Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f4bfedeadd8561acb9fddee5e69db4d0, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Joko tipaton tammikuu tai vegaanihaaste alkaa nyppiä? Tässä asiantuntijan vinkit pysyvään elämänmuutokseen – Uutisalue

Joko tipaton tammikuu tai vegaanihaaste alkaa nyppiä? Tässä asiantuntijan vinkit pysyvään elämänmuutokseen

Uuden vuoden lupaukset jäävät usein lyhytaikaisiksi. Terveyskäyttäytymisen ja motivaatioprosessien tutkija Matti Heino antaa viisi vinkkiä, miten helpottaa elämänmuutoksen aiheuttamaa epätoivoa.

Puoli seitsemän kokosi yhteen vinkit siitä, miten parempia elintapoja vannovat uudenvuoden lupaukset saa pysyvästi osaksi arkea.

Vuodenvaihteessa moni vannoo laittavansa elämänsä uusiksi, mutta miksi terveiden elämäntapojen muuttaminen pysyvästi ei vain meinaa onnistua?

Ehkä olet itsellesi liian vaatelias. Tässä terveyskäyttäytymisen ja motivaatioprosessien tutkija Matti Heinon vinkit pysyvän elämänmuutoksen tekemiseen.

  1. ÄLÄ KOPIOI MUILTA Moni pyrkii toteuttamaan muualta – vaikkapa jostain lehtijutusta – kopioimaansa mallia elämänmuutoksesta sellaisenaan. Tuo ohje ei välttämättä sovi juuri sinun elämäntilanteeseesi.
  2. TUNNE ITSESI
    Elintapojen muutos vaatii yksilöllisiä ominaisuuksia, kuten tietoa, kykyjä ja motivaatiota. Onko sinulla aikaa, välineitä tai rahaa, joita elämänmuutokseen tarvitaan?
  3. OHJAT OMISSA KÄSISSÄ!
    Elämänmuutos ei synny käskettynä vaan siihen tarvitaan omaehtoista motivaatiota. Omaehtoista motivaatiota voi vahvistaa tekemällä asioita, joissa kokee olevansa itse ohjaksissa, jotka tuottavat pystymisen ja osaamisen tunteita sekä vahvistavat yhteenkuuluvuutta muihin.
  4. ET OLE YKSIN!
    Tutkimusten mukaan ryhmässä ihmiset pysyvät muuttamaan käyttäytymistään huomattavasti helpommin kuin yksin. Tee siis asioita yhdessä muiden kanssa.
  5. ETSI JA KOKEILE
    Kun teet houkuttelevia ja helppoja asioita, se auttaa tekemään muutoksesta pysyvää. Terveyskäyttäytymisen ja motivaatioprosessien tutkija Matti Heino muistuttaa, että tarvitsemme voittoja jokapäiväisessä elämässä. Hänen mukaansa ne motivoivat meitä ja kertovat, mitä sen hetkisessä elämäntilanteessa kannattaa pyrkiä lisäämään ja mitä vähentämään.

Lähde: Tiedämme, mikä meille on hyväksi, mutta miksi elintapojen muutos on niin vaikeaa? (siirryt toiseen palveluun)

Source Link yle.fi