Huuhkajissa varkain tapahtunut muutos lupaa hyvää tulevaisuutta ajatellen – riemukas Bosnia-ottelu oli täynnä harvinaisuuksia

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen tulokset ovat olleet vuoden mittaan niin hyviä, että paikka MM-jatkokarsinnassa on käden ulottuvilla. Samalla käynnissä on hitaasti ollut mullistus, joka lupaa tulevaisuuden kannalta hyvää.

Huuhkajat pääsi lauantain riemukkaaseen ja voitokkaaseen Bosnia-Hertsegovina -otteluun ilman suurempia loukkaantumishuolia. Ainoastaan Jere Uronen olisi täydessä kunnossa ollessaan noussut todennäkösesti avauskokoonpanoon.

Zenicassa avauksessa oli vain kuusi samaa pelaajaa, kuin viisi kuukautta sitten EM-kisojen ensimmäisessä Tanska-ottelussa. Paulus Arajuuri ja Joona Toivio saivat tehdä tilaa nuoremmille toppareille Leo Väisäselle ja Robert Ivanoville. Joel Pohjanpalon sijasta Teemu Pukin rinnalla kärjessä aloitti Marcus Forss.

Keskikentällä puolestaan Tim Sparvin kunto ei tällä hetkellä riitä joukkueen mukaan. Rasmus Schüller on ottanut ankkurin roolin vahvasti haltuun.

Yle Urheilun asiantuntijan Olli Huttusen mukaan huomio kertoo maajoukkueesta tällä hetkellä paljon. Pelaajarinki on laajentunut kuin varkain samalla, kun tulokset ovat pysyneet hyvinä.

– Uusia miehiä tulee avaukseen ja joukkueen suoritus on silti näin tasapainoinen. Se osoittaa, että joukkueessa on tehty pitkäjänteistä työtä. Meillä on kasvamassa myös uutta sukupolvea ottamaan pelipaikkoja ja laajentamaan rinkiä. Kyse ei ole pelkästään 11 tai 16 pelaajasta, Huttunen sanoi.

Bosnia-ottelun suoritusta Huttunen kuvaa tasapainoiseksi. Tiivis puolustuspeli oli totta kai avainasemassa runsaasti keskityksiä viljelevää vastustajaa vastaan, mutta Suomi pystyi myös hyökkäämään ennakkoarvioita väkevämmin, jopa alivoimaisena.

– Tämä oli yksi parhaista vieraspeleistä, mitä Suomi on pelannut, Huttunen tiivisti.

Robert Ivanov ja Leo Väisänen onnistuivat Huuhkajien puolustuslinjassa. Kuva: Lehtikuva

Huttunen jakoi kehuja valmennusjohdon reagoinnille myös pelin sisällä. Sille oli todella tarvetta, kun Jukka Raitala ajettiin ensimmäisen jakson lopulla ulos suoralla punaisella kortilla. Huuhkajat siirtyi neljän puolustajan linjaan tauolla ja onnistui. Huttunen oli mielissään tauolla kentälle tulleen Urho Nissilän panoksesta.

– Valmennus teki hyviä vaihtoja ja muutoksia aina tilanteen mukaan. Lopussa siirryttiin vielä viiden alakertaan, jossa kolme topparia hoiti boksin puolustamisen, Huttunen kertasi.

Zenican iltapäivässä oli monta maajoukkueen historiaan peilattuna harvinaista asiaa. Kaksi vierasmaalia alivoimalla oli niistä riemukkain.

Sen sijaan Teemu Pukin epäonnistunut rangaistuspotku oli pelitilanteessa ensimmäinen A-maajoukkueessa missattu pilkku sitten vuoden 1976 ja yleensäkin vasta kolmas historiassa.

Tiistaina edessä on suuri ottelu Helsingin Olympiastadionilla. Voitto Ranskasta varmistaisi paikan jatkokarsinnassa, eikä siihen välttämättä tarvita pistettäkään, jos Bosnia auttaa Suomea omassa ottelussaan Ukrainaa vastaan.

Lähtökohdat eivät voisi olla herkullisemmat.

– Tämän päivän suorituksella Suomi tulee haastamaan Ranskan ja pystyy ottamaan pisteitä, uskon ehdottomasti siihen. Tietenkin samalla katsotaan toisella silmällä, että miten käy Bosnian ja Ukrainan pelissä, Huttunen sanoi.

Jos Huuhkajien taival jatkuu keväällä jatkokarsinnassa, haaste on iso. Kahdentoista joukkueen jatkokarsinnassa kisalippu Qatariin on tarjolla vain kolmelle joukkueelle.

Lue myös:

Kommentti: Tyly, tylympi, Huuhkajat! Zenican ryöstö oli maajoukkuehistorian kovimpia temppuja – peliesitys oli tulostakin riemukkaampi

Kaikkien aikojen ryöstöretki! Huuhkajat tarrasi kiinni MM-jatkokarsintaan – Suomi hiljensi vajaamiehisenäkin Bosnia-Hertsegovinan kotiyleisön

Näin lähellä Suomen jatkopaikka on – Huuhkajat latoi kolme maalia Bosnia-Hertsegovinan verkkoon, tässä ottelun kaikki käänteet

Source Link yle.fi