Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_83a3bd5c85989ae64e44464e845a9c1b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
IS selvitti: Tässä ovat Haaviston ja Stubbin kampanjan tausta­vaikuttajat ja rahoittajat – Uutisalue

IS selvitti: Tässä ovat Haaviston ja Stubbin kampanjan tausta­vaikuttajat ja rahoittajat

Alexander Stubb (kok) pitää puhelinnumeronsa pienessä piirissä, eikä ota ”kravattiohjeita”. Pekka Haavisto (vihr) kertoo, että vihreät ”sietävät” hänen puolueen linjoista poikkeavia näkemyksiään. Rahoittajilla ei ole vaikutusvaltaa kampanjan sisältöihin, vakuutetaan molemmista leireistä.

Seuraava tasavallan presidentti on joko kokoomuksen Alexander Stubb tai valitsija­yhdistyksen ehdokas Pekka Haavisto (vihr).

Ilta-Sanomat selvitti, keitä kuuluu kakkos­kierrokselle päässeiden ehdokkaiden tausta­voimiin, keitä ehdokkaat kuuntelevat, ketkä rahoittavat kampanjoita ja millainen suhde puolueella ja kampanjaorganisaatiolla on.

Alexander Stubb

Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Ydintiimi ja luotetut henkilöt

Alexander Stubbin kampanjatiimi on noin 20 henkilön kokoinen. Kampanjaa varten puolue­toimistolle on palkattu kolme työntekijää. Heistä kaksi palkattiin Stubbin itsensä toiveesta ja kolmas puolueen ehdotuksesta. Pääosin kampanjatiimi koostuu kokoomuksen puoluetoimiston väestä.

Stubb toi mukanaan Mari-Kaisa Branderin ja Kaisa Leikolan sekä Kirsi Koskisen.

Mari-Kaisa Brander on ollut pitkään Alexander Stubbin luottohenkilö. Kuva vuodelta 2014, jolloin Brander oli Stubbin erityisavustaja. Kuva: Jukka Ritola

Kaisa Leikola toimii Alex 24 -yhdistyksen puheenjohtajana. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Brander toimi ennen Stubbin kampanjan viestintä­vastaavaksi siirtymistä nelisen vuotta opetus- ja kulttuuri­ministeriön viestintä­johtajana. Tätä ennen hän toimi valtio­neuvoston kansliassa viestintä­päällikkönä. Brander oli Stubbin lehdistö­avustajana vuosina 2012–2014, kun Stubb toimi Eurooppa- ja ulkomaan­kauppa­ministerinä. Branderilla on taustaa myös toimittajan ja viestintä­konsultin tehtävistä.

Toinen Stubbin valinta kampanjaan oli Leikola, joka toimii Stubbin presidentti­kampanjaa varten perustetun Alex 24 -yhdistyksen puheenjohtajana sekä vastaa kampanjan vapaaehtoistyön koordinoinnista. Leikola on toiminut aiemmin muun muassa Suomen Partiolaisten toiminnan­johtajana, yrittäjänä ja markkinointitehtävissä mediayhtiö MTV:llä.

Koskinen on kampanjan ”yleiskoordinaattori” ja Stubbin avustaja ministeri­vuosilta.

Kokoomuksen puolue­sihteeri Kristiina Kokko hoitaa kampanja­päällikön tehtävää.

Kampanjan ohjelma- ja strategia­päällikkönä toimii Antti Vesala, joka on kokoomuksen tutkimus­päällikkö.

Kokoomuksen hallintopäällikkö Timo Elo vastaa Stubbin kampanjan rahoituksen koordinoinnista. Kuva: studioateljeemantyniemi, fi / Ko

Vaalirahoituksen ennakko­ilmoituksen mukaan parin miljoonan budjetilla operoivan kampanjan rahan­käytöstä vastaa kokoomuksen hallinto­päällikkö Timo Elo, joka istuu myös kampanjaa varten perustetun yhdistyksen hallituksessa.

Kampanjatiimi ja Stubb itse ovat haluttomia kertomaan niiden henkilöiden nimiä, jotka kuuluvat kampanjaa varten koottuihin ”sparrausryhmiin”.

Meillä on yksi tällainen ”viisasten ryhmä”, jossa on paljon politiikassa kouliintuneita toimijoita, jotka ymmärtävät politiikan kiemurat.

– Sparraajia on paljon. Meillä on yksi tällainen ”viisasten ryhmä”, jossa on paljon politiikassa kouliintuneita toimijoita, jotka ymmärtävät politiikan kiemurat, Stubb sanoo.

– Yhdessä ryhmässä keskitytään vahvasti ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Sitten on yksi ryhmä, jossa keskitytään koko kampanjan koordinointiin, Stubb jatkaa.

– Minulla on muutama todella luotettu läheinen ystävä, kuten esimerkiksi (yritys­johtaja) Kai Seikku ja mainonnassa ja markkinoinnissa Eka Ruola. He ovat luottopakkejani, jotka ovat olleet mukanani vuodesta 2004 saakka.

Tärkeää sparrausapua Stubb saa lähipiiristään vaimoltaan Suzanne Innes-Stubbilta sekä isältään Göran Stubbilta.

– Kyllä vaimo on aiemminkin neuvoja antanut, kun olen niitä pyytänyt.

– Isä on taas tällainen sparraaja ja tsemppaaja. Häneltä voi tulla yölläkin viestiä, että ”olit kyllä paras eilisessä tentissä”.

Suzanne Innes-Stubb on ollut näkyvästi esillä puolisonsa presidentinvaalikampanjassa. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

Rahoittajat

Stubbin kampanja on massiivinen. On arveltu, että se maksaisi lopulta jopa kolme miljoonaa euroa.

Stubbin kampanja teki vaali­rahoituksestaan ennakko­ilmoituksen ensimmäisen kierroksen toiseksi viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä eli 22. tammikuuta. Kokonaispotti oli siihen mennessä 1,9 miljoonaa euroa. Suurin yksittäinen summa kampanjaan on tullut kokoomukselta, joka tukee ehdokastaan puolella miljoonalla eurolla. Yksityisyrittäjäin säätiö on tukenut Stubbin kampanjaa 100 000 eurolla.

Kaikkiaan yksityishenkilöt olivat tukeneet Stubbin kampanjaa ennakko­ilmoituksen jättämisen hetkellä liki 880 000 eurolla ja yritykset noin 420 000 eurolla.

Toimitusjohtaja, sijoittaja Sami Inkinen ja pääomasijoittaja John Lindfors kuuluvat Stubbin vaalirahoittajiin. Kuva: Tanja Aitamurto, Marko Happo

Suurin yksityis­henkilön tekemä lahjoitus on toimitus­johtajan ja sijoittajan Sami Inkisen 67 000 euroa. Pää­oma­sijoittaja John Lindfors on lahjoittanut kampanjaan 50 000 euroa. Pääomasijoitusyhtiö Permiran toimitusjohtaja Kurt Björklund lahjoitti niin ikään 50 000 euroa. Rahaa kampanjaan ovat antaneet myös muun muassa elinkeinoelämän tunnetut nimet Björn Wahlroos, Risto Siilasmaa, Ilpo Kokkila ja Matti Alahuhta.

Elinkeinoelämän vaikuttaja Risto Siilasmaa tukee Stubbin kampanjaa taloudellisesti. Kuva: Eriika Ahopelto / Aamulehti

Stubbin kampanjasta vakuutellaan, ettei rahoittajilla ole sanan­valtaa Stubbin kampanjan substanssi­kysymyksiin. Näkemyksiä otetaan vastaan ja niitä kysytään, jos tarvetta on, mutta rahoittajille ei ole lupailtu minkään sortin ”vasta­palveluksia”.

Stubb itse puhuu ”palo­muurista”. Hänen mukaansa rahoittajilla ei ole minkään­näköistä sisällöllistä roolia kampanjassa.

– Pidän palomuuria. Olen hyvin kiitollinen siitä, että olemme saaneet pieniä ja suuria rahoituksia. Se osoittaa tiettyä luottamusta.

Tuleeko ehdokkaalle ohjeita rahoittajilta tai muulta kampanjaväeltä siitä, miten tulisi toimia ja mitä pitäisi sanoa?

– Jos ehdokkaan puhelinnumero on liian laajasti tiedossa, niin yhtäkkiä sieltä alkaa tulla kaikenlaisia kyselyitä tyyliin ”miksi pidin käsiä taskussa”, ”miksi oli punainen kravatti”, ”kannattaako pitää urheilukelloa”, ”kannattiko sanoa noin, miksi et sanonut noin”.

– Eli en ota vastaan tällaisia neuvoja.

Stubb kuvaa kampanjan ja puolueen olevan ”symbioosissa”. Kuvassa tiimi kampanjoimassa Helsingin Narinkkatorilla. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suhde puolueeseen

Stubbin käytössä on ”erilaisia viisasten kerhoja” sen mukaan, mitä ehdokas kokee tarvitsevansa. Kampanja­organisaatiosta kerrotaan Stubbin saaneen pitkin syksyä ja talvea valtavasti erilaisia ”briifejä” ja ”sparrausta” vaihtuvilta kokoon­panoilta. Asiantuntijoina kampanjassa on käytetty niin puolueen omaa väkeä kuin puolueen ulkopuolisia asiantuntijoita.

– Tämä on hyvin tyypillistä toimintaa kampanjoissa. Kaikki viisaus ei asu puolue­toimistolla tai ehdokkaan itsensä päässä, kampanja­organisaatiosta sanotaan IS:lle.

Satojen ihmisten kenttäorganisaatio nojaa kokoomuslaisiin aktiiveihin, vaikka kampanjasta vakuutetaan, että mukana on paljon väkeä myös muista puolueista sekä sitoutumattomista.

Ero esimerkiksi eduskuntavaaleihin on silmiinpistävä.

Vaalivalvojaisissa Stubbin oikealla puolella oli hänen isänsä puoliso Pirkko Mannola ja Mannolan vieressä isä Göran Stubb. Kuvan oikeassa reunassa on ulkoministeri Elina Valtonen. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

– Ero esimerkiksi eduskuntavaaleihin on silmiinpistävä. Eduskunta­vaali­kampanjoissa kampanjaa pyörittävät hyvin pitkälti puolue­aktiivit. Presidentin­vaaleissa on paljon sellaisia ihmisiä, joilla ei ole kampanjoinnista minkäänlaista aiempaa kokemusta, saati minkään puolueen jäsenkirjaa, Stubbin kampanja­tiimistä kerrotaan.

Stubbin itsensä mukaan kampanja ja puolue ovat symbioosissa, mutta päätökset tehdään lopulta kampanjan sisällä.

– Strategia ja operatiiviset johtopäätökset tehdään kampanja­tiimin sisällä. Mutta kannattaa muistaa, että kampanja­päällikköni on myös kokoomuksen puoluesihteeri.

Pekka Haavisto

Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Ydintiimi ja luotetut henkilöt

Haaviston kampanjan ydintiimiin kuuluu ehdokkaalle itselleen ennestään tuttuja politiikan ja viestinnän ammattilaisia. Ydintiimi on runsaan kymmenen hengen kokoinen.

Ville Hulkkonen on Haaviston kampanja­päällikkö. Kuva: Kalle Koponen, Paula Kaskimaa / IS

Kampanjapäällikkönä toimii Ville Hulkkonen. Hän siirtyi kampanja­päälliköksi energia­yhtiö St1:n yhteiskunta­suhdejohtajan tehtävästä. Hän toimi viime kaudella vihreiden silloisen puheen­johtajan ja sisä­ministerin Maria Ohisalon erityis­avustajana sekä ministeri­ryhmän sihteerinä vuosina 2019–2021.

Hulkkosen ja Haaviston yhteistyö on kestänyt jo viitisentoista vuotta. Hulkkonen on toiminut myös Haaviston eduskunta-avustajana ja erityisavustajana Haaviston kehitysyhteistyö- ja omistaja­ohjaus­ministerikaudella.

Kampanjan viestintäpäällikkö Jarno Lappalainen työskenteli Ohisalon erityis­avustajana tämän toimiessa sisäministerinä ja ilmasto- ja ympäristöministerinä. Hän toimi myös vihreiden ministeriryhmän sihteerinä Hulkkosen jälkeen.

Lappalainen on aiemmin työskennellyt muun muassa vihreiden viestintä­suunnittelijana sekä projekti­päällikkönä. Lappalainen ehti toimia hetken myös Haaviston erityis­avustajana tämän ulkoministerikauden alkupuolella.

Vasemmalla Jarno Lappalainen, joka on Haaviston kampanjan viestintäpäällikkö. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kampanjassa Haaviston poliittisena neuvonantajana toimii ulkoministeriössä pitkään eri tehtävissä työskennellyt Toni Sandell. Sandell oli Haaviston erityis­avustaja ulkoministeri­kauden loppupuolella.

Neuvonantajana kampanjassa toimii Kari Mokko. Hän on työskennellyt muun muassa toimittajana, diplomaattina ja erilaisissa viestintäalan tehtävissä. Vuosina 2012–2014 Mokko toimi valtioneuvoston viestintäjohtajana.

Kampanjassa vapaaehtoispohjalta neuvonantajan roolissa on Tomi Nyström, joka toimi Sandellin tapaan Haaviston erityis­avustajana tämän ulkoministeri­kauden loppu­puolella. Nyström on viestintä­toimisto Tekirin johtava konsultti.

Haaviston apuna kampanjassa on myös hänen entinen erityisavustajansa Tomi Nyström. Kuva: Paula Kaskimaa / IS

Kansalaisvaltuuskunnan koordinaattorina toimii Haaviston luottohenkilöihin pitkään niin eduskunta- kuin presidentin­vaali­kampanjoissa lukeutunut Leena Rantanen. Rantasella on taustaa vihreistä. Hän on toiminut muun muassa vuonna 2014 puolueen eurovaali­koordinaattorina.

Haavisto kertoo IS:lle ”sparrailleensa” kampanjan aikana myös ydintiimiin kuulumattomien henkilöiden kanssa.

Tärkeitä keskustelukumppaneita kampanjan aikana ovat olleet muun mussa Haaviston entinen erityisavustaja ja YTHS:n toimitusjohtaja Katariina Poskiparta, kestävän liike­toiminnan lähettiläs ja Haaviston pitkä­aikainen yhteis­työ­kumppani Pasi Rinne ja lapsuuden­ystävä, tietokirjailija Teppo Turkki.

Haavisto kertoo vaihtaneensa kampanjan aikana paljon ajatuksia myös entisen ulkoministerin Pär Stenbäckin (r) ja Haaviston kansalais­valtuuskunnan kunnia­puheen­johtajan, entisen puolustusministerin Elisabeth Rehnin (r) kanssa.

Haaviston kansalaisvaltuuskunnan kunniapuheenjohtaja Elisabeth Rehn (istumassa) ja vihreiden puoluesihteeri Anna Moring (oikealla) osallistuivat ensimmäisen kierroksen vaalivalvojaisiin. Kuva: Ivan Bessedin

Haavisto kertoo käyneensä kampanjan aikana keskusteluja myös kansain­väliseen verkostoonsa kuuluvien henkilöiden kanssa esimerkiksi Gazan ja Ukrainan tilanteista. Kansainvälisiä kontaktejaan hän ei halua nimetä.

– Olen saanut aika hyvän käsityksen siitä, mitä kulissien takana tapahtuu ja millaista yhteyden­pitoa esimerkiksi Israelin ja Hamasin välillä on. Kun on taustatietoa, niin voi vähän syvemmällä rintaäänellä puhua asioista, Haavisto sanoo.

Rahoittajat

Eräänlainen kaksois­rooli Haaviston kampanjassa on hänen ystävällään ja pitkän linjan tukijalla, yrittäjä Olli Muuraisella. Hän toimii paitsi Haaviston tuki­yhdistyksen puheen­johtajana myös kampanjan merkittävä rahoittaja.

Hän on lahjoittanut kampanjaan yli 140 000 euroa omia rahojaan. Se on Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen suuri lahjoitus yksityis­henkilöltä. Lisäksi Muuraisen yhtiö Management Events International on lahjoittanut Haaviston kampanjan käyttöön toimitiloja sekä hankkinut lippuja Haaviston maksulliseen vaali­seminaariin.

Merkittäviä rahoittajia ovat Muuraisen ohella muun muassa Stubbiakin tukeva Wahlroos sekä Herlinien teollisuus­suvun Ilona Herlin, Anna Herlin ja Tiina Herlin. Anna Herlin on antanut kampanjaan rahaa suoraan omasta pussistaan. Ilona Herlin on rahoittanut kampanjaa sekä omasta pussistaan että sijoitusyhtiönsä kautta. Myös Haaviston eduskunta-avustaja Kasper Kylmälä on lahjoittanut 18 000 euron summan kampanjalle. Kylmälä on Ahlströmien teollisuussuvun jäsen ja Walter Ahlströmin säätiön hallituksen jäsen.

Haaviston merkittäviä rahoittajia ovat Olli Muurainen, joka toimii Haaviston tukiyhdistyksen puheenjohtajana, sekä Herlinien teollisuussuvun Ilona Herlin ja Anna Herlin. Kuva: HEIKKI SAUKKOMAA / Lehtikuva, Seppo Samuli / Lehtikuva, Sanoman arkisto

Haaviston kampanjasta kerrotaan, ettei rahoittajilla ole sanan­valtaa siihen, millaisista asioista Haavisto kampanjassaan puhuu tai mitä hän nostaa esiin.

Ehdokas linjaa oman ydintiiminsä kanssa poliittiset viestinsä ja kannanottonsa.

Yksittäisillä rahoittajilla tai edes vihreillä puolueena ei ole sananvaltaa Haaviston kampanjan sisältöihin. Vihreät rahoittaa Haaviston kampanjaa yli 120 000 eurolla.

Haavisto itse sanoo, että kampanjan rahoittajat ovat vapaita esittämään näkemyksiään, mutta ohjeita kampanjan­tekoon tai sisältöihin ei oteta.

– Teen kampanjaa omalta pohjalta ja omin ehdoin.

Haaviston rinnalla kampanjoimassa on ollut hänen puolisonsa Antonio Flores. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suhde puolueeseen

Haaviston mielestä kampanja­organisaation ja vihreiden välinen yhteistyö on sujunut tällä kertaa paremmin kuin kahdella edellisellä kerralla (vuosina 2012 ja 2018). Ehdokkaan ja kampanja­organisaation on annettu olla ikään kuin rauhassa.

– (Vihreät) on antanut olla siinä mielessä rauhassa, ettei tule päälle liimattua vihreyttä siitä, että miksi en puhu tuosta tai tästä asiasta tai ota esiin vihreiden kannanottoja.

– Vihreillä ja minulla ehdokkaana on jonkin verran erilaisia näkemyksiä esimerkiksi itärajan tilanteesta ja turvallisuudesta. Sitäkin vähintään siedetään (vihreissä).

– On tehty alusta asti selväksi se, että ehdokas edustaa omia näkemyksiään.

On tehty alusta asti selväksi se, että ehdokas edustaa omia näkemyksiään.

IS:lle kerrotaan, että Haaviston kampanjan ja vihreiden väliset suorimmat linkit ovat puolue­sihteeri Anna Moring sekä Haaviston tuki­yhdistyksen hallituksessa istuva euro­parlamentaarikko Ville Niinistö.

Vihreissä ei olla musta­sukkaisia siitä, että substanssi­kysymyksissä puolueella ei ole roolia, puoleen sisältä vakuutetaan IS:lle. Kampanjan ja puolue­toimiston välinen kommunikaatio on jatkuvaa, mutta se liittyy enemmän käytännön järjestelyihin ja esimerkiksi kampanjan rahoituksen hankintaan kuin politiikan sisältöihin.

– Mopo ei ole keulinut, ja kaikki ymmärtävät, että kyse on nyt muusta kuin vihreiden kampanjasta, puoluetoimistolta sanotaan.

Haaviston kansalaisvaltuuskuntaan kuuluu vajaat kolmesataa eri alojen vaikuttajaa. Kannattajat muodostivat kunniakujan, kun Haavisto pääsi toiselle kierrokselle. Kuva: Ivan Bessedin

Haaviston kampanjaorganisaatiosta kerrotaan, ettei kampanja-aktiiveilla ole tarkkaa arviota siitä, kuinka suuri osa Haaviston kampanjan aktiiveista on vihreiden toimijoita. Kolme kampanjaa läheltä seuraava henkilöä arvioi IS:lle, että noin puolet kampanjassa mukana olevista aktiiveista ovat muita kuin vihreitä toimijoita.

Haavisto itse sanoo, että kampanjalle on ollut ”ilman muuta” hyötyä, että vihreät aktiivit ovat mukana kampanjassa, mutta yksin vihreiden varassa kampanja ei esimerkiksi maakuntakiertueilla ole ollut.

– Vihreitä on joukossa, mutta paljon on uusia sitoutumattomia tai muiden puolueiden kannattajia mukana. Sanoisin, että mukana on enemmän vanhempia ihmisiä kuin vihreiden katu­kampanjoissa keskimäärin, Haavisto kuvailee.

Source Link is.fi