Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_295faebc07f8dbd400bbf97e5f7e9e70, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Iranin iskun vaikuttaa talouteen toistaiseksi vain vähän – Nordean Nummelin: ”Markkinat huokaisivat helpotuksesta” – Uutisalue

Iranin iskun vaikuttaa talouteen toistaiseksi vain vähän – Nordean Nummelin: ”Markkinat huokaisivat helpotuksesta”

Öljyn hinta laski Iranin Israeliin tekemästä iskusta huolimatta. Pörssiosakkeiden hinnat taas nousivat hivenen.

Iranin iskun vaikutukset talouteen jäivät toistaiseksi pieniksi. Öljyn hinta jopa laski viikonlopun jälkeen maanantaina raaka-ainepörssien avauduttua Euroopassa. Myös yritysosakkeiden hinnat nousivat pörsseissä.

Nordean ekonomisti Kristian Nummelin tulkitsee sijoittajien reaktiota helpotukseksi.

– Kyllähän tässä on helpotuksen huokaus havaittavissa.

Helpotus johtuu siitä, että Iran on antanut ymmärtää Israeliin tekemänsä ohjusiskujen jäävän yhteen, lauantaiseen kertaan. Myös Yhdysvaltojen Joe Bidenin viesti Israelille on rauhoittanut tunnelmaa. Biden kehotti Israelia pidättäytymään kostoiskusta.

– Pienet positiiviset lauseet siitä, että iskut jäisivät tähän, ovat rauhoittaneet sijoittajia, Nummelin sanoo.

Iskujen loppuminen tähän tarkoittaisi sitä, että öljyä olisi saatavilla jatkossakin nykyiseen tapaan.

Lähi-idän tapahtumat vaikuttavat herkästi raakaöljyn hintaan, koska alueella on tärkeitä öljyntuottajamaita ja öljyä kuljetetaan alueen merireittien kautta.

Jatkuvat iskut nostaisivat jopa asuntolainan hintaa

Helpotuksen huokaus voi toki jäädä lyhyeksi.

Toimistopäällikkö Niko Herrala Suomen Pankista sanoo talousriskien yhä olevan olemassa. Jos yhteenotot Lähi-idän alueella jatkuvat ja lisääntyvät, sillä on vaikutuksia jopa suomalaiselle asuntolainan maksajalle.

– Öljyn hinnan kautta eskalaatiolla voisi olla vaikutuksia inflaatioon, joka taas voisi vaikuttaa keskuspankkien korkopäätöksiin tulevaisuudessa, Herrala kertoo.

Jos öljyn hinta lähtisi nousuu, se nostaisi vähitellen yleisesti kaikkien tavaroiden ja palvelujen hintoja. Inflaatio kiihtyisi jälleen ja Euroopan keskuspankin EKP:n olisi vaikea laskea korkoja, kuten sen odotetaan tekevän jo kesäkuussa.

– Paljon riippuu nyt siitä, mitä Israel tekee ja alkaako tästä jonkinlainen iskujen kierre Lähi-idässä, Herrala pohtii.

Laajentuva sota vaikeuttaisi öljyntuotantoa ja kuljetuksia.

Iranilaiset juhlivat Iranin iskua Israeliin Teheranin keskustassa sunnuntaina 14. huhtikuuta.

Iranilaiset juhlivat Teheranin keskustassa sunnuntaina 14. päivä Iranin Israeliin tekemää iskua. Kuva: Morteza Nikoubazl / Nurphoto

Öljylle riittää ostajia ja hinta nousee

Israelin hyökkäys Gazaan on kuitenkin nostanut öljyn hintaa jo viime syksystä alkaen.

Öljyn hinta on kivunnut ylös etenkin vuoden vaihteen jälkeen. Handelsbankenin tänään maanantaina julkaisema katsaus öljymarkkinoille kertoo, että hintaa ovat nostaneet myös muut syyt kuin Lähi-idän tapahtumat.

Pankin katsauksen mukaan öljyn kysyntä on kasvanut talouden toimeliaisuuden lisääntyessä sekä siksi, että öljynviejämaiden yhteisö OPEC on rajoittanut öljyn tuotantoa.

Öljyn hinta kipusi selkeästi yli 90 dollarin rajan myös viime perjantaina. Silloin levisi tieto, jonka mukaan Iran iskee Israeliin. Samaan aikaan pörssiosakkeiden hinta laski Yhdysvalloissa.

Markkinat niin sanotusti hinnoittelivat jo ennakolta viikonlopun Iranin iskun.

Katso tästä Ylen erikoislähestys Irakin iskusta Israeliin:

Iran iski viikonloppuna lennokki- ja ohjusiskun Israeliin. Isku kiristi ensisestään tilannetta Lähi-idässä. Ylen erikoislähetyksessä vieraina olivat mm. Suomen Israelin suurlähettiläs Nina Nordström. Juontajana oli Sakari Sirkkanen.

Source Link yle.fi