Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4df03e6b858dd71f16c495781f395e7a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Iran äänestää ensimmäistä kertaa Mahsa Aminin kuoleman ja massa­protestien jälkeen – Uutisalue

Iran äänestää ensimmäistä kertaa Mahsa Aminin kuoleman ja massa­protestien jälkeen

Uudistusmielinen entinen presidentti Mohammad Khatami on suominut vaaleja sanomalla niiden olevan kaukana vapaista.

Iranissa perjantaina käytävissä vaaleissa konservatiivien uskotaan säilyvän tukevasti vallankahvassa, sillä vaaleista puuttuvat todelliset uudistusmieliset vaihtoehdot.

Vaaleilla valitaan 290-jäseninen parlamentti sekä maan hengellisen johtajan valitseva 88-jäseninen asiantuntijaneuvosto.

Iranissa äänestetään nyt ensi kertaa sen jälkeen, kun maassa nähtiin laajamittaista mielenosoittamista poliisin käsissä toissa vuonna kuolleen Mahsa Aminin kohtalon vuoksi. Lisäksi Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden Iranille asettamat pakotteet ovat aiheuttaneet syviä taloushuolia. Myös Lähi-idän alueellinen vakaus horjuu jälleen, kun Iranin pitkäaikainen vihollinen Israel käy sotaa Iranin tukemaa äärijärjestö Hamasia vastaan.

Vaaleissa ehdolla olevien on täytynyt läpäistä esitarkastus. Paikallisen median mukaan 49 000:sta ehdolle pyrkineestä alle kolmannes eli noin 15 000 on päässyt ehdolle.

Muun muassa maan entinen presidentti, maltillista linjaa edustanut Hasan Ruhani, kertoi ehdokkuutensa estetyn. Myös uudistusmielinen entinen residentti Mohammad Khatami on suominut vaaleja sanomalla niiden olevan kaukana vapaista.

Iranin uskonnollisen johtajan ajatollah Ali Khamenein on määrä olla ensimmäinen äänestäjä, kun uurnat avautuvat puoli seitsemältä Suomen aikaa. Khamenei on patistellut kansalaisia äänestämään tekemällä ”vihollisvaltojen seuraamasta” äänestysaktiivisuudesta kansallisen turvallisuuden kysymyksen.

Tästä huolimatta äänestysinnon odotetaan jäävän matalaksi. Korona-aikana järjestetyissä vaaleissa vuonna 2020 äänestysaktiivisuus jäi alle 43 prosenttiin ja pääkaupungissa Teheranissa alle 20 prosenttiin.

Source Link is.fi