Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4f436c840a90c78fbff9d2a82d210fa3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ilmalämpöpumpuissa helteiden myötä jopa kuukausien jonot – yksi asia helpottaa tuulettimien saatavuutta – Uutisalue

Ilmalämpöpumpuissa helteiden myötä jopa kuukausien jonot – yksi asia helpottaa tuulettimien saatavuutta

Helle tuntuu jälleen yllättäneen suomalaiset.

Monena kuumana kesänä tuulettimet ja viilentimet ovat loppuneet kaupoista kesken. Näin kävi myös kesällä 2021, jolloin niiden kysyntä alkoi kasvaa jo toukokuussa.

Tänä kesänä sää oli ”normaali” juhannukseen saakka, mutta sen jälkeen päälle pamahtivat jymyhelteet.

Paikoin tuulettimet ovat päässeet jo hetkellisesti loppumaan hyllyistä. Suurimmista kodinkoneketjuista vakuutetaan kuitenkin, että tuulettimia ja viilentimiä on edelleen tarjoilla – ainakin toistaiseksi.

Jos viime hetken hankintoihin kuuluu taasen viilentävä ilmalämpöpumppu, näyttää tilanne paljon pahemmalta.

Powerin toimitusjohtajan Juha-Mikko Saviluodon mukaan kasvavaan kysyntään osattiin viime kesän jälkeen varautua. Tuuletinvarastoja on täydennetty pitkin kevättä ja lisää on tulossa myymälöihin keskusvarastolta.

– Eivät ole loppuneet, vaan saatavuus on tällä hetkellä vielä hyvä, vaikka kysyntä on kovaa, Saviluoto sanoo.

Hänen mukaansa Pohjoismaissa toimivan Powerin kohdalla tilannetta helpottaa myös se, että Tanskassa ja Norjassa ei ole vielä nähty Suomen kaltaisia lämpötiloja. Näin ollen tavaraa on keskusvarastossa.

Kysyntää on entistä enemmän erilaisille ilmanviilentimille ja siirrettäville ilmastointilaitteille. Suuntaus on jatkunut jo useamman vuoden.

Myös ilmalämpöpumppuja on tarjolla, mutta niiden asennukset saattavat kestää useita viikkoja ja pahimmillaan kuukausia. Helteet näyttäisivät päättyvän ennen kuin pumppu on paikoillaan.

– Suurin pullonkaula on asennuksissa. Ilmalämpöpumppujen asentajat ovat työllistettyjä ja kysyntää on paljon. Asentajan pitää kuitenkin olla valtuutettu, kuka tahansa ei niitä voi asentaa, vaan lupien pitää olla kunnossa, Saviluoto sanoo.

– Käytännössä asennustilanne vaihtelee eri paikkakunnilla. Puhutaan kuitenkin useista viikoista.

Vaikka Suomessa jyllää inflaatio, on laitteiden hintataso Saviluodon mukaan pysynyt viime kesään verrattuna suunnilleen ennallaan.

– Hinnat ovat tuulettimissa ja ilmastointilaitteissa samalla tasolla kuin viime vuonna. Hintaluokat vaihtelevat malleittain sekä muun muassa ominaisuuksien mukaan.

Myös toisen suuren kodinkoneketjun eli Gigantin myyntipäällikkö Tuomas Ollila kertoo, että erilaisia tuulettimia ja viilentimiä on edelleen hyllyssä, mutta varastot hupenevat kovaa vauhtia.

– Vielä ne eivät ole tyhjinä, kiitos viileän alkukesän ja aikaisemmista vuosien kysynnän kasvusta opitun, Ollila sanoo.

– Maanantai oli kuitenkin Gigantin historian suurin viilennyslaitemyyntipäivä ja tiistai näyttää lähes yhtä kovalta. Vaikka ilmanviilentimiä on hankittu tälle kaudelle enemmän kuin aikaisempina vuosina, en uskalla luvata, että heinäkuun loppupuolella on ainakaan kaikkia malleja saatavilla, jos tämä meno jatkuu, Ollila kuvaili tilannetta tiistaina iltapäivällä.

Ollilan mukaan kysyntää on nyt etenkin kalliimmille tornituulettimille. Tämän myötä myytyjen tuulettimien keskihinta on noussut.

– Ne ovat noin puolet tyyriimpiä kuin perinteiset mallit.

Ilmalämpöpumpuissa varastotilanne on Ollilan mukaan ”merkittävästi heikompi” kuin siirrettävissä laitteissa.

– Myös asennusjonot ovat niin pitkiä, että näille helteille ei ole enää mitään toivoa saada asennuksia missään kaupungissa, missä me toimitaan. Puhutaan aikaisintaan elokuusta.

Tavarataloketju Motonetistä vakuutetaan, että tuulettimia ja viilentimiä riittää varastoissa edelleen.

– Pöytä- ja lattiatuulettimien, sekä ilmanviilentimien saatavuus on vielä erittäin hyvällä tasolla koko valikoiman osalta. Tämän hetken sääennusteiden valossa saatavuus tulee olemaan hyvä myös heinäkuussa, kertoo apulaisostojohtaja Karri Flemming.

Sen sijaan kylmäaineita sisältävissä siirrettävissä ilmastointilaitteissa saatavuus on hieman heikompi.

– Siirrettävät ilmastointilaitteet ovat olleet erittäin suosittuja jo ennen hellejaksoa. Jo viikonlopun yli jatkuneet helteet ovat luonnollisesti vauhdittaneet kauppaa entisestään ja näiden saatavuus tulee loppumaan loppuviikon aikana, Flemming sanoo.

Source Link is.fi