Banner Before Header

Israel järjestää ensimmäisen kerran Miss Universum -kisan ja boikottihankkeet virisivät – politiikka näkyy kisoissa puolesta ja vastaan

Kansainvälisestä kauneuskilpailusta, Miss Universumista, on kehkeytynyt tänä vuonna poliittinen soppa etenkin Etelä-Afrikassa.

Syynä on kisojen järjestäjämaa. Kauneuskilpailu pidetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Israelissa.

Edesmenneen maanisän Nelson Mandelan jälkeläiset ovat vaatineet Miss Etelä-Afrikan vetäytymistä kisoista. He ovat vahvoja mielipidevaikuttajia.

Etelä-Afrikan voimapuolue ANC rinnastaa usein Israelin toimet palestiinalaisia kohtaan oman maansa historiallisiin rotusortotoimiin. Vertausta käytti myös Mandelan pojanpoika Zwelivelile Mandla Mandela, kun hän vaati Etelä-Afrikan vetäytymistä kisoista.

– Kisojen pidon tarkoituksena apartheid-Israelissa on selvästi hämärtää palestiinalaisiin kohdistuvaa miehitystä ja päivittäisiä ihmisoikeusrikkomuksia, Mandla Mandela sanoi sosiaalisen median kanavissaan (siirryt toiseen palveluun).

Muun muassa Nelson Mandelan jälkeläiset ovat vaatineet Miss Etelä-Afrikkaa Lalela Mswanea vetäytymään Israelissa pidettävistä MIss Universum -kisoista. Kuva: Getty Images

Maanantaina myös maan hallitus sanoi irti tukensa paikalliselta missiorganisaatiolta, jonka kanssa se tekee yhteistyötä muun muassa matkailun edistämiseksi.

Viime viikonloppuna Etelä-Afrikan kulttuuriministeriö ja missiorganisaatio neuvottelivat hallitsevan Miss Etelä-Afrikan Lalela Mswanen vetäytymisestä kisasta, mutta neuvottelut päättyivät tuloksettomina.

– Humanitaarisista, poliittisista ja kulttuurisista syistä emme voi olla tekemisissä sellaisen maamme edustajan kanssa, joka tukee kansalaisiaan sortavaa valtiota, sanoo kulttuuriministeriön tiedottaja Maschaba Khumalo.

Israel ja Etelä-Afrikka olivat rotuerotteluvuosina läheiset kumppanit. Sittemmin välit ovat viilenneet.

Vuonna 1995 Israel solmi diplomaattisuhteet palestiinalaishallinnon kanssa. Reilut kaksi vuotta sitten Etelä-Afrikka ilmoitti vetävänsä suurlähettiläänsä pois Tel Avivista ja muuttavansa lähetystön aseman yhteystoimistoksi.

Liennytys tuomassa Israeliin arabimissejä

Kun Israel oli varmistunut järjestäjämaaksi, kisoista vetäytyivät ensimmäisinä Indonesian ja Malesian edustajat. Molemmissa maissa on merkittävä muslimienemmistö ja suhde Israeliin olematon.

Maailmanpolitiikka toimii Miss Universum -kisoissa boikottien vastapainoksi toiseenkin suuntaan.

Koska Israel solmi viime vuonna diplomaattisuhteet Arabiemiraattien ja Marokon kanssa, molemmista on määrä tulla Eilatissa pidettäviin kisoihin edustaja: Arabiemiraateista ensimmäistä kertaa ja Marokosta ensimmäisen kerran 40 vuoteen.

Palestiinalaisten mukaan suhteiden normalisointi tarkoitti sitä, että Israelin kanssa suhteet solmineet maat irtautuivat arabivaltioiden yhteisestä linjasta. Palestiinalaishallinnon mukaan suhteiden solmiminen olisi voinut tapahtua vasta, kun Israelin ja palestiinalaisten kahden valtion malli oli toteutunut.

Missit ovat joutuneet nyt takinkäännöksen sijaiskärsijöiksi. Myös Marokkoa ja Arabiemiraatteja on vaadittu sosiaalisessa mediassa boikotoimaan kisoja.

Miss Suomi osallistuu suunnitellusti

Suomea Miss Universum -kisoissa edustaa hallitseva Miss Suomi Essi Unkuri.

Miss Suomi -kilpailua järjestävän Finnartist Oy:n toimitusjohtajan Sunneva Sjögrènin mukaan järjestävän maan tilanteeseen ei oteta kantaa.

– Kun on aina ollut niin, että politiikkaan ja uskontoon ei oteta kantaa tässä kilpailussa, niin pyrimme pysymään sillä linjalla, Sjögrèn sanoo Ylelle.

– Ymmärrän toki sitten vahvemmatkin mielipiteet.

Suomea MIss Universum -kisassa Eilatissa edustaa Essi Unkuri, joka valittiin syyskuussa Miss Suomeksi. Kuva: Pasi Murto / All Over Press

Miss Suomen on määrä matkustaa Israeliin marraskuun lopulla, kaksi viikkoa ennen loppuhuipennusta.

Missit ennenkin politiikan pyörteissä

Israelin kisojen boikotointihankkeet eivät millään muotoa ole ainutlaatuisia. Politiikka on ennenkin ravistellut missikisoja. 1970-luvulla ne olivat tavan takaa naisasialiikeen tempauksien kohteena.

Japanin ja Etelä-Korean kauppasodan vuoksi korealaiset kieltäytyivät osallistumasta vuonna 2019 Japanin järjestämiin kauneuskilpailuihin.

Surullisin esimerkki lienee vuoden 2002 Miss Maailma -kilpailu, joka oli tarkoitus järjestää Nigeriassa. Kisaa edelsi maailmanlaajuista huomiota saanut oikeustapaus, jossa nigerialainen Amina Lawal tuomittiin kuolemaan kivittämällä aviorikosoikeudenkäynnissä.

Tuen osoituksena useat maat vetäytyivät kisoista. Lopulta kisa toimi sytykkeenä muslimien ja kristittyjen keskinäisiin väkivaltaisuuksiin, joissa kuoli yli 200 ihmistä. Miss Maailman valinta siirrettiin väkivaltaisuuksien tieltä Lontooseen.

Lue myös:

Source Link yle.fi