Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_46c3f38a59f2379c60ffaa0af2f94543, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
”Suomen eteläisin merihotelli” on myynnissä – tämän vuoksi myös Puolustus­voimia kiinnostaa – Uutisalue

”Suomen eteläisin merihotelli” on myynnissä – tämän vuoksi myös Puolustus­voimia kiinnostaa

Utön saarella on ollut Puolustusvoimien toimintaa pitkään.

Suomen eteläisimmällä ympärivuotisesti asutulla saarella Utöllä sijaitseva Utö Havshotel -hotelli on myynnissä.

Paraisten kaupunkiin kuuluva Utö sijaitsee Merivoimien suoja-alueella, minkä myötä Puolustusvoimilla on veto-oikeus kauppaan.

Hotellin nykyinen omistaja Mikko Fagerroos kertoo olevansa puolisonsa ja yhtiökumppaninsa Mia Salomäen kanssa projekti-ihmisiä ja Utön hotellin projektin tulleen nyt päätökseensä.

Fagerroos korostaa jatkavansa puolisonsa kanssa hotellin toimintaa tavalliseen tapaan siihen asti, kunnes uusi omistaja on löytynyt.

– Mitään osa-aluetta ei ajeta alas, Fagerroos kuvaa.

Myynti-ilmoituksessa kiinteistönvälitysyhtiö Remaxin verkkosivuilla Turun saaristossa sijaitsevan hotellin myyntihinnaksi on kerrottu 1,4 miljoonaa euroa.

Utö sijaitsee Turun saaristossa. Kuva: Mikko Fagerroos

Fagerroos kertoo haaveestaan, jossa ”Suomen eteläisimpänä merihotellina” markkinoidun majoituspaikan ympäristöön olisi pystytetty tilapäisrakennuksina luksusmökkejä.

Mökit olisivat tulleet Lapelland Finland -nimiseltä suomalaisyritykseltä. Yritys kertoo verkkosivuillaan valmistavansa ”mökki-, sauna- ja majoitusvaunuja”.

– Ideana oli, että olisimme voineet aina käännellä niitä ja asemoida uusille paikoille, Fagerroos sanoo.

Fagerroosin mukaan tämä haave kuitenkin kaatui, kun Paraisten kaupunki vaati Utön hotellilta rakennusluvan hakemista mökkien pystytykseen. Tällöin myös mökkien purkamiseen olisi vaadittu purkuluvan hakemista.

Fagerroos katsoo, että luvan saaminen rannalle rakentamiselle on Suomessa liian vaikeaa.

– Ymmärrän toki, ettei luonnonsuojelualueille tai jokaiseen niemennotkoon voida rakentaa. Mutta jos kyseessä on matkailuun kaavoitettu alue, voisi rantaan rakentaminen olla helpompaa.

Fagerroos kertoo myös olevansa harmissaan siitä, miten eri tavalla suomalaiset kunnat suhtautuvat rannalle rakentamiseen. Hän toivoo, että rakentamiseen liittyviä sääntöjä tulkittaisiin yhdenmukaisemmin ympäri Suomea.

Fagerroos kuitenkin korostaa, ettei hotellin myyntipäätös johdu kaupungin mökkejä koskevasta päätöksestä.

– Syy on se, että uudet projektit odottavat meitä, hän kuvaa.

Suomalaisia aluksia Naton Freezing Winds 23 -sotaharjoituksessa Hangon edustalla syksyllä 2023. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Utö on myös Puolustusvoimille tärkeä paikka. Vaikka varusmieskoulutus saarella päättyi jo vuosia sitten, on Puolustusvoimilla edelleen toimintaa alueella. Se vaikuttaa myös kiinteistökauppoihin saarella.

Utö sijaitsee Merivoimien suoja-alueella, eli Puolustusvoimilla on sen hotellin kauppaan veto-oikeus. Merivoimien mukaan suoja-alueet ovat Suomen turvallisuuden ja aluevalvonnan järjestämisen kannalta tärkeitä, tarkkaan määriteltyjä Suomen aluevesien osia.

Fagerroos kertoo ymmärtävänsä tämän.

–Totta kai meidän ja välittäjien täytyy ymmärtää, että uusilla omistajilla täytyy olla taustat kunnossa, hän sanoo.

Utön tavoin Turun saaristossa sijaitsevat myös Airiston Helmi -yrityksen omistamat kiinteistöt, joihin kohdistui vuonna 2018 paljon huomiota herättänyt viranomaisoperaatio.

Airiston Helmen tapausta käsiteltiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa tammikuussa.

Source Link is.fi