaa.

Bojan Radulovic KuPS-ottelussa 2.7.2022.
Bojan Radulovic nosti rangaistuspotkulla HJK:n pistejakoon.Lehtikuva

KuPSin päävalmentaja Simo Valakari oli Koskelan kanssa melko samoilla linjoilla. Hänen mielestään molemmilla oli hetkensä.

– Me tiedettiin tarkkaan, miten HJK pelaa. Päästiin ekalla jaksolla väleihin, tehtiin maali, olisi voitu tehdä muutama muukin.

– Molemmat joukkueet ovat varmaan pettyneitä tulokseen. Jos katsotaan neutraalisti, aika 1–1-peli. Tasaisia, pienten marginaalien pelejä, Valakari totesi ja kertoi olevansa ylpeä joukkueestaan, joka pystyi vastaamaan HJK:n kotikentällään tarjoamaan haasteeseen.

Voitolla KuPS olisi kasvattanut jo merkittävän eron HJK:hon. Nyt ero on kolme pistettä KuPSin eduksi, mutta KuPS on pelannut yhden ottelun vähemmän.

Katsojia kärkiottelussa oli 5 707. Se on Veikkausliigan kauden toiseksi korkein yleisömäärä. HIFK–HJK-derbyssä oli hieman yli 7 000 katsojaa.

FC Honka pelasi lauantaina IFK Mariehamnin kanssa 1–1. Honka on HJK:sta vain kolmen pisteen päässä, ja pelannut kaksi ottelua helsinkiläisiä vähemmän.

AC Oulu hävisi kotipelinsä VPS:lle rumasti 0–6. Tauon jälkeen tilanne oli 0–2, mutta Oulun toppari Miika Koskela sai suoran punaisen kortin heti toisen puolikkaan alussa. Koskela kaatoi selästä läpiajoon päässeen Tete Yengin. VPS:n maalit jakautuivat kuudelle eri pelaajalle: Aleksi Pahkasalo, Kalle Multanen, Tyler Reid, Antti-Ville Räisänen, Tete Yengi ja Steven Morrissey.

Lauantain neljännessä ottelussa FC Lahti paranteli asemaansa sarjan hännillä, kun se voitti Interin 2–1. Voittomaalista vastasi 89. minuutilla rankkarista kokenut kärkimies Macoumba Kandji.

Veikkausliigassa pelataan jo tuttuun tapaan 22 ottelun runkosarja, jonka jälkeen kuusi parasta etenevät ylempään ja kuusi heikointa alempaan loppusarjaan. Loppusarjoissa tulee vielä kullekin joukkueelle viisi ottelua lisää.

HJK ei saa maaleja

Miesten jalkapalloliigan voittokamppailua pidettiin kahden kauppana ennakkokaavailuissa. Se on edelleen todennäköistä, vaikkei Honkakaan ole vielä kelkasta pudonnut.

Jo viime kaudella HJK ja KuPS kävivät historiallisen tiukan voittokamppailun, kun HJK pelasi kauden 2,19 ja KuPS 2,15 pisteen keskiarvolla. Lisäksi HJK pääsi Konferenssiliigan lohkovaiheeseen, ja myös KuPS venyi pitkälle eurokentillä.

Tälle kaudelle HJK vahvistui vieläpä nimekkäillä maajoukkuekonkareilla, kun puolustaja Joona Toivio ja Jukka Raitala sekä keskikentän Perparim Hetemaj palasivat kotimaan sarjaan. Maalivahdiksi hankittiin kookas pohjoisirlantilainen Connor Hazard, joka siirtyi Celticistä lainalle, ja hyökkäykseen lainattiin AIK:sta serbikärki Radulovic.

Toki HJK menetti muun muassa keskikentän taiturin Lucas Lingmanin, joka siirtyi Ruotsin kentille, sekä Saksaan siirtyneen maajoukkuepuolustajan Daniel O’Shaughnessyn.

Perparim Hetemaj HJK:ssa kaudella 2022.
Perparim Hetemaj on pelannut seitsemän ottelua ja tehnyt yhden maalin palattuaan kasvattajaseuraansa. Viimeiset viisi Veikkausliigan tai cupin ottelua hän on ollut sivussa loukkaantumisen takia.Matti Raivio / All Over Press

HJK:n alkukausi on ollut takkuinen. Se aloitti kevään kolmella maalin voitolla, mutta hävisi sitten kotikentällään Turun Interille 1–4. Sen jälkeen tuli taas kolmen voiton putki ennen tasapeliä sarjan hännillä olevaa Lahtea vastaan.

Lauantain kärkikamppailuun KuPSia vastaan HJK lähti kolme voitotonta ottelua allaan. Veikkausliigassa joukkue oli pelannut tasapelin KuPSin vieraana sekä hävinnyt AC Oululle ja IFK Mariehamnille. Suomen cupissa Inter jätti HJK:n puolivälierävaiheeseen rankkarikisassa. Väliin oli mahtunut rankkarikisavoitto VPS:stä Suomen cupissa.

Noissa viidessä ottelussa HJK teki vain yhden maalin. Alkukauden paras maalintekijä HJK:ssa neljällä liigaosumalla on Radulovic. Päävalmentaja Koskela on haastatteluissa syystäkin pitänyt tehottomuutta HJK:n suurimpana ongelmana. Hallitseva mestari on tehnyt vasta neljänneksi eniten maaleja.

– Kyllä meillä riittävästi on maalipaikkoja. Tehokkuus, se, miten me muutetaan ne maaleiksi, on kipukohta, joka pitää ratkaista, Koskela sanoi KuPS-ottelun jälkeen.

HJK:lla on toki ollut valtava loukkaantumissuma. KuPSia vastaan vammojen takia olivat sivussa Valtteri Moren, Hetemaj, Toivio sekä Roope ja Riku Riski. Heistä Morenin ja Roope Riskin kausi on ohi.

Roope Riski.
Roope Riski oli viime kaudella HJK:n paras maalintekijä kuudella osumalla. Myös Jair ja Filip Valencic tekivät kuusi maalia. Nyt Riskin kausi on ohi, Jairin sopimus purettu ja Valencic on KuPSin mies.EPA-EFE / All Over Press

Lisäksi HJK menetti keskikentältä alkukauden tärkeimmän pelaajansa, brasilialaisen Jairin. HJK purki Jairin sopimuksen, kun tämä sai seitsemän kuukauden ehdollisen tuomion lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Asia tuli julkisuuteen Iltalehden uutisoimana.

KuPSin liito on jatkunut, vaikka Honka päätti huiman putken

KuPS sen sijaan jatkoi siitä, mihin se viime kaudella jäi – eli se ei suostunut häviämään. Kausi alkoi viidellä voitolla ennen ensimmäistä tasapeliä. FC Honka päätti 18. kesäkuuta KuPSin 31 ottelun mittaisen tappiottomien pelien ennätyksellisen putken.

KuPS menetti viime kauden jälkeen muun muassa Veikkausliigan parhaan pelaajan, Urho Nissilän. Korvaajat ovat onnistuneet. KuPSin keskikentällä ovat uurastaneet esimerkiksi brasilialainen Gabriel Bispo, 25, sekä tanskalaisesta Nordsjaellandista siirtynyt ghanalainen Clinton Antwi, 22.

Kuopiolaisten maalinteosta on vastannut etenkin Tim Väyrynen, joka on saanut tulitukea latvialaistaituri Janis Ikaunieksilta. Tosin Väyryselle on pian tarjolla huippuluokan tukea, kun Filip Valencic on pelikelpoinen siirtoikkunan auetessa 13. heinäkuuta.

Lue lisää: Yksi kaikkien aikojen ulkomaalaisista palasi Veikkausliigaan – ”Pääsemme todella pitkälle Euroopassa”, uskoo KuPSin Filip Valencic

Tim Väyrynen karkaa HIFK:n puolustajilta Veikkausliigan ottelussa.
29-vuotias Tim Väyrynen on ollut alkukaudesta odotetusti KuPSin ykköspyssy.Matti Raivio / All Over Press

Honka, VPS ja AC Oulu alkukauden onnistujina

Alkukauden suurimmiksi onnistujiksi voidaan nostaa FC Honka, VPS ja AC Oulu.

Europelipaikoista taistelemaan tottunut Honka jäi viime kaudella Veikkausliigassa yhdeksänneksi. Toki espoolaiset vakuuttivat jo talvella voittamalla kalenteriin palanneen liigacupin.

Veikkausliigassa Honka on alkukauden aikana muun muassa päättänyt KuPSin historiallisen tappiottomien liigapelien putken.

Vesa Vasaran vuodesta 2017 lähtien valmentama joukkue on päästänyt sarjassa vain kymmenen osumaa. Vähemmän maaleja on päästänyt ainoastaan KuPS.

Hongan paras maalintekijä viidellä osumalla on ollut nuorten maajoukkuehyökkääjä, 19-vuotias Agon Sadiku. Puolustusta on johtanut kahdesti maalinteossakin onnistunut kolumbialainen Aldayr Hernandez, 26, joka pelasi Suomessa aiemmin TPS:ssä ja HIFK:ssa.

Hongan Agon Sadiku ja Interin Jussi Niska sekä Tommi Jyry jalkapallon Veikkausliigan ottelussa FC Honka–FC Inter Espoossa 7. toukokuuta 2022.
Agon Sadiku on ollut hyvässä vireessä FC Hongan hyökkäyksessä.Matti Raivio / All Over Press

Viime kaudella vasta liigakarsinnoissa RoPSia vastaan liigapaikkansa säilyttänyt AC Oulu on peräti viidentenä. Oululaiset ovat onnistuneet voittamaan muun muassa HJK:n, Hongan ja Interin. Tosin nyt lauantaina AC Oulu jäi kotikentällään 20-vuotisjuhlapelissä sarjanousija VPS:n jalkoihin.

Valko-Venäjän liigasta saapunut argentiinalaiskärki, 24-vuotias Michael Lopez on onnistunut Oulussa maalinteossa kuusi kertaa. Keskikentällä on hurmannut vasta 17-vuotias oululaiskasvatti Otso Liimatta.

Oululaisnippu vahvistui vielä kesäkuussa kovilla nimillä, kun joukkueeseen liittyivät Huuhkajissakin nähty hyökkääjä Rasmus Karjalainen ja viimeksi SJK:ta edustanut kolumbialaistoppari Cristhian Valencia.

Michael Lopez tuulettaa AC Oulun johtomaalia FC Interiä vastaan huhtikuussa 2022.
Michael Lopez on osoittautunut päteväksi hankinnaksi AC Oululta.Juha Tamminen / All Over Press

Kenties suurimpana putoajakandidaattina pidetty VPS on sarjassa kuudentena. Hyökkäyksessä kokeneet Steven Morrissey ja Kalle Multanen sekä australialaisvahvistus Tete Yengi ovat kukin maalanneet viidesti. VPS on lauantain kuuden maalin tykityksensä jälkeen tehnyt eniten maaleja Veikkausliigassa, 27.

Viime kaudella Ykkösen voittanut ja Veikkausliigaan takaisin noussut VPS koki toukokuun lopussa kovan takaiskun, kun keskikenttäpelaaja, kapteeni Sebastian Strandvall loukkaantui IFK Mariehamnia vastaan. Jo 2012–14 VPS:ää edustaneen ja seuraan 2016 palanneen 35-vuotiaan Strandvallin eturistiside repesi, joten hänen kautensa on ohi, seura tiedotti.

Sebastian Strandvall under en VPS-träning.
Sebastian Strandvallin kausi on ohi.Yle/Mats Ahlnäs

FC Lahdella ja SJK:lla heikko alku

Sarjassa Inter-voitolla yhden sijan, kymmenenneksi, noussut FC Lahti on vaihtanut päävalmentajaa. Joukkuetta vuodesta 2020 luotsannut Ilir Zeneli sai potkut juhannuksena. Tilalle tuli Veikkausliigassa aiemmin Rovaniemen Palloseuraa valmentanut Mikko Mannila. Ennen RoPS-pestiä Mannila työskenteli vuosia HJK:n organisaatiossa.

SJK voitti kauden avauksessa niukasti HIFK:n, mutta sen jälkeen tuli viisi tappiota putkeen. Nyt SJK on sarjassa yhdeksäntenä.

Viime kaudella SJK sijoittui hurjan kärkikaksikon takana kolmanneksi. Se ei kuitenkaan riittänyt näytöksi, jotta KuPSin 2019 mestariksi luotsannut Jani Honkavaara olisi saanut jatkaa SJK:ssa. Sen sijaan Seinäjoelle hankittiin HIFK:ta edelliskauden valmentanut espanjalainen Joaquin Gomez.

HIFK:n taloustilanne puhutti

Sarjan tyvipäässä alkukaudesta on puhuttanut etenkin HIFK:n taloudellinen tilanne. Seuran omistuspohja uudistui jälleen viime syksynä, kun seuran pääomistajiksi tulivat Heikki Pajunen, Janne Räsänen, Mirka Lod, Heikki Lehmuskoski ja Jan Holst.

HIFK:n kulisseissa oli kuohunut jo vuotta aiemmin, kun yhteistyö kiinalaisen pääomistajan Lucas Chang Jinin kanssa päättyi erimielisyyksiin.

– Tavoitteeksi on asetettu, että olemme jonain päivänä Suomen mestareita. Mutta ensin tehdään pohjatyö kuntoon, Heikki Pajunen kommentoi syksyllä.

Heikki Pajunen
HIFK:n puheenjohtaja Heikki Pajunen on entinen pääsarjatason jalkapalloerotuomari. Hän on työskennellyt muun muassa yritysvalmentajana. Mikko Ahmajärvi / Yle

Myös HIFK Soccerin toimitusjohtaja Christoffer Perret iloitsi syksyllä uudesta omistuspohjasta. Hän kommentoi, että ”saadaan talous parempaan kuntoon, eikä tarvitse koko ajan pohtia, mitä laskuja maksetaan”.

Kesäkuun 16. päivä 2022 HIFK sitten julkaisi nettisivuillaan avoimen kirjeen. Siinä puheenjohtaja Pajunen puhui seuran vakavista taloudellisista ongelmista. Pajunen kertoi, että HIFK on 40 prosenttia jäljessä lipunmyynnistä verrattuna aikaan ennen pandemiaa. Lisäksi todettiin, että keskustelut uusien sijoittajien ja yrityskumppanien kanssa ovat katkenneet Ukrainan sodan takia.

Pajunen sanoi STT:lle, että akuutti tarve on puoli miljoonaa euroa tälle vuodelle ja 140 000 euroa kesäkuussa. Uhkana oli kauden keskeytyminen ja edustusjoukkuetoiminnan jatko neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla, jolla HIFK:n kakkosjoukkue pelaa.

Lue lisää: Talousongelmat eivät yllättäneet HIFK:n faneja – runkopelaaja huokaisi syvään keskiyön pelin pyllähdyksen jälkeen: ”Vaikea löytää sanoja”

23. kesäkuuta HIFK tiedotti, että ”ensimmäinen aita on ylitetty”. Seura kiitteli tukikampanjaan osallistuneita ja kertoi, että ”ainakin heinäkuussa joukkue pelaa ottelunsa sarjaohjelman mukaisesti”.

Paremmin ei ole mennyt kentällä. Sarjajumbo HIFK on voittanut 11 pelaamastaan ottelusta vain yhden.

HIFK:n pelaajat juhlivat voittoa Ilveksestä Veikkausliigassa 22.6.2022.
HIFK:n pelaajille kauden toistaiseksi ainoa voitto maistui. Ilves kaatui Ratinassa 1–0 ennen juhannusta.All Over Press / Juha Tamminen

HIFK:n päävalmentaja vaihtui heti kauden alussa, kun portugalilainen Bernardo Tavares jätti tehtävänsä perhesyihin vedoten heti ensimmäisen liigaottelun jälkeen. Siinäkään Tavares ei ollut sairastumisen takia mukana. Heti HIFK:sta lähdettyään Tavares siirtyi päävalmentajaksi indonesialaiseen PSM Makassariin.

HIFK:n luotsiksi tuli Mixu Paatelainen.

Lue lisää: Mixu Paatelainen vannoo, ettei Suomeen paluussa ollut kynnystä, vaikka Huuhkajat-pesti päättyi synkästi – ”Pelkästään hyviä fiiliksiä”

Europelit alkavat

Ensi viikolla pelataan europelejä. HJK saa Mestarien liigan karsinnassa vastaansa latvialaisjoukkue Riian. Ensimmäinen osaottelu pelataan keskiviikkona 6. heinäkuuta Töölössä ja toinen osaottelu viikkoa myöhemmin Riiassa.

KuPS isännöi georgialaista Dila Goria torstaina Konferenssiliigan karsintojen ensimmäisessä osaottelussa. SJK aloittaa Konferenssiliigan karsinnat torstaina vieraissa virolaista Floraa vastaan. Inter puolestaan isännöi Konferenssiliigan karsinnassa keskiviikkona kosovolaista Dritaa.

Myös Konferenssiliigassa karsinnan toinen osaottelu pelataan viikko ensimmäisen kohtaamisen jälkeen.

Veikkausliigan ottelut lauantaina 2.7.2022

FC Honka–IFK Mariehamn 1–1 (1–0)

  1. Agon Sadiku 1–0
  2. John Owoeri 1–1

AC Oulu–VPS 0–6 (0–2)

  1. Aleksi Pahkasalo 0–1
  2. Kalle Multanen 0–2
  3. Tyler Reid 0–3
  4. Antti-Ville Räisänen 0–4
  5. Tete Yengi 0–5
  6. Steven Morrissey 0–6

HJK–KuPS 1–1 (0–1)

  1. Gabriel Bispo 0–1
  2. Bojan Radulovic rp. 1–1

FC Lahti–FC Inter 2–1 (1–1)

  1. Elias Mastokangas 0–1
    45+2. Kevin Kouassivi-Benissan 1–1
  2. Macoumba Kandji rp. 2–1

Lue lisää:

Yksi kaikkien aikojen ulkomaalaisista palasi Veikkausliigaan – ”Pääsemme todella pitkälle Euroopassa”, uskoo KuPSin Filip Valencic

Pelaaja menetti tajuntansa jalkapallon Suomen cupin puolivälierissä ja hoitamaan riensi oma isä – lääkäriä ei vaadita cup-peleihin

Talousongelmat eivät yllättäneet HIFK:n faneja – runkopelaaja huokaisi syvään keskiyön pelin pyllähdyksen jälkeen: ”Vaikea löytää sanoja”

KuPS kirjoitti kotimaista jalkapallohistoriaa! Valmentaja Valakari kiitti pelaajien sitoutumista: ”Olemme tehneet vähän hulluja asioita, mutta se on toiminut”

Source Link yle.fi