Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_cb2e3746f3461d9df714e0f701c4ad0e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Erävalvojat ovat alkaneet seurata metsästäjien liikkeitä suositun kännykkäsovelluksen avulla – Uutisalue

Erävalvojat ovat alkaneet seurata metsästäjien liikkeitä suositun kännykkäsovelluksen avulla

Kehittyvä teknologia ja suosittu paikannussovellus hyödyttävät myös lupien tarkastajia. Paikantamisen avulla voidaan välttyä pyyntiä häiritseviltä kohtaamisilta metsästäjien kanssa, kertoo erävalvoja.

Tracker-sovellusta käytetään ennen kaikkea koiran seurantaan, mutta myös erävalvojat hyödyntävät sovelluksen antamaa tietoa.

Kehittyvät kaupalliset paikannussovellukset hyödyttävät eränkävijöiden lisäksi myös luvantarkastajia. Kaupallisen Tracker-kännykkäsovelluksen avulla eränkävijät voivat seurata metsästyskoiriaan sekä muita metsästäjiä.

– Suurin osa metsästäjistä, joilla on metsästyskoira, käyttää tätä sovellusta, kertoo Metsähallituksen erävalvoja Veli-Pekka Hukkanen.

Sovelluksen Safety-ominaisuus näyttää muut kulkijat parin kilometrin säteellä, kunhan ominaisuuden on itsekin kytkenyt päälle. Hukkanen kertoo käyttäneensä sovellusta ja sen Safety-ominaisuutta työssään satunnaisesti vuoden ajan.

Itsekin metsästystä harrastava Hukkanen painottaa, että sovelluksen avulla valvojat voivat maastossa välttää pyynnin häiritsemisen, sillä he näkevät sovelluksesta metsästäjien liikkeet.

– Tarkoituksenani ei ole törmätä kenenkään karhuhaukulle, vaan voin odottaa hyvin, että tilanne on ohi ja sen jälkeen suorittaa tarkastuksen, Hukkanen kertoo esimerkin.

Erävalvoja Veli-Pekka Hukkanen Rovaniemellä.

Erävalvoja Veli-Pekka Hukkanen harrastaa itsekin metsästystä. – Enemmänkin valvojia mahtuisi tänne, Lapissa työskentelevä Hukkanen sanoo. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Ei kohdennettua valvontaa

Sovelluksella tehtävä seuranta on herättänyt keskustelua sekä metsästäjien että erävalvontaa tekevien viranomaisten keskuudessa.

Poliisihallitus linjasi viime marraskuussa, että poliisit voivat käyttää Trackerin tai vastaavan sovelluksen Safety-ominaisuutta yleisvalvontaa varten. Viranomaisilla ja erävalvojilla ei ole erityisoikeuksia kaupalliseen sovellukseen.

Kyse ei ole kohdennetusta valvonnasta, sillä se ei kohdistu tiettyihin henkilöihin tai ryhmiin, vaan kartalla sijaintinsa näyttämisen sallineet henkilöt näkyvät anonyymisti. Vastaavasti myös sovellusta käyttävä erävalvoja tai erätarkastaja näkyy anonyymina kartalla.

– Tässä on haluttu omasta aloitteesta varmistautua siitä, että poliisi ei ylitä toimivaltuuksia tai riko lakia, poliisitarkastaja Tuomo Korhonen Poliisihallituksesta sanoo.

Metsästäjä Veikko Piuva koiransa kanssa Ylitorniolla.

Neljävuotiaalla jämtlanninpystykorva Armilla on kaulassaan panta, jonka avulla Armi voidaan paikantaa. Tiheimmässä pusikossa paikantaminen ei tosin aina toimi. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Myös soraääniä sovelluksen käytöstä on esiintynyt. Esimerkiksi Riista -lehdessä julkaistiin kesäkuussa kirjoitus, jossa sovelluksen käytöstä kirjoitettiin kriittiseen sävyyn.

Sekä Metsästäjäliiton Lapin piirin puheenjohtaja Veikko Piuva että Metsähallituksen erävalvonta päällikkö Henri Pelkonen kertovat, että pääosin suhtautuminen metsästyksen valvontaan ylipäätään on myönteistä.

Metsästäjiä edustavan Piuvan mielestä on hyvä asia, että metsästyksenvalvojat kohtaavat sovelluksen avulla enemmän metsästäjiä maastossa.

– Ne joilla on puhtaat jauhot pussissa, ei ne valita, Piuva sanoo.

Metsähallituksessa vapaaehtoinen sovellus nähdään ennen kaikkea apuvälineenä, jonka avulla erävalvojien ja vakituisten erätarkastajien läsnäoloa saadaan näkyväksi.

Salametsästyksen käyttöä sovelluksella tuskin pystytään paljastamaan, sillä niissä tapauksissa sovellus tuskin on päällä, toteaa erävalvontapäällikkö Henri Pelkonen.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida 28.8. klo 23 saakka.

Source Link yle.fi