Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c37a442a41ac657594fc218a69f3e595, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Isät käyttäneet ennätyksellisen määrän vanhempainvapaita | Verkkouutiset – Uutisalue

Isät käyttäneet ennätyksellisen määrän vanhempainvapaita | Verkkouutiset

Kelan mukaan isät ovat käyttäneet vuonna 2023 ennätyksellisen määrän vanhempainpäivärahoista. Kela kertoo tiedotteessaan, että suhteellisesti eniten isät ovat käyttäneet vanhempainpäivärahoja Ahvenanmaalla, Pohjanmaalla sekä Pohjois-Savossa.

Perhevapaauudistuksen tarkempia vaikutuksia tutkitaan ja uudistus näyttäisi lisänneen isien perhevapaiden käyttöä.

– Kyse voi kuitenkin olla myös siitä, että näin alkuvaiheessa uudistuksen tarjoamiin mahdollisuuksiin ovat tarttuneet ennen kaikkea ne isät, jotka ovat lähtökohtaisesti olleet muita valmiimpia jakamaan vapaita äidin kanssa ja tämä näkyy keskiarvoluvuissa, arvioi Kelan erikoistutkija Anneli Miettinen tiedotteessa.

Perhevapaauudistuksen vaikutuksia isien pitämiin perhevapaisiin voidaan arvioida luotettavammin vasta myöhemmin.

– Luotettavasti uudistuksen vaikutuksia voidaan arvioida vasta, kun ensimmäiset sen voimaantulon jälkeen syntyneet lapset alkavat olla kaksivuotiaita, Miettinen sanoo.

Kelasta huomautetaan, että miehet pitävät vanhempainvapaata usein äidin jälkeen ja tämän vuoksi lopullisia tietoja vuoden 2022 syntyneiden lasten isien perhevapaapäivistä saadaan syksyllä 2024.