Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ccf580075b0875e1b7064f67208d8252, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Israelin tiedustelu varoittaa: Sota voi laajentua | Verkkouutiset – Uutisalue

Israelin tiedustelu varoittaa: Sota voi laajentua | Verkkouutiset

Israelin keskustiedustelupalvelu Shin Betin johtajan kerrotaan varoittaneen maan hallitusta siitä, että äärijärjestö Hamasia vastaan käytävä sota voi laajentua lähiaikoina. Riskinä on, että konflikti voisi muuttua laajemmaksi uskonnolliseksi sodaksi.

Times of Israel -lehden mukaan arvio koski erityisesti tilannetta, jossa Israelin arabiväestön pääsyä Jerusalemin Temppelivuorella sijaitsevaan Al-Aqsan moskeijaan rajoitettaisiin lähestyvän ramadanin aikana. Pääministeri Benjamin Netanjahun kerrotaan harkinneen moskeijaan pyrkivien ikärajoituksia ja määrällisiä kiintiöitä.

Yleisradioyhtiö Kanin mukaan Shin Betin johtaja Ronen Bar sanoi, että tämänkaltaiset toimet voisivat aiheuttaa vihamielisen vastareaktion ja tukea Hamasin propagandaa.

Israelin asevoimien johto on samalla kannalla. Asevoimien huolena on, että levottomuudet Länsirannalla veisivät voimavaroja Gazan operaatiolta ja pohjoisrajan suojaamiselta.

– Rajoitukset voivat luoda virheellisen mielikuvan juutalaisten ja muslimien välisestä sodasta, Ronen Bar totesi.

Hän muistutti, että Israelin arabivähemmistö ei ole juurikaan osoittanut tukeaan Hamasille viime lokakuun jälkeen.

Sadat tuhannet muslimit ovat perinteisesti matkustaneet al-Aqsan moskeijaan ramadanin aikana. Israel on aiemmin rajoittanut palestiinalaisten pääsyä moskeijaan turvallisuussyistä, mutta maan arabiväestö on jätetty rajoitusten ulkopuolelle.

Benjamin Netanjahu sanoi hallituksen kokouksessa pitävänsä rajoituksia loogisena, koska Israel ei ole aiemmin ollut vastaavassa tilanteessa.

Äärioikeistolainen kansallisen turvallisuuden ministeri Itamar Ben-Gvir vähätteli Shin Betin varoitusta ja muistutti tiedustelupalvelun epäonnistuneen Hamasin hyökkäyksen estämisessä. Puolustusministeri Yoav Gallant puolestaan arvosteli Gvirin lausuntoja israelilaisen Kanava 13:n haastattelussa.

– Shin Bet ei esitä strategisia varoituksia aivan joka päivä. Mielestäni tätä pitäisi pohtia vastuullisella tavalla, Gallant sanoi.