Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_529dba749d2895e06866146200848089, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Jopa räjähdysriski – omakotitalossa asuva unohtaa usein tarkastuksen | Verkkouutiset – Uutisalue

Jopa räjähdysriski – omakotitalossa asuva unohtaa usein tarkastuksen | Verkkouutiset

Omakotiliiton mukaan varoventtiilin testaus tulisi suorittaa neljä kertaa vuodessa, jotta voidaan varmistaa sen tiiviys ja toimivuus.

– Riski varoventtiilin toimimattomuudesta kasvaa varaajan ikääntyessä, sanoo rakennusmestari, pätevöitynyt kuntoarvioija Pekka Vaittinen Suomen Talokatsastuksesta.

Varoventtiili voi mennä epäkuntoon, jos vedessä on kalkkia, ruostetta tai muita epäpuhtauksia. Ne voivat aiheuttaa venttiilin tukkeutumisen tai vuotamisen, mikä lisää myös vedenkulutusta huomattavasti.

Pahimmassa tapauksessa venttiilin toimintahäiriöt voivat johtaa lämminvesivaraajassa hallitsemattomaan paineen kasvuun ja jopa varaajan räjähtämiseen, mikä voi aiheuttaa suurta tuhoa ja henkilövahinkoja.

Lämminvesivaraajan tekninen käyttöikä on noin 15-20 vuotta, jonka jälkeen sen korvaaminen uudella on suositeltavaa.

Miten tarkistaa varoventtiilin toimivuus?

Asiantuntijan mukaan lämminvesivaraajan varoventtiilin testaaminen on helppo toimenpide, joka pitää suorittaa neljä kertaa vuodessa.

– Tämä tapahtuu kiertämällä varoventtiilin jousikuormitettua nuppia vastapäivään. Jos testauksen aikana venttiilistä tulee vettä, se osoittaa venttiilin olevan toimintakunnossa eikä jumittunut tai tukkeutunut. Venttiili sulkeutuu automaattisesti, kun se vapautetaan.

Lämminvesivaraajassa kylmä vesi laajenee ja ylimääräinen vesi poistuu varoventtiilin kautta, joka on normaalia varaajan toimintaa. Varoventtiili ei saa kuitenkaan jäädä vuotamaan pidemmäksi aikaa.

Mikäli varoventtiili on viallinen, se täytyy vaihtaa uuteen. Varoventtiili ei ole kallis yksittäinen varaosa, koska sen hinta on arviolta 30-40 euroa. Lisäksi päälle tule asennuskustannukset.

Työn voi suorittaa vain ammattitaitoinen putkimies, jotta varmistetaan korjaustöiden turvallisuus ja venttiilin oikea asennus.

Lämminvesivaraajan kuluvia osia ovat varoventtiilin lisäksi veden lämmittämiseen tarkoitettu lämmitysvastus sekä varaajaa suojaava anodi.

– Näiden vaihtaminen maksaa satoja euroja, joten useimmiten on taloudellisesti järkevämpää uusia mieluummin jo teknisen käyttöiän saavuttamassa oleva varaaja. Varaajan valmistumisvuosi ja muun muassa sen tilavuus on usein ilmoitettu varaajan alaosalla olevassa tyyppikilvessä.