Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c9b00acb903efc82582921ff8a705b0e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tämä mahdollisti Lukas Hradeckyn suuren unelman – kiroilulla höystetty palopuhe hätkähdytti ja sisälsi tärkeimmän faktan – Uutisalue

Tämä mahdollisti Lukas Hradeckyn suuren unelman – kiroilulla höystetty palopuhe hätkähdytti ja sisälsi tärkeimmän faktan

– Ennenkuulumatonta, mieletöntä, uskomatonta, mahtavaa. Voisin itkeä.

Jotenkin näin luetteli eräs Bayer Leverkusenin fani. Itse asiassa katsomossa kyyneleet virtasivat tv-kuvien perusteella viimeistään siinä vaiheessa, kun Granit Xhaka laukoi 60. minuutilla upean 2–0-osuman.

Lopulta Leverkusen varmisti sunnuntaina Saksan miesten Bundesliigan mestaruuden kaatamalla Werder Bremenin 5–0.

– 20 vuotta sitten olin pieni poika ja istuin television ääressä veljieni kanssa. Hävisimme jokaisen finaalin. Nyt voitimme. Se on unelma, jota en voi vielä käsittää, toinen Leverkusen-fani tunteili.

Florian Wirtz tuli tauolla vaihdosta kentälle ja tehtaili hattutempun. Vielä 4–0-maalin jälkeen kentälle rynnänneet katsojat saatiin hätisteltyä takaisin katsomoon, mutta 5–0-maalin jälkeen se oli mahdotonta. Viimeinen maali syntyi onneksi 89. minuutilla, joten tuomari pystyi tulkitsemaan tilannetta ja puhaltamaan loppuvihellyksen.

Leverkusen on mestari.

5–0-maali laukaisi käyntiin pysäyttämättömät bileet. Kuva: DeFodi Images / Getty Images
Leverkusen on mestari.

Kuva: DeFodi Images / Getty Images
Leverkusen on mestari.

Kuva: Bundesliga Collection / Getty

Itkun ja epäuskon sävyttämän euforian ymmärtää, sillä Leverkusen pääsi vihdoin Neverkusen-leimastaan. Vuosituhannen vaihteessa Leverkusenilla oli kasassa Michael Ballackin johdolla loistonippu, mutta mitään se ei voittanut.

Leverkusen koki useita karvaita kakkossijoja Bundesliigassa. Lopulta kaudesta 2001–02 muodostui se, joka todella määritteli Neverkusenia. Keväällä 2002 Leverkusen sössi Bundesliigan selvän johtonsa ja hävisi Mestarien liigan sekä Saksan cupin finaalit.

”You’ll never be champions”, kuittailivat vastustajien kannattajat. Kun muuta ei voinut, Leverkusenin fanit hakivat lohtua huumorista ja alkoivat laulella otteluissa: ”We’ll never be champions”.

Tunnelmia ja fanien mietteitä Leverkusenin kotistadionilta mestaruuden ratkeamisen jälkeen. Video: Reuters
Huvittava hetki mestaruushumussa: Nordrhein-Westfalen-osavaltion urheiluministeri Herbert Reul sai innokkaan fanin niskaansa. Reul ei katsojien käytöksestä pitänyt. Video: Reuters

Euforia

Vuonna 2010 Bayer AG jopa nimesi Neverkusenin (saksaksi Vizekusen) tavaramerkiksi. Kyseisen lääkeyhtiön työntekijöiden 120 vuotta sitten perustama seura on vihdoin jotain muuta kuin ikuinen kakkonen – ja se on ainutlaatuista monella tapaa.

Leverkusenista tuli historian 30:s Saksan mestari, ja 13:s mestari syksyllä 1963 alkaneella Bundesliigan aikakaudella. Bayern München voitti 11 edellistä mestaruutta.

Leverkusenin kapteenista Lukas Hradeckysta tuli jalkapallossa neljäs suomalainen Saksan mestari.

Essi Sainio juhli naisten Bundesliigan mestaruutta 2009 Potsdamin kanssa ja Tinja-Riikka Korpela 2015 sekä 2016 Bayern Münchenin kanssa. Miesten puolella Pekka Lagerblom juhli kaudella 2003–2004 tuplamestaruutta Werder Bremenissä.

Sainiossa Leverkusenin mestaruus herätti positiivisen myötätuntoisia ajatuksia.

– Saksa on tunnetusti futismaa ja siitä puhutaan paljon. Mutta sitten, kun sen saa kokea, kuten Lukas eilen. Mikä kaaos oli kentällä. Se kulttuuri on uskomatonta. Tuo on äärettömän iso asia ja todella, todella upea mestaruus.

Potsdam juhlii Saksan mestaruutta 2009.

Turbine Potsdam juhlii Saksan mestaruutta 2009. Essi Sainio vasemmassa reunassa. Kuva: Getty Images

Lagerblomin sydän sykkii edelleen myös ex-seuralleen Bremenille, mutta sunnuntaina hän näki heti ottelun alusta, että Leverkusen sinetöi mestaruutensa.

– Kylmät väreet menivät selkäpiitä pitkin ja ihokarvat nousivat pystyyn – ehkä vähän omien muistelojenkin kautta. Kaikki se ryntäys kentälle ja ne kuvat, kun katsoi Hradeckyn hymyä, ihmettelyä ja fiilistelyä.

– Olin todella iloinen siinäkin mielessä, kuinka pitkä ja upea ura Hradeckyllä on jo takanaan Saksassa.

Tunnelmia Leverkusenin yöstä mestaruuden varmistuttua. Video: Kimmo Hiltunen / Yle

Bremenin mestaruus keväällä 2004 ratkesi vierasottelussa Münchenissä, joten silloin samanlaista kentänvaltausta ei nähty.

Lagerblom pystyy kuitenkin samaistumaan leverkusenilaisten euforiaan. Hän viittaa siihen, kuinka Saksasta raportoiva toimittaja Johanna Nordling avasi Viaplayn lähetyksessä, että hurmoksen on aistinut pitkään Leverkusenin katukuvassa ja asukkaissa.

– Sitä samaa pystyin vertaamaan omaan aikaani ja breminiläiseen, millainen merkitys menestyksellä on koko kaupunkiin ja yhteisöön.

Vuoden 2004 mestaruus oli Bremenin neljäs, ja toistaiseksi viimeinen.

Pekka Lagerblom juhli Werder Bremenin kanssa Bundesliigan mestaruutta 2004.

Pekka Lagerblom oli nostelemassa mestaruuslautasta kauden 2003–2004 päätteeksi. Hiuksista löytyi seuran värien mukaisesti vihreää. Kuva: All Over Press

Nyt puolustus pitää

Hradecky pelaa mahtikautta. Hänen torjuntaprosenttinsa 78,7 on Bundesliigan paras.

Kun verrataan Hradeckyn maalia kohti tulleiden laukausten maaliodottamaa päästettyihin osumiin, suomalaiskipparin lukema on +4,4. Hradecky on siis ”pelastanut” 4,4 maalia. Edellä tilastossa on vain Dortmundin Gregor Kobel (+5,5).

Hradecky pelaa huipputasollaan, mutta mestaruuden mahdollisti isompi muutos joukkueen ideologiassa ja yhtenäisyydessä.

Ex-maajoukkuemaalivahti Kari Laukkanen, 60, pelasi vuosina 1988–1995 Saksan Bundesliigassa ja 2. Bundesliigassa edustaen Stuttgarteria ja Mannheimia.

Laukkanen, joka nykyisin työskentelee FC Hongan alaisuudessa valmennusosaamisen kehittäjänä, huomauttaa, että aiemmin Leverkusen tunnettiin hurlumhei-joukkueena, jonka vahvuudet olivat hyökkäyspäässä.

– Leverkusen on ollut aika heikko puolustamisessa. Tuntuu ainakin, että linjauksena on ollut pelata viihdyttävää jalkapalloa, ja sitten molemmissa päissä on tapahtunut.

– Sanotaanko näin, että aikamoista turhautumista siellä on aikaisemmin ollut. Joukkueen työmoraali ei ole ollut kovin kova.

Kari Laukkanen Mannheimin maalilla 1993 Hannoveria vastaan.

Kari Laukkanen Mannheimin maalilla vuonna 1993 Hannoveria vastaan. Kuva: All Over Press

Nyt Leverkusen on ollut kokonaisvaltainen joukkue, joka on kääntänyt useita otteluita voitoiksi tai tasapeleiksi viime hetkien osumillaan. Lisäksi tilastoista erottuu muun muassa tasaisuus koti- ja vierasotteluiden välillä.

Esimerkiksi Bayern Münchenin pistekeskiarvo vieraspeleissä on rutkasti kotiotteluita heikompi.

Laukkanen sanoo, että Hradecky on ollut tärkeä tukipilari kapteenina, johtajana, joka on hoitanut tehtävää omaan tyyliinsä, rentouden kautta. Se ei tarkoita, että vaatimustasosta olisi lipsuttu.

– Tiedän viime kaudelta, että tietyt asiat olivat jopa sivuuttamassa häntä kapteenin roolista, kun oli turhautumista eikä pelaajien sitoutuminen ollut sitä, mitä tällä kaudella, Laukkanen muotoilee.

Mestaruuden ainutlaatuisuutta korostaa, ettei Leverkusen ole hävinnyt tällä kaudella yhtään ottelua. Tappioton putki on jo 43 ottelua. Eurooppa-liigassa joukkue pelaa puolivälierissä ja Saksan cupissa finaalissa toukokuun lopulla 2. Bundesliigan Kaiserslauternia vastaan.

Leverkusenilla on jäljellä viisi Bundesliiga-ottelua, ja olisi ymmärrettävää, jos liigan puolella tulisi pieni ulospuhallus mestaruuden varmistuttua.

Tappioton kausi olisi sellainen, mihin edes Bayern ei ole pystynyt. 2000-luvulla isoissa sarjoissa tappiottomaan liigakauteen ovat pystyneet Valioliigan Arsenal (2003–04) ja Serie A:n Juventus (2011–12).

Yle Urheilun asiantuntija Antti Pohja ei ole yllättynyt Hradeckyn tasosta.

– Mutta tällä kaudella kaikki palaset loksahtivat kohdalleen ja tässä on tulos. Nyt puolustus kokonaisuudessaan on toiminut siten, ettei hänen ole tarvinnut venyä paraatipelastuksiin. Silloin voi haaveilla mestaruuksista.

– Ei Bayern yhdestäkään mestaruudesta ilmaiseksi luovu. Siinä on urheilun hienous. Unelmiinsa ja tavoitteisiinsa voi päästä, ja ennakkosuosikit voi kaataa.

Lukas Hradecky huudattaa faneja.

Lukas Hradecky ja muut Leverkusen-pelaajat palasivat mestaruushumun keskellä katsomoon ja huudattivat sieltä kannattajia… Kuva: Getty Images
Leverkusenin fanit viheriöllä mestaruuden varmistuttua.

…ja nurmelle kokoontuneet katsojat vastasivat. Kuva: Anadolu / Getty Images

Suurin sankari

Eniten Leverkusenin mestaruus on henkilöitynyt espanjalaisvalmentaja Xabi Alonsoon. 42-vuotias ex-keskikenttätähti aloitti Leverkusenin valmentajana syksyllä 2022, ensimmäisessä valmentajapestissään huipputasolla.

Hradecky on haastatteluissa korostanut, ettei Alonso katso minkäänlaista lepsuilua.

– On se sitten Jeremy Frimpong tai Florian Wirtz, joilla silloin tällöin on rennompi fiilis treeneissä, niin kyllä Xabi huutaa. Ei häntä kiinnosta, mikä nimi lukee paidassa tai mitä kukakin tienaa, Hradecky kuvaili Sanomalle ennen Bremen-matsia.

Florian Wirtz.

20-vuotias Florian Wirtz (kuvassa) on takonut tällä kaudella 11 maalia ja 10 maalisyöttöä. Nigerialaiskärki Victor Bonifacella on 11 maalia ja 8 syöttöä. Kuva: Bundesliga Collection / Getty

Mestaruuden ratkettua suurta huomiota saivat Hradeckyn kommentit ESPN:lle.

– Luulin, että juna meni jo. Mutta kun saimme valmentajan, aloin jälleen uskoa. Oli unelmia, mutta en tiennyt, ovatko ne realismia.

– Nyt seison tässä, kalja toisessa kädessä, mikrofoni toisessa, ja juhlimme mestaruutta. Epätodellista. En tiedä, mikä salaisuus oli. V***n mentaliteetti tässä joukkueessa on uskomaton. Olemme pitäneet hauskaa, mutta ottaneet hommat tosissaan.

Brittitoimittaja Archie Rhind-Tutt joutui palopuheen aikana ja jälkeen pyytelemään anteeksi Hradeckyn kielenkäyttöä. Suomessa Hradeckyn tyyli tiedetään, mutta brittitelevisiossa voimasanoja ei suvaita.

– Ensinnäkin, anteeksi, jos oli liikaa kirosanoja. Ehkä oluessa on tosiaan alkoholia, en tiedä, mutta tunteet ovat ilmiselvästi melko korkealla, toimittaja päätti osuutensa silmiään pyöritellen.

Lue myös: Kommentti: Tällainen oli Lukas Hradeckyn show Leverkusenin juhlissa – olutkylvyn saaneelle päävalmentajalle nerokas kunnianosoitus

Alonso käänsi asiat monella tapaa päälaelleen. Essi Sainio korostaa sitä, että läpi kauden pelaajat ovat puhuneet paljon, kuinka arvostavat päävalmentajaansa.

– Se on tosi, tosi ammattimainen joukkue siinä, ettei ole väliä, mitä selässä lukee ja kuinka paljon tienaa, vaan vaatimustaso pysyy arjessa koko ajan. Se tekee mestaruudesta vielä makeamman jutun, Sainio korostaa.

Iso merkitys on silläkin, että Alonso laittoi maaliskuussa stopin spekulaatioille ja kertoi jatkavansa Leverkusenisssa ensi vuoden, vaikka suurseurat olivat hänen kintereillään. Se auttaa pelaajia luottamaan, että kaikki tehty työ on sen arvoista myös pidemmälle tulevaisuutta ajatellen.

Bayer Leverkusenin faneja "Xabi-Alonso-Alleella" ennen ottelua Werder Bremeniä vastaan.

”Xabi-Alonso-Allee” ennen ottelua Werder Bremeniä vastaan. Fanit olivat siis peittäneet stadionille johtavan kadun tienviitat uusilla tarroilla. Kuva: Getty Images

Sainio näkee Leverkusenin mestaruudessa vieläkin suuremman merkityksen.

– Tämä on todella tervettä tässä bisnesfutismaailmassa, kun sieltä kaikuu viestiä, että jokainen pelaaja laittaa itsensä likoon ihan joka päivä, ja kapteenisto myös ylläpitää sitä tasoa. Sitten vielä valmentaja, joka peluuttaa niitä, jotka ovat sillä hetkellä parhaita ja kuumimpia, välittämättä siitä, kuka on kyseessä.

– Tämä on terve esimerkki ihan ympäri maailman kaikille junnuille, jotka ammattilaiseksi haluavat, sukupuolesta riippumatta, että tämä on se tapa, jolla mestaruuksia voitetaan.

Xabi Alonso saa kaljat niskaansa lehdistötilaisuudessa.

Xabi Alonso sai oluet niskaansa heti lehdistötilaisuuden alussa ottelun jälkeen. Kuva: Getty Images
Xabi Alonso.

Kuva: DeFodi Images / Getty Images

Se, että kaikki palaset loksahtivat näin mahtavasti kohdalleen, on seurausta filosofian muutoksesta, joka seurassa on Alonson johdolla saatu aikaiseksi.

Pekka Lagerblomin mukaan Leverkusenin pelaamisesta on paistanut, että jokainen pelaaja on oikeasti halunnut antaa kaikkensa sekä hyväksynyt ja ymmärtänyt roolinsa kokonaiskuvassa.

– Egoistisuutta ei ole tullut esille. Jokaisen panos on tullut kauden aikana esille ja Alonso on pystynyt kierrättämään pelaajia tärkeissäkin peleissä.

– Maanläheisyys ja nöyryys, että jokainen peli on erikseen finaali, joka pitää voittaa. Ideologia on pystytty viemään nyt läpi 43 ottelun. Kertoo paljon siitä halusta sekä joukkueen ja seuran filosofiasta, millä tavalla eletään jokaisessa tilanteessa.

Isommat bileet

Juhlat olivat villit, mutta ainakin joukkueen osalta toistaiseksi lyhyet. Pelit jatkuvat torstaina Eurooppa-liigan puolivälierillä West Hamin vieraana Lontoossa. Leverkusen voitti avausosan 2–0. Sitten on vielä Saksan cupin finaalikin.

Lukas Hradeckysta on tullut alkuvuoden aikana isä ja Saksan mestari. Mutta vielä on mahdollisuus kasata pokaaleja kauden päätösbileisiin.

Saksassa juhliminen osataan.

– Aivan varmasti, niinhän pitääkin. Koko kaupunki on sekaisin ja onnellinen yhdessä saavutetusta tuloksesta. Saksassa kannattajien panos ja äänivalta on tunnetusti suuri. Se on kaupungin yhteinen mestaruus, Antti Pohja linjaa.

– Nyt jatkuvat pelit. Varmasti kauden jälkeen, kun ovat saaneet hoidettua cupin finaalin ja Eurooppa-liigan, niin voi siellä ”pienet” juhlat olla. Eiköhän siellä ole raatihuoneet ja torit täynnä porukkaa, Kari Laukkanen hymähtää.

Source Link yle.fi