Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_50ddec19fc11b4be7c9797d0c8e6d001, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Joka viides raskaana oleva äiti käyttää säännöllisesti vähintään yhtä lääkettä – Uutisalue

Joka viides raskaana oleva äiti käyttää säännöllisesti vähintään yhtä lääkettä

Jotkin lääkkeet, kuten epilepsia- ja masennuslääkkeet, voivat lisätä ennenaikaisen synnytyksen riskiä ja alentaa syntymäpainoa.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa on selvitetty laajasti äitien ja lapsien terveyttä. Kuva: Yle/Jouni Soikkeli

Joka viides on käyttänyt raskauden aikaan säännöllisesti vähintään yhtä reseptilääkettä, tämä käy ilmi Kuopion yliopistollisen sairaalan, Itä-Suomen yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun).

Yli puolet suomalaisista raskaana olevista naisista käyttää (siirryt toiseen palveluun) vähintään yhtä lääkettä raskauden aikana. Yleisimmin käytetään antibiootteja.

Säännölliset lääkitykset raskaana olevilla liittyivät kilpirauhassairauksiin, astmaan ja mielenterveysongelmiin.

Lääkkeitä säännöllisesti syövien määrä on osa medikalisaatiota, sanoo Itä-Suomen yliopiston lääkeainetoksikologian emeritusprofessori Markku Pasanen.

– Kaikkeen pitää löytää lääkehoidollinen ratkaisu, vaikka monesti voisi terveellisillä elämäntavoilla muuttaa tilannetta, näin provosoiden sanottuna, Pasanen kertoo.

Yhtenä esimerkkinä tähän on lihavuus. Lihavien synnyttäjien määrä on tällä vuosituhannella lisääntynyt merkittävästi (siirryt toiseen palveluun).

Ylipainoisilla synnyttäjillä voi olla käytössään esimerkiksi pitkäaikainen reseptivapaa kipulääkitys.

– Lääkkeiden määrään voi vaikuttaa se, monellako hoitopisteellä raskaana oleva on käynyt ja montako eri lääkäriä on määrännyt lääkkeitä muista lääkkeistä tietämättä.

Lääkkeillä hoidetaan vaivaa

Lääkeainetoksikologian professori Jaana Rysä Itä-Suomen yliopistosta muistuttaa, ettei ylipainosta pidä syyllistää odottavia äitejä vaan ylipaino on koko yhteiskunnan ongelma.

– Ylipaino altistaa diabetekselle sekä sydän- ja verisuonitaudeille. Jos meillä on äitejä, joilla on näitä sairauksia, ne pitää hoitaa, sillä lääkityksellä turvataan äidin ja kehittyvän lapsen terveys.

Esimerkiksi jotkut epilepsia- ja masennuslääkkeet voivat lisätä ennenaikaisen synnytyksen riskiä ja laskea syntymäpainoa.

Äideistä, jotka käyttivät lääkkeitä raskauden aikaan oli 13 prosenttia suurempi riski saada pieni vastasyntynyt. Ennenaikaisen synnytyksen riski oli 20 prosenttia suurempi verrattuna naisiin, joilla ei ole lääkitystä.

– Äideille määrätään vain lääkkeitä, jotka ovat tutkitusti turvallisia sikiölle, Rysä muistuttaa.

THL:n vuoden 2014 (siirryt toiseen palveluun) raportin mukaan lähes kaikki lääkkeet läpäisevät istukan ja sitä kautta kulkeutuvat sikiöön. Noin 30 lääkkeen tai lääkeryhmän tiedetään olevan selkeästi haitallisia sikiölle.

Raportissa kirjoitetaan, että valtaosasta lääkkeistä ei ole riittävästi tutkittua tietoa turvallisuuden arvioimiseksi.

Source Link yle.fi