Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_25ef68ac90297f3267d26dfd71cf6a76, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
IL: Tällaisia ovat venäläisten kiinteistöt Suomessa – sotilasprofessorilta suorat sanat | Verkkouutiset – Uutisalue

IL: Tällaisia ovat venäläisten kiinteistöt Suomessa – sotilasprofessorilta suorat sanat | Verkkouutiset

Venäläisillä ja venäläistaustaisilla yrityksillä on yhä omistuksessaan huomattava määrä Suomessa sijaitsevia kiinteistöjä. Osa kiinteistöistä, joihin lukeutuu muiden muassa lomamökkejä, halleja ja rantatontteja, sijaitsee sotilaskohteiden tai tärkeiden liikennepaikkojen, sekä esimerkiksi sähköverkon keskeisten kohtien lähellä. Asia käy ilmi Iltalehden selvityksestä.

Selvitys osoittaa etenkin vuosien 2007 ja 2010 välillä hankittujen kiinteistöjen olevan edelleen itänaapurin omistuksessa. Omistajina toimivat joko yksityiset tahot tai venäläisiin kytköksissä olevat yritykset. Usein yrityksillä ei ole juurikaan näkyvää liiketoimintaa ja ne ovat voineet tehdä laajamittaisia tappioita joka vuosi.

Maanpuolustuskorkeakoulun Sotataidon laitoksen sotilasprofessori, everstiluutnantti Marko Palokangas toteaa IL:n haastattelussa, että sotilaskohteiden lähellä sijaitsevat kiinteistöt ovat strategisia kohteita. Sijainteihin myös muiden kriittisten toimintojen lähellä on kiinnitettävä huomiota, hän jatkaa.

Palokangas huomauttaa Venäjän lainsäädännöstä, jonka mukaan valtion on huolehdittava kansalaisistaan myös vieraalla maaperällä.

– Tarvittaessa he voivat käyttää jopa aseellista voimaa heitä puolustaakseen. Vaikka ne olisivat yksittäisten henkilöiden omistamia tyhjiä kesämökkejä, Palokangas kertoo.

– Mutta jos ihmiset ovat siellä paikan päällä ja ilmoittavat, että he ovat nyt uhattuna, niin Venäjä voi todeta, että heille on pakko suunnata jotain turvaa

Sotilasprofessorin mukaan kiinteistön osallisuutta jossakin Kremlin suunnitelmassa on hyvin vaikea osoittaa ja osa kiinteistökaupoista on varmasti myös tavallisten venäläisten itsenäisesti tekemiä ostoksia. Venäjä on kuitenkin valmis hyödyntämään Suomen lainsäädännöstä löytämiään aukkoja, hän toteaa.

– Kyllähän nyt jokainen ymmärtää sen, että jossain nimenomaan kriittisten kohteiden lähellä, hankitaan joku tyhjä lomakylä tai motelli ja pyöritetään sitä miljoonatappiolla vuosittain. Eikä siellä ole mitään toimintaa, sekä omistussuhteet ovat ihmeelliset. Niin iso kysymys kuuluu, että miksi juuri siltä paikalta, minkä takia tämmöinen ja miksi pyöritetään tappiolla.