Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0fc24ba0fafacfbd79ca49a940cbd8a4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Jasmiina Yildiz sairastui 26-vuotiaana kohdunkaulan syöpään – ”Käykää niissä seulonnoissa” – Uutisalue

Jasmiina Yildiz sairastui 26-vuotiaana kohdunkaulan syöpään – ”Käykää niissä seulonnoissa”

Sisällöntuottaja ja juontaja Jasmiina ”Jassu” Yildizin, 26, alkuvuosi on ollut kivun ja väsymyksen värittämä.

Vatsakivut veivät hänet lääkäriin joulukuussa 2023. Vaiva diagnosoitiin tuolloin virtsatietulehdukseksi ja Yildizille määrättiin antibiootteja.

Vuosi vaihtui, mutta kivut vain voimistuivat.

– Aloin heräillä öisin kipuun. Siitä huomasin, että on ehkä parempi mennä tarkistukseen, Yildiz kertoo.

Maaliskuussa useiden tutkimusten jälkeen diagnoosiksi vahvistui kohdunkaulan syöpä, tarkemmin ottaen kohdunnapukan levyepiteelikarsinooma.

Kyse on pääasiassa papilloomaviruksen aiheuttamasta sairaudesta, joka on Suomessa harvinainen etenkin Yildizin ikäisillä naisilla.

– Olin toisaalta hirveän huojentunut, että syy löytyi, vaikka eihän kukaan itselleen tällaista toivo. Viimeinen kuukausi on kuitenkin ollut diagnoosin vuoksi hirveän raskas.

Vaikeimpana Yildiz kokee henkisen kuorman, joka on heijastunut muun muassa keskittymiskykyyn. Myös ruokahalu on toisinaan kadonnut ja nukkuminen on kipujen vuoksi ollut vaikeaa.

Yildiz olisi mieluiten pitänyt sairautensa pois julkisuudesta. Hän päätti silti kertoa asiasta Niko Saarisen Nikotellen-podcastin jaksossa, koska ajatteli, että hänen poissaolonsa syyt herättäisivät epätietoisuutta uteliaissa kuulijoissa.

Yleislääkärin voi olla vaikea tunnistaa tautia

Yildiz on kokenut, että hän joutui tekemään itse paljon töitä diagnoosinsa eteen. Hän näkee, että diagnoosin saaminen Naistenklinikalla ei ollut helppoa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Naistenklinikan naistentautien erikoislääkäri Karoliina Aro kertoo, että ennen syöpädiagnoosia pitää ensin sulkea pois muita todennäköisiä syitä.

– Jokaista ihmistä ei voi joka kohtaamisessa lähteä haravalla etsimään, että onko tämä syöpää. Tietysti vakaviin oireisiin pitää suhtautua vakavasti ja niille pitää löytyä selitys, Aro sanoo.

Hän myös nostaa esiin kohdunkaulan syövän harvinaisuuden.

– Varsinkaan yleislääkärin voi olla vaikea keksiä sitä, että tällainenkin tauti on olemassa, koska se on muuttunut täällä jo seulonnan ansiosta niin harvinaiseksi, Aro sanoo.

Korona-aikana seulonnoissa käytiin vähemmän

Suomessa kohdunkaulan syöpään sairastuu keskimäärin 180 ihmistä vuodessa, kertoo Syöpärekisterin kehittämispäällikkö Veli-Pekka Partanen.

– Ilman seulontaa meillä olisi tapauksia noin viisinkertainen määrä eli noin 700 sairastunutta vuodessa sekä reilut parisataa kuolemaakin, Partanen kertoo.

Virallisen seulontaohjelman mukaan seulonta on määrätty 30–65-vuotiaille viiden vuoden välein. Osassa hyvinvointialueista seulonnat alkavat jo 25-vuotiaana.

Partanen harmittelee, että nuoret ikäluokat eivät ole yhtä aktiivisia käymään seulonnoissa kuin vanhemmat. Seulontoihin osallistuu 25–30-vuotiaista noin 63 prosenttia, kun yli 50-vuotiailla luku on 75 prosentin luokkaa.

HUSin Naistenklinikan ylilääkäri ja linjajohtaja Maarit Mentulan mukaan esimerkiksi tiukimpaan koronapandemia-aikaan oli nähtävillä, että seulonnoissa ei käyty aktiivisesti.

– Haluaisin kaikille emättimen ja kohdunkaulan omaaville viestiä sitä, että suomalaisilla naisilla on oikeus mennä seulontaan. Siitä kannattaisi pitää huolta, että tämän mahdollisuuden harkitsisi oikeasti käyttävänsä, Mentula sanoo.

Partanen kannustaa kaikkia kutsun saaneita osallistumaan seulontoihin viiden vuoden välein, vaikka oireita ei olisikaan.

Myös Yildiz lähettää saman viestin.

– Sen haluan sanoa, että käykää niissä seulonnoissa.

Rokotekattavuus on puutteellista poikien osalta

Suuri muutos on ollut rokotusohjelma, joka alkoi tytöille vuonna 2013 ja pojille vuonna 2020. Vanhimmat ohjelmassa rokotetut naiset täyttävät tänä vuonna 26.

Yildiz ei ikänsä puolesta aivan päässyt mukaan rokotusohjelmaan.

HPV-rokote suojaa niin hyvin, ettei seulontoja tarvitse enää lisätä nuoremmissa ikäluokissa, arvioi Syöpärekisterin Partanen.

Rokotekattavuus on tosin Partasen mukaan edelleen puutteellista erityisesti poikien osalta. Esimerkiksi syksyllä 2022 rokotteen sai 73 prosenttia tytöistä ja 63 prosenttia pojista vuonna 2010 syntyneiden ikäryhmästä. Alueiden välillä on eroja.

– Vanhempien pitäisi varmistaa, että lapsi saa rokotuksen, eikä ainakaan lähteä kieltämään rokotteen saamista, Partanen sanoo.

Rokotteen suojasta ei ole vielä saatu vuosikymmenten mittaista dataa. Tutkimukset kuitenkin viittaavat siihen, että syöpiä löytyy rokotteen saaneilla enää todella vähän.

Aro muistuttaa, että myös nuorten suun ja nielun alueen syövistä suuri osa liittyy papilloomavirukseen.

– Rokotteesta on siis hyötyä kaikille, vaikka he eivät voisi kohdunkaulan syöpään sairastua, Aro sanoo.

Koiralenkit tuovat muuta ajateltavaa

Vaikka viime kuukaudet ovat olleet Yildizille raskaita, on kaikesta huolimatta mukaan mahtunut myös hyviä päiviä. Muun muassa ihmisten tapaaminen ja koiralenkit ovat tuoneet valoa harmauteen.

– Olen yrittänyt pitää arkisista asioista kiinni, vaikka moni onkin sanonut, että hei laita ne koirasi jo hoitoon. Kävely nollaa aivot hyvin, ja se on sellainen juttu, mistä haluan pitää kiinni niin pitkään kuin pystyn.

Nyt Yildizillä on selkeä hoitosuunnitelma ja hoidot ovat alkaneet.

– Sehän ei ole nyt mun käsissä, että paranenko vai en. Reipas asenne ja lääkäreiden ohjeiden noudattaminen on kuitenkin tärkeää, että ei jää ainakaan mistään sellaisesta kiinni.

Oireettomiakin kannustetaan osallistumaan kohdunkaulan syövän seulontoihin

Syöpärekisterin Veli-Matti Partanen kertoo, miten kohdunkaulan syöpään voi varautua.

Source Link yle.fi