Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b9ec2f89ed190aec9f8ff8fcb6bd9a3e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Jethro Rostedt vältti 100 000 euron sakon – joutuu silti tekemään 1,4 miljoonan kaupat – Uutisalue

Jethro Rostedt vältti 100 000 euron sakon – joutuu silti tekemään 1,4 miljoonan kaupat

Kiinteistönvälittäjä, mediapersoona Jethro Rostedtin entisen yrityksen Ruutukasi Oy:n ja sijoitusyhtiö KM Capitalin välinen kiinteistökauppasotku on saanut ainakin väliaikaisen pisteen. Rostedt onnistui välttämään lähes 100 000 euroon paisuneen sopimussakon, joka johtui toteutumattomasta kaupasta.

Käräjöinnin keskiössä oli sopimussakon lisäksi 1,4 miljoonan euron arvoinen kiinteistökauppa.

Rostedtin perustama Ruutukasi Oy myi Turun seudulla sijaitsevan asunto-osakeyhtiön KM Capital Oy:lle tammikuussa 2019. Kauppahinta oli 1 280 000 euroa. Samassa yhteydessä tehtiin takaisinostositoumus, jonka mukaan Ruutukasi Oy ostaa kohteen takaisin viimeistään 31.1.2020 mennessä 1 380 000 eurolla. Ruutukasi teki järjestelyn, koska se tarvitsi lisäpääomaa uusien hankintojen tekemiseen.

Sekä kauppakirjan että takaisinostositoumuksen teossa Ruutukasia edusti Rostedt, joka myös allekirjoitti sopimukset.

Takaisinostoa ei suoritettu sovittuna määräaikana, ja vähän sen jälkeen Rostedt ilmoitti KM Capitalille sähköpostitse, että hän itse ostaa kohteen Ruutukasin sijasta. Ostoa ei kuitenkaan ole tehty tähän päivään mennessä, ja KM Capital vei asian oikeuteen.

Takaisinostositoumuksessa todettiin, että jos kauppoja ei ole syntynyt määräaikaan mennessä, Ruutukasi maksaa KM Capitalille kompensaationa 3  000 euroa kuukaudessa, kunnes kaupat ovat tulleet tehdyiksi. Tuomionantoon mennessä määräajasta oli kulunut 31 kuukautta, mikä tekee lähes 100 000 euroa.

Käräjillä selviteltiin, ketkä ovat kaupan virallisia osapuolia ja onko asiassa syytä maksaa kompensaatiota.

KM Capitalin käsityksen mukaan sopimuksen osapuolet ovat olleet he sekä Ruutukasi Oy. Rostedt oli yrityksen edustaja, eikä hänestä näin ollen voi tulla yksinään sopimuksen osapuolta. Yhtiön mukaan Ruutukasi on joko yksin tai yhdessä Rostedtin kanssa vastuullinen kaupan toteutumisesta.

Ruutukasin mukaan vastuu asiasta on siirtynyt kokonaisuudessaan Rostedtille.

– Osakekauppa ja takaisinostositoumus ovat olleet niin sanotusti Rostedtin oma projekti, sillä hän ei ole asian tuonut asiaa Ruutukasin hallituksen päätettäväksi tai edes informoinut silloista hallituksen toista jäsentä asiasta. Ruutukasin näkemyksen mukaan asiasta olisi tullut päättää hallituksessa. Rostedt on oman ilmoituksensa mukaan sitoutunut takaisinostositoumukseen myös henkilökohtaisesti, vaikka häntä ei siinä yksilöidäkään sopijaosapuoleksi, yrityksen vastauksessa todettiin.

Ruutukasin mukaan myös mahdollisen kompensaation maksu kuuluisi Rostedtille. Rostedt oli kuitenkin käyttänyt KM Capitalille lähettämissään sähköposteissa muotoa ”me”, joka käräjäoikeuden mukaan viittasi Rostedtin asemaan yrityksen edustajana.

Rostedt toimi Ruutukasin toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana 14.5.2018–31.3.2021, jonka jälkeen hän jätti yrityksen. Siitä omistaa tällä hetkellä 60 prosenttia Hjallis Promotion, jonka taas omistaa kokonaisuudessaan liikemies Harry ”Hjallis” Harkimo.

Rostedt on edelleen sitoutunut kaupan toteutumiseen. Hänen kohdallaan käräjöinnissä oli kyse siitä, että hän ei halua maksaa kompensaatiota viivästyksestä.

Rostedt ja Ruutukasi esittivät käräjäkäsittelyssä, että takaisinostositoumus on luonteeltaan esisopimus. Lopullista kauppakirjaa ei ole tehty, ja näin ollen he eivät olisi velvollisia maksamaan myöskään kompensaatiota toteutumattomasta kaupasta.

Käräjäoikeus määräsi Ruutukasi Oy:n olemaan vastuussa siitä, että joko se, Rostedt tai yrityksen nimeämä taho toteuttaa kaupan takaisinostosopimuksessa määritellyin ehdoin. Käräjäoikeus myös velvoitti ensisijaisesti Rostedtin toteuttamaan kaupan.

Sen sijaan 3 000 euron kuukausittainen kompensaatio ei kaadu toistaiseksi Ruutukasin tai Rostedtin maksettavaksi.

– Asiakirjan sanamuodosta ei ole tehtävissä sellaista johtopäätöstä, että kompensaatio / sopimussakko olisi erääntynyt maksettavaksi. Tässä asiassa ei näin ollen ole edellytyksiä antaa sitä koskevaa suoritustuomiota, tuomiossa linjataan.

Ruutukasi Oy ja Rostedt määrättiin yhteisvastuullisesti korvaamaan KM Capitalille oikeudenkäyntikuluja 5 000 euroa. Lisäksi Ruutukasi Oy määrättiin korvaamaan yksin oikeudenkäyntikuluja 7 000 euroa. KM Capital vaati maksettavaksi alun perin noin 47 800 euroa.

Rostedt joutuu kuittaamaan omat kulunsa 9 523 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja siihen voi hakea muutosta korkeammasta oikeusasteesta.

Lue lisää: Jethro Rostedtin yritys hakeutui konkurssiin

Source Link is.fi