Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_70a9b835547d52f638d8704744035992, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
IL: Toimi näin, kun lakko sulkee ensi viikolla päiväkodit | Verkkouutiset – Uutisalue

IL: Toimi näin, kun lakko sulkee ensi viikolla päiväkodit | Verkkouutiset

Ammattiliitot Tehy ja Super ovat ilmoittaneet lakoista, jotka sulkevat ensi viikolla päiväkodit ja muut varhaiskasvatuksen palvelut 14 eri kunnassa. Moni vanhempi pohtiikin nyt, miten työssäkäynti onnistuu, jos päivähoitoa ei ole. Asiasta kertoo Iltalehti.

Päiväkodit ovat lakon vuoksi kiinni tiistaina ja keskiviikkona Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa, Vaasassa, Mustasaaressa, Rovaniemellä, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Joensuussa, Oulussa, Turussa ja Porissa. Lisäksi lakon piirissä ovat perhepäivähoito sekä leikkipuisto- ja kerhotoiminta.

Ensisijaisesti työssäkäyvän vanhemman tulisi Elinkeinoelämän keskusliiton lakiasiainjohtajan Markus Äimälän mukaan pyrkiä löytämään jokin varajärjestely, joka mahdollistaisi töihin menemisen.

– Eli pääsisikö esimerkiksi mummo, vaari tai naapuri auttamaan. Jos tämä ei sitten onnistu, niin tietysti voi yrittää sopia etätyöstä työnantajan kanssa, Äimälä kommentoi.

Mikäli etätyö ei ole vaihtoehto esimerkiksi työn luonteen vuoksi, voi työnantajan kanssa yrittää neuvotella vaihtoehtoisista järjestelyistä. Äimälä listaa vaihtoehdoiksi liukuvan työajan, plussaldojen, pekkasvapaiden tai vuosilomapäivien käytön.

Jos mikään muu ei onnistu, on lakko Äimälän mukaan pätevä syy pakottavalle poissaololle. Tällöin poissaolo on kuitenkin palkaton.

Monet voivat turvautua lakon vuoksi yksityiseen lastenhoitoon. Työnantaja ei kuitenkaan voi edellyttää tätä työntekijältä. Luvatonta poissaoloa ei siis ole luvassa siksi, että ei suostu palkkaamaan yksityistä lastenhoitajaa lakkopäiväksi.

Joillekin yksityinen lastenhoitaja voi kuitenkin osoittautua hyväksi ratkaisuksi.

– Voi olla sen verran hyvä palkka, että se kattaa hoitoavun kustannukset. Toki riippuu siitäkin, että millaisesta lastenhoitoavusta on kyse. Että onko kyse jostain firmasta vai tutun tutusta, Äimälä pohtii.