Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_29ffaeb34cbd3f517e70a16272e04e58, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ilmapatjoista syntyi idea, joka teki entisestä jääkiekkoilijasta miljardöörin – Uutisalue

Ilmapatjoista syntyi idea, joka teki entisestä jääkiekkoilijasta miljardöörin

Airbnb:n perustajiin kuuluvan Brian Cheskyn, 40, taival teknologia-alalla tienanneeksi miljardööriksi ja pörssiyhtiön toimitusjohtajaksi ei ole niitä tavallisimpia. Kahden sosiaalityöntekijän lapsi kun ei ollut suuntautunut bisnes- tai teknologia-alalle vielä opintojensa aikana.

Chesky opiskeli pääaineenaan teollista muotoilua Rhode Island School of Designissa (RISD) ja kova urheilemaan. Hän oli opinahjonsa jääkiekkojoukkueen kapteeni ja harrasti myös kehonrakennusta.

Chesky oli tavannut opinajossaan Joe Gebbian, jonka kanssa hän keksi vuosia myöhemmin Airbnb:n yritysidean.

Gebbia ja Chesky saivat jonkinlaista kokemusta johtamisesta ja markkinoinnista vetäessään yliopiston urheilujoukkueita. Chesky hoiti jääkiekon, Gebbian vastuulla oli koripallojoukkue.

– Joella ja minulla oli maailman vaikein markkinointihaaste: kuinka saada taideopiskelijat käymään urheilutapahtumissa, Chesky kertoi pääomasijoitusyhtiö Sequoian verkkosivuilla julkaistuissa haastattelussa joulukuussa.

Brian Cheskyn vanhemmat olivat sosiaalityöntekijöitä, eikä perhe juuri matkaillut. Cheskyn mukaan yritysidea ei lähtenyt omasta intohimosta maailman kiertämiseen.

Chesky ja Gebbia pääsivät RISD:ssä opiskelijoiden työharjoitteluohjelmaan, ja heidän harjoittelupaikkansa oli terveys- ja kauneusalan tuotteita valmistava Conair.

Cheskyn mukaan heille annettiin tehtäväksi suunnitella uusi hiustenkuivaaja, mutta projekti lähti täysin käsistä. He jättivät tekemättä alkuperäisen tehtävän ja keksivät sen sijaan ”saippuapaidan”, jonka voi pukea päälle ja pestä pois.

– Yritimme uudistaa yritysstrategian, mitä yrityksen johtajat eivät tietenkään halunneet. Ainoa palaute, jonka sain oli lopettaa kahvin juonti.

Hieman ennen Cheskyn valmistumista, Gebbia vetäisi Cheskyä hihasta ja sanoi:

– Ennen kuin nouset koneeseen, minun täytyy kertoa jotain. Perustamme jonain päivän yrityksen, ja siitä yrityksestä kirjoitetaan kirja, Fortune-lehti kertoo.

Opintojensa jälkeen Chesky muutti Los Angelesiin ja aloitti työn teollisena muotoilijana. Hän tienasi tuolloin 40 000 dollaria vuodessa.

Chesky ei kauan viihtynyt työssään, ja pian hän muutti Gebbian houkuttelemana tämän kanssa kimppakämppään San Franciscoon.

Heiltä loppuivat pian rahat, mutta samoihin aikoihin, lokakuussa 2007, San Franciscossa oli alkamassa muotoilukonferenssi ja majoitustilat olivat kaupungissa kortilla. Chesky ja Gebbia päättivät alkaa vuokrata kotoaan majoitustilaa konferenssiin tuleville muotoilijoille.

Joe Gabbia keksi Airbnb:n yhdessä Cheskyn kanssa.

Chesky ja Gebbia majoittivat lopulta kolme ihmistä, tarjosivat heille ilmapatjat, lattiatilaa sekä aamiaiseksi Pop Tartseja eli leivänpaahtimessa paahdettavia leivonnaisia. He veloittivat majoituksesta 80 dollaria yöltä.

Muutamia kuukausia myöhemmin Cheskyn ja Gebbian joukkoon liittyi heidän tietojenkäsittelyä opiskellut ystävänsä Nathan Blecharczyk. Elokuussa 2008 kolmikko aloitti Airbedandbreakfast.comin, ja loppu on historiaa.

Syntyi alusta, joka välittää majoitusta yksityisasunnoissa ympäri maailman, nyt jo yli 220 maassa.

Matkailualaa mullistaneen idean luoneella Cheskyllä ei ollut yritystä perustaessaan juuri omakohtaista kokemusta matkustamisesta. Cheskyn mukaan yritysidean taustalla ei ollut perustajiensa oma intohimo kiertää maailmaa.

Cheskyn perhe ei esimerkiksi juuri käynyt matkoilla, vaan hänen vanhempansa veivät perheen kerran vuodessa reissuun johonkin paikkaan, jossa järjestettävään konferenssiin Cheskyn äidin oli osallistuttava.

Cheskyn mukaan Airbnb:n tarkoituksena ei ole ollut mullistaa matkailualaa, vaan majoittaa ihmisiä koteihin.

Runsas vuosi sitten, joulukuussa 2020 Airbnb listautui New Yorkin pörssiin, ja pörssitaipaleen lähtölaukaus löi Cheskynkin ällikällä.

New York Timesin mukaan Chesky jäi sanattomaksi huomattuaan, että osakkeen hinta pomppasi 100 prosenttia listautumisannin hinnan yläpuolelle. Cheskyn Airbnb-omistuksen arvo harppasi 11 miljardiin dollariin.

Tulos oli siinäkin mielessä shokeeraava, että matkailuala oli juuri samana vuonna kärsinyt valtavasti koronaviruksen iskettyä. Moni jopa epäili listautumisen ajoitusta.

Forbesin reaaliaikaisen miljardöörilistauksen mukaan Cheskyn omaisuuden arvo oli perjantaina 12,7 miljardia dollaria (11,2 miljardia euroa). Sillä summalla hän on maailman 169. rikkain.

Source Link is.fi