Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_90b33d6f67a40fe25fb0e68bf829714f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Jari Sarasvuo maksoi aurinko­paneeleista 50 000 euroa – nyt Helen maksaa sähköstä hänelle – Uutisalue

Jari Sarasvuo maksoi aurinko­paneeleista 50 000 euroa – nyt Helen maksaa sähköstä hänelle

Kolmen kiinteistön katolla sijaitsevat aurinkopaneelit olivat suuri investointi, mutta Jari Sarasvuo uskoo niiden maksavan itsensä takaisin ajan myötä.

Viime vuosina yhä useampi suomalainen omakotiasuja on asentanut katolleen aurinkopaneelit. Yksi heistä on Kauniaisissa asuva yrittäjä Jari Sarasvuo.

Sarasvuo kertoo viestipalvelu X:ssä eli entisessä Twitterissä saaneensa myymästään aurinkosähköstä hyvitystä 99 euroa kuluneelta kolmelta kuukaudelta.

Sarasvuo asensi kiinteistöönsä viime vuoden lopulla yhteensä 106 aurinkopaneelia. Järjestelmän hinnaksi tuli 50 000 euroa. Tästä jää maksettavaa kotitalousvähennyksen jälkeenkin.

Keskimääräinen omakotitaloon asennettava aurinkopaneeli­järjestelmä asennuksineen maksaa alle 10 000 euroa

Sarasvuo myöntää, että kyseessä on suuri summa, mutta uskoo että investointi palautuu aikanaan takaisin kahden talon ja saunamökin sähkölaskussa. Kaikkien katolla on nyt paneeleita.

Eihän tätä ole tehty sijoitusmielessä.

– Eihän tätä ole tehty sijoitusmielessä, vaan kyse on enemmänkin elämäntyylistä. Ei haeta kovaa tuottoa pääomalle, vaikka asiasta Twitterissä mainitessa kysytään yleensä tätä taikka investoinnin takaisinmaksuaikaa, Sarasvuo sanoo.

– Ajatus osittaisesta omavaraisuudesta on kiva, vaikka pörssisähkön hinta on liikkunut viime kuukausina alhaalla ja jopa negatiivisena.

Sarasvuon mukaan Helenin satasen hyvitys näkyy seuraavassa syksyn sähkölaskussa.

Sarasvuo on tuottanut aurinkosähköä maaliskuusta lähtien. Hänen mukaansa tuotantoluvut alkavat nousta keväällä valoisan ajan koittaessa 150–200 kilowattituntiin päivässä.

– Varjostumia ei juuri ole, talot ovat rinteessä ja korkeita. Meillä on aika paljon kattopinta-alaa ja se helpotti asennusta, Sarasvuo sanoo.

– Järjestelmä tuottaa sähköä myös pienen lumipeitteen alta, sitä on ollut kiva seurata. Vuodessa tähdätään sellaiseen noin 40 000 kilowattituntiin.

Toisaalta sähköä myös kuluu. Sarasvuo lämmittää suoralla sähkölämmityksellä, jota tukee maalämpö.

– Talot ovat suuria ja meillä on myös kaksi sähköautoa. Sähkölaskut ovat olleet viime vuosina aika huimia. Hurjimmillaan kulutus on ollut vuodessa 62 000 kilowattituntia, Sarasvuo sanoo.

Hänen mukaansa sähköä on kuitenkin alettu säästää jo ennen aurinkovoimalan asennusta.

– Yritämme kuitenkin käyttää tai varastoida aurinkovoimalla tuotetun sähkön. Tämä johtuu siirtomaksuista ja siitä, että sähkönmyyntituloja verotetaan ansiotulo­veroprosentin mukaan.

Sähkön tuotanto omaan käyttöön on verovapaata. Sähkönmyyntituloistakin voidaan vähentää esimerkiksi paneelien hankintakustannukset ja huoltokulut. Vasta tästä ylijäävä osa on veronalaista tuloa.

Helenin myynnistä ja asiakaspalvelusta vastaavan johtajan Anu-Elina Hintsan mukaan aurinkovoimaloiden kysyntä on laskenut viime vuoden huipputasoista sähkön hintojen laskettua ja samanaikaisesti investointikustannusten noustua korkojen nousun seurauksena.

– Toki on hyvä muistaa, että kysynnässä oli varsin paljon ylikuumentumista viime vuonna, joten odotamme tilanteen normalisoituvan taas ensi vuonna Hintsa kommentoi sähköpostitse.

Eräs asiakas kertoi saaneensa kolmelta kuukaudelta sadan euron hyvityksen myymästään aurinkosähköstä. Kuinka yleisiä näin suuret hyvitykset ovat?

– Hyvitykset vaihtelevat melko paljon asennettujen aurinkopaneelien määrien mukaan.

Lue lisää: Tukes varoittaa aurinkosähkö­järjestelmien puutteista – virheet niin karkeita, että maallikkokin huomaa

Lue lisää: Jari Sarasvuo paljastaa tehneensä kohtalokkaita virheitä – tähän hän ei enää sijoittaisi

Source Link is.fi