Banner Before Header

Iida Ketola kertoo tv:ssä, mitä tapahtui, kun hänet oli raiskattu taksissa – ex-puoliso Renne Korppila nostaa esiin seikan, joka hämmästytti molempia

Tosi-tv-sarjoista tuttu Iida Ketola kertoi Ilta-Sanomille vuosi sitten kesällä kokemastaan karmeasta taksimatkasta.

Ketola oli matkalla kotiin aiemmin kuolleen ystävänsä muistojuhlista, kun hän hyppäsi Helsingin keskustassa taksiin. Matka ei päätynyt suoraan kotiovelle, vaan taksikuski kuljetti Ketolan yllättäen pois keskustasta ja raiskasi tämän.

Nyt Ketola kertoo kokemuksestaan TV5-kanavalla torstaina 29. syyskuuta näytettävässä uudessa true crime -sarjassa Ratkaisematon tapaus Suomi.

Ketola seurueineen vietti ystävänsä muistojuhlaa joulukuussa 2019. Myös Ketolan tuolloinen pitkäaikainen kumppani, nykyään ex-mies ja entinen radiojuontaja Renne Korppila oli Ketolan kanssa juhlissa.

– Olimme siellä yhdessä ja sitten meidän tiemme erkanivat. Iida lähti crossfit-porukan pikkujouluihin ja minä lähdin toiseen yökerhoon kavereideni kanssa, Korppila kertoo ohjelmassa.

Poistuessaan myöhemmin crossfit-pikkujouluista Ketola oli lähdössä samaan taksiin ystävänsä kanssa. Ystävälle tuli kuitenkin nälkä. Ketola ei innostunut syömisestä, vaan halusi kotiinsa nukkumaan. Hän istahti taksiin yksin.

Korppila kertoo, että hän oli samanaikaisesti yökerhossa, joka oli lähellä Korppilan ja Ketolan sen aikaista kotia.

– Iida soitti, että hän olisi lähdössä kotiin, mutta hänen avaimensa olivat jääneet himaan. Hän kysyi, voisinko tulla kotiin päästämään hänet sisään. Lähdin kotiin yhden aikoihin, Korppila kuvailee.

Noin 15–20 minuutin kotimatkan jälkeen Korppila ei nähnyt Ketolaa kodin lähettyvillä, eikä hänestä kuulunut mitään. Korppila kertoi, että hän laittoi puolisolleen viestejä ja yritti soittaa tälle, mutta Ketola ei vastannut.

– Laitoin viestiä, että piilotin avaimet rännin taakse meidän oven ulkopuolelle, ja hän saisi napattua ne siitä. Lähdin takaisin baariin, Korppila jatkaa.

Aikaa kului pari tuntia. Lähtiessään baarista kotiin, Korppilan puhelin soi.

– Iida soittaa ja sanoo, että taksikuski raiskasi minut, Korppila sanoo vakavasti hetken hiljaisuuden jälkeen.

Iida Ketola kertoo avoimesti kokemuksistaan raiskauksen uhrina TV5:lla nähtävässä ohjelmassa Ratkaisematon tapaus Suomi.

Ketola oli hypännyt kohtalokkaaseen taksiin Helsingin ydinkeskustassa.

– Sanoin osoitteen, mihin haluan mennä. Tosi nopeasti tajusin, että emme ole menossa suuntaan, missä kotini on. Nopeasti hän alkoi myös koskettelemaan jalkojani. Sanoin siitä, mutta hän kiihdytti vauhtia ja ajoi tosi kovaa varsinkin keskusta-alueella, Ketola kuvailee taksimatkan alkua.

Ketola kertoo asuneensa Helsingin keskustassa ennen maalle muuttoaan kymmenen vuoden ajan. Helsinki oli kuitenkin tuttu enemmänkin sen keskustasta kuin lähiöalueilta, joihin taksikuski suuntasi.

– Olin myös sellaisessa pelkotilassa, että en tajunnut tarkkailla, mihin päin olemme menossa.

Taksikuski ajoi Ketolan mukaan selkeästi omaa kotiaan kohti. Kuski ehdotti, että he voisivat siirtyä hänen asunnolleen. Ketola kieltäytyi. Taksikuski lähti ajamaan uudelleen ja suuntasi Ketolan kuvailemana metsätielle.

Ketolan on vaikeaa sanoa seuraavaa lausetta.

– Hän raiskasi minut auton sisällä. En hirveästi muista mitään yksityiskohtia, Ketola kertoo ohjelmassa selkeästi herkistyneenä.

– Muistan vain, että kun akti tapahtui, keskityin vain katsomaan puiden latvoja. Oli koko ajan sellainen olo, että jos mä täältä hengissä selviän ja jos pääsen täältä joskus pois, mun on soitettava poliisille, Ketola muistelee itkien.

Ketola kertoo, että hänellä oli päällään mekko ja sukkahousut, joita mies oli yrittänyt laittaa Ketolalle takaisin jalkaan. Kuski ajoi lopulta Ketolan kotipihaan ja jätti hänet siihen. Lähtiessään kuski nosti takaluukun ylös auton sisältä käsin, jotta Ketola ei näkisi auton rekisterikilpeä.

Taksiraiskaus muutti koko Iida Ketolan elämän.

Ketola soitti poliisille ja heitä odotellessaan myös puolisolleen.

– Siinä hetkessä tuntui, että jalat pettää ja sydän muuttuu kiveksi, joka tipahtaa ulos. Menin robottimaiseen tilaan, otin takin ja juoksin kotiin, Korppila kuvailee.

Poliisit olivat saapuneet Ketolan luo, kun Korppila ehti paikalle. Häntä ei päästetty näkemään kumppaniaan, sillä Ketola ajettiin Seri-keskukseen eli seksuaalirikoskeskukseen, jossa Ketolalle tehtiin tutkimuksia ja hänestä otettiin dna-näytteitä.

Aamulla Ketolalle soitettiin Seri-keskukselta taksi kotiin. Shokkitila sai Ketolan avautumaan myös uudelle taksikuskille.

– Istuin yksin taksin takapenkillä ja aloin selittämään, että olin tuolla sen takia, koska otin pari tuntia sitten taksin ja taksikuski raiskasi minut. Taksikuskina oli vanhempi mies, joka kysyi, olenko tosissani, Ketola kertoo.

Ketola pääsi lopulta kotiin puolisonsa luo.

– Täytyy olla kiitollinen siitä, miten systeemi tällaisessa tilanteessa toimii. Siitä hetkestä, kun Iida soitti poliisille, poliisipartio tuli paikalle ja hänet vietiin sairaalaan, Korppila toteaa murtuen kyyneliin.

– Paitsi tietenkin se, ettei syyllistä saatu ikinä selvitettyä, Korppila toteaa lopuksi.

Ratkaisematon tapaus Suomi -ohjelman teon aikana raiskaukseen syyllistynyttä henkilöä ei oltu vielä saatu kiinni.

Ohjelmassa Ketola ja Korppila ihmettelevät, kuinka se pystyi olemaan mahdollista, sillä poliisilla oli tiedossa auton väri, taksiyhtiö ja auto oli tallentunut kaupungin valvontakameroihin. Korppilan soitettua yöllä muutaman kerran Ketolalle, puhelintietojen perusteella pystyttiin myös selvittämään, missä kaikkialla taksikuski Ketolaa ajelutti.

– Aluksi poliisitutkinnassa oli sellainen klangi, että kyllä tämä selvitetään, Korppila toteaa.

– Järjellä ajateltuna tuntui, ettei tässä ole mitään epäselkeää. Se ei ollut pimeä taksi, vaan oikea taksi taksiluvalla, Ketola kertoo.

Valitettavasti kuski ajoi keskustassa niin kovaa, ettei yksikään valvontakamera pystynyt tarkentamaan rekisterikilpeen. Taksifirman tietämisestä huolimatta sen kuskeja ei myöskään voitu ohjelman mukaan pakottaa esimerkiksi dna-testiin.

Korppilan mukaan on hämmästyttävää, miten niinkin valvotussa kaupungissa kuin Helsingissä hyvillä tuntomerkeillä varustettu auto ei jää tunnistettavasti kameroihin.

– Ei yhtä kuvaa saada, missä näkyisi taksin numero tai rekisterinumero. Ei saada selville mitään, niin jotenkin se tuntuu aivan absurdilta, Korppila jyrähtää.

Tutkinta keskeytettiin Ketolan mukaan noin puoli vuotta tapahtuneen jälkeen, eikä nyt vankilassa istuvaa syyllistä saatu vielä tuolloin kiinni.

– Emme jutelleet kuskin kanssa mitään ennen kuin hän alkoi koskettamaan. Hän teki heti päätöksen, että vien tuon omaan kotiini.

Ketolan mukaan poliisi totesi hänelle, että kuskin käyttäytymisen perusteella rikos oli tuskin ensimmäinen laatuaan, eikä mahdollisesti myöskään viimeinen.

Jakson lopussa kerrotaan, että syyllinen saatiin ohjelman tekemisen jälkeen kiinni, ja hänet tuomittiin yli kuuden vuoden vankeusrangaistukseen. Lopputekstin mukaan tekijällä oli yhteensä neljä naisuhria.

– Kun sain tietää, että tekijä on saatu kiinni, en noussut sängystä kolmeen päivään ja vain itkin. Sen jälkeen tuntui, että olen käsitellyt tämän surun ja nyt mennään ja hoidetaan tämä loppuun. Olen huojentunut siitä, että se oikeudenkäynti on vasta nyt, Iida Ketola kertoi IS:lle kesällä 2021.

Iida Ketola ja Renne Korppila olivat yhdessä yli kymmenen vuotta.

Ketolaan tapahtunut on jättänyt pysyvät jäljet.

– Pelkäsin niin paljon, että kuolen, niin se, että minut ”vaan” raiskattiin, ei ollut niin paha. Sitten jossain kohtaa tajusin, että ei tuokaan ollut inhimillistä tai pieni asia, vaikka en siihen kuollutkaan. Voin olla niin rikki ja hajalla kuin olen, Ketola kertoo ajatelleensa tapahtuneen jälkeen.

Ketola kertoo, ettei hän nykyään aina pysty ottamaan taksia. Joskus hän saattaa purskahtaa taksissa yllättäen kyyneliin ja alkaa täristä.

Ketola kertoi IS:lle vuosi sitten, että joulukuun 2019 tapahtumat muuttivat hänen elämänsä ja ajatusmaailmansa totaalisesti. Aluksi Ketolan vointi romahti ja hän joutui ottamaan aikalisän lähes kaikesta.

– Jouduin muuttamaan elämääni valtavasti, koska en ollut työkykyinen, eikä minulla ollut voimia mihinkään.

Hän kertoi tuolloin, että joutui luopumaan rakkaasta crossfit-harrastuksestaan. Samaa hän sanoo myös tv-ohjelmassa. IS:lle Ketola kertoi, että tapahtumat vaikuttivat paljon myös ihmissuhteisiin. Hän lopetti tuttujensa tapaamisen ja keskittyi viettämään aikaa vain lähimpien ystäviensä kanssa.

– Heidän kanssaan ei tarvinnut esittää, että kaikki on hyvin, mutta asiaa ei tarvinnut myöskään puida. Se oli olemassa, mutta se ei ollut mitenkään esillä.

IS:n henkilöhaastattelussa Ketola myös kertoi, että raiskauksen jälkeen hänen koko elämänsä muuttui ja hän muutti Helsingistä maalle. Traagisten tapahtumien jälkeen hän tajusi, että elämää oli elettävä silloin, kun se oli mahdollista. Myös suhde Korppilan kanssa päättyi erilleen kasvamisen myötä.

Iida Ketola asuu nykyään maalla noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä kotieläimiensä kanssa.

KETOLA kertoi vuosi sitten olevansa kiitollinen siitä, miten paljon hän sai apua heti tapahtuneen jälkeen. Hän aloitti terapian vain pari päivää myöhemmin ja hänen vointiaan seurattiin aktiivisesti. Hänellä on edelleen seksuaaliväkivallan uhreille tarkoitettu puhelinnumero, johon hän voi soittaa vuorokauden ympäri, mikäli kokee tarvitsevansa apua.

– Koen, ettei minua ole jätetty yksin tämän asian kanssa ja sen takia olen halunnut puhua tästä julkisesti. Niin moni jää yksin tällaisten tapahtumien kanssa, vaikka tuolla on valtavasti osaavia ja hienotunteisia ihmisiä, jotka voivat auttaa. Tällaisissa tapauksissa saa terapiaa ilmaiseksi ja ihmiset ovat ihan oikeasti puolellasi, Ketola sanoi.

Source Link is.fi