Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c02fddec1ec8f12cc7a5073e112cbda9, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Krista Pärmäkoski hämillään isosta erosta kärkeen avauskisassaan – nosti esiin kohutun fluorikiellon vaikutuksen – Uutisalue

Krista Pärmäkoski hämillään isosta erosta kärkeen avauskisassaan – nosti esiin kohutun fluorikiellon vaikutuksen

Krista Pärmäkoski jäi kauden avauskisassaan yli minuutin voittajasta. Pärmäkoski oli vasta kymmenes Oloksen Tykkikisoissa vapaan hiihtotavan kymmenen kilometrin kilpailussa.

Krista Pärmäkoski hymyilee haastattelupisteellä.

Krista Pärmäkoski ei ole huolissaan kunnostaan Oloksen avauskisan jälkeen. Arkistokuva. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Roope Visuri,

Petra Manner

Seuraa Oloksen Tykkikisojen ja talvilajien viikonlopun tapahtumia hetki hetkeltä täältä.

Suomen hiihtotähdet Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen jäivät kauas kärjestä sunnuntaina Oloksen Tykkikisoissa kymmenen kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa. Kumpikin jäi reilusti yli minuutin saksalaisvoittaja Victoria Carlille. Pärmäkoski oli kymmenes ja Niskanen yhdestoista.

Pärmäkoskelle sunnuntain kilpailu oli kauden ensimmäinen.

Pärmäkoski piti isoa erona keulaan mielenkiintoisena ja nosti esiin yhden alkukauden suurimmista puheenaiheista.

– En usko, että kaikki ovat hiihtäneet fluorittomilla voiteilla, koska tämä on näyttökisa maailmancupiin, Pärmäkoski sanoi suoraan Yle Urheilun haastattelussa.

Maailmancup-kausi starttaa kahden viikon päästä Rukalla. Fluorivoiteilla ei saa hiihtää enää alkavalla kaudella maailmancupissa, mutta Oloksella fluoria ei testattu. Osa käytti fluoria myös avoimesti.

Pärmäkoski uskoo, että erot tasoittuvat kauden mittaan.

– En usko, että ero keulaan on noin iso. Tunne oli todella hyvä kropassa. Oli perustukkoisuutta kauden alussa, mutta ei superhuonoa. Olen vähän hämillään nyt.

Pärmäkoski ei osannut sanoa tarkasti, kuinka paljon fluorivoiteista hyötyi sunnuntaina. Hän piti etua kuitenkin jonkinmoisena.

Fluorivoiteilla on ollut historiallisesti valtava merkitys maastohiihdossa. Fluorivoiteet ovat ylivertaisia hylkimään vettä ja likaa sekä säilyttämään suksen luisto-ominaisuuden.

1980-luvun lopulta tähän päivään kaikki jaossa olleet maastohiihdon olympia- ja MM-mitalit on voitettu fluorivoidelluilla suksilla.

Pärmäkoski on aiemmin linjannut, että ei aio hiihtää enää fluorivoiteilla, vaikka joissain kisoissa näin saisikin tehdä. Hän aikoo pysyä päätöksessä.

Krista Pärmäkoski kuvassa.

Krista Pärmäkoskea ei huolestuta kauden avauskisan tulos. Arkistokuva. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Pärmäkoski ei huolissaan, Niskasella edelleen tahmeaa

Pärmäkoski kuvaili kilpailuaan kivaksi, vaikka ero kärkeen olikin aika iso. Väliajat masensivat, mutta Pärmäkoski päätti laittaa itsensä loppuun asti ahtaalle.

– En ole huolestunut. Uskon, että olen hyvässä kunnossa. Olen harjoittellut todella paljon. Uskon, että se kuorma näkyy. Toki saksalaiset ovat leireilleet täällä pari viikkoa. Siihen ei voi täysin vedota. Uskon vauhdin silti kiihtyvän, kun tulee kisoja alle ja vähän kevennetään harjoittelua, Pärmäkoski totesi.

Kerttu Niskanen kilpaili jo lauantaina Oloksella perinteisen kympillä. Tuolloin hän taipui viidenneksi. Silloinkin Niskasen hiihto oli tahmeaa. Sama meno jatkui sunnuntainakin.

– Oli edelleen tahmeaa, todella tahmeaa. Lihaksisto ei ole hereillä. On väkisinpuurtamista, Niskanen kuvaili.

Kerttu Niskanen Oloksen Tykkikisoissa 11.11.2023.

Kerttu Niskasella oli vaikeaa jo lauantaina Oloksella. Kuva: AOP

Niskasen mukaan vaikeuksien taustalla on, että lumelle siirtymisen jälkeen hiihtoa on tullut yhtäkkiä hänelle paljon.

– Se menee eri lailla lihakseen. Nyt pitää vaan keventää ja saada terävämpi olo jalkoihin. Sellaista, mitä oli rullasuksilla. Nyt ei ole paljoa aikaa, niin pitää tehdä asioita fiksusti, Niskanen sanoi.

Oloksen sunnuntain kilpailun paras suomalainen oli Pärmäkosken treenikaveri syyskuun leiriltä Yhdysvalloista: Riitta-Liisa Roponen. 45-vuotias konkari oli kilpailussa peräti viides. Pärmäkoski hävisi Roposelle 14,3 sekuntia.

– Olen sanonut, että Ritu on mielettömän kovassa kunnossa. Hän todisti sen nyt, Pärmäkoski totesi.

Source Link yle.fi