Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ec9babbb456bfd4a591397d9e20ee59e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Iivo Niskanen marssi huollon pakeille keskeytyksen jälkeen – asiantuntijan mukaan suomalaistähden ”lähtöpaikka oli mahdoton” – Uutisalue

Iivo Niskanen marssi huollon pakeille keskeytyksen jälkeen – asiantuntijan mukaan suomalaistähden ”lähtöpaikka oli mahdoton”

Iivo Niskasen keskeytys miesten 15 kilometrin väliaikalähtökisassa Lillehammerin maailmancupissa ei herättänyt huolta hiihtomaajoukkueen päävalmentajassa Teemu Pasasessa.

Niskanen voitti vain viikko sitten ylivoimaiseen tyyliin Rukalla maailmancupin avausviikonloppuna 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisan. Norjassa hiihdettiin vapaalla hiihtotavalla.

– Kunto on ihan huippuluokkaa, se ei viikossa muutu. Siellä on muita tekijöitä taustalla, Pasanen kommentoi Yle Urheilulle Norjassa.

Lähtönumerolla 50 startannut Niskanen ohitti kuuden kilometrin väliaikapisteen kaukana kärjestä, eikä ollut enää mukana 7,4 kilometrin kohdalla. Suomalaistähden nähtiin marssivan suksihuollon pakeille kilpailun jälkeen.

– Minulla ei ole tarkkaa tietoa, mikä Iivon tilanne on. Ihan alusta lähtien ei Iivolla lähtenyt kulkemaan oikein yhtään ja hän jätti sitten leikin kesken. Tällä hetkellä käydään analyysia siitä, mikä oli syy. En lähde vielä kommentoimaan, kun en tiedä, Pasanen sanoi.

Asiantuntija: Peesistä valtava hyöty

Norjalaiset ottivat kolmoisvoiton Simen Hegstad Krügerin johdolla. Yle Urheilun asiantuntijan Kalle Lassilan mielessä olivat kisan jälkeen päällimmäisenä hämmästys ja kummastus, vaikka norjalaisten kova vire vapaalla hiihtotavalla ei häntä yllättänytkään.

Vaikeaa oli Niskasen lisäksi muillakin ennakkosuosikeilla. Perjantaina sprintin voittoa juhlinut Norjan Johannes Hösflot Kläbo oli 12:s ja maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa puolustava Venäjän Aleksandr Bolshunov 14.s.

– Viime viikonlopulta on sekä Iivolta että Bolshunovilta maailmancupista voitto. Viikossa ei ole mahdollista, että miehiltä katoaisi kunto yhtäkkiä. Norjalaiset olivat tänäänkin kovia, mutta muiden osalta en vetäisi hirveästi johtopäätöksiä.

Sekä Lassila että päävalmentaja Pasanen korostivat peesin ja ryhmien muodostumisen merkitystä. Pitkässä laskussa usean miehen ryhmät saattoivat voittaa useita sekunteja yksinäisiin puurtajiin verrattuna.

– Peesistä oli ihan valtava hyöty tuollaisella radalla. Yhtenä osana tässä oli tuuri ja se, mihin ryhmään pääsee. Toisena sitten se, miten pystyi hallitsemaan oman vauhdinjakonsa, Lassila sanoi.

Päävalmentaja Teemu Pasanen ja asiantuntija Kalle Lassila muistuttavat, että Iivo Niskanen on edelleen huippukunnossa keskeytyksestä huolimatta. Viikko sitten Niskanen juhli Rukalla voittoa. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Norjalaiset olivat valinneet pitkälti alkupään lähtöpaikkoja. Monet peesiryhmät onnistuivat vauhdinjaossaan radalla, joka oli yllättävänkin rankka.

– Norjalaiset aloittivat yllättävänkin rauhallisesti, mutta lopussa tuli kaikkiin muihin todella paljon eroa.

Niskanen joutui hiihtämään alkumatkan yksin. Lassilan silmään Niskasen meno ei ollut teknisesti parasta mahdollista, vaan puristamisen näköistä.

– Voidaan sanoa, että Iivon lähtöpaikka oli jopa mahdoton, että siitä olisi voinut tehdä huippusuoritusta ja -sijoitusta. Vähän huonoa tuuriakin, kun ei saanut peesiä.

Suomalaismiesten päivä oli mollivoittoinen. Kovaa startannut Perttu Hyvärinen oli kuuden kilometrin kohdalla aivan kärjen tuntumassa, mutta taipui sijalle 25.

Maailmancup-tulokas Remi Lindholm oli 32:s ja Lauri Lepistö 39:s. Joni Mäellä oli vaikea päivä: hän jäi sijalle 49.

Lue myös:

Source Link yle.fi