Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_42bda1a292773f7d76f15601a992d53d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Taiteella jo 200 000 euroa metsien suojeluun – valokuvaaja: ”Ojitukset ottavat niin päähän” – Uutisalue

Taiteella jo 200 000 euroa metsien suojeluun – valokuvaaja: ”Ojitukset ottavat niin päähän”

Luonnonperintösäätiön vasta remontoitu Ikimetsägalleria avautui Hämeenlinnassa. Ari-Pekka Auvisen turhautumisesta syntynyt näyttely ottaa kantaa soiden ojittamiseen.

Punapukuinen henkilö hyppää jalat harallaan leveän suolla olevan ojan yli jalassa kumisaappaat.

Hartolan Isosuo on yksi Tanssi yli ojien -valokuvanäyttelyn kohteista eteläisemmässä Suomessa. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiön Ikimetsägalleria on juuri remontoitu Hämeenlinnassa. Nyt tiloihin pääsee aukioloaikoina suoraan putiikista. Saavutettavuus on parantunut.

– Meillä on mittakaava kasvanut, sillä jo yli 200 000 euroa on saatu puhtaasti taiteen kautta metsien suojeluun, sanoo valokuvataiteilija, galleristi Taneli Eskola.

Valkopukuinen nainen ylittää suolla olevan ojan vauhdikkaasti loikkaamalla.

Soilla liikkuja tietää, että tekniikassa pitää olla vauhtia ja kehonhallintaa. Ari-Pekka Auvisen kuvassa tanssija Kati Kotilainen tekee sen kauniisti. Kuva: Maarit Piri-Lahti / Yle

Ikimetsägalleriassa tullaan näkemään valokuvia, mutta myös muita taiteenlajeja, kuten kuvanveistoa ja installaatioita. Samalla toiminta tukee Luonnonperintösäätiötä väljillä, vaihtelevilla sopimuksilla taiteilijoiden kanssa.

Nainen hyppää valokuvassa ojan yli seipään avustuksella. Mies ylittää ojan narua kävelemällä.

Hollantilaiset jopa kansallisurheilevat seipäällä ojien (kanaalien) yli kulkemista. Ari-Pekka Auvisella on myös kokemusta, kun vauhti loppuu kesken hyppäämisen ja putoaa kylmään veteen. Kuva: Maarit Piri-Lahti / Yle

Luonnonperintösäätiö täyttää ensi vuonna 30 vuotta. Taneli Eskola ja säätiön suojelujohtaja Anneli Jussila kulkevat Pentti Linkolan hämäläisillä jalanjäljillä. Tästä syntyy kirja sekä juhlanäyttely Lahden Malvaan syksyllä 2025.

– Säätiön merkitys on kasvussa. Muutos kuvastaa ihmisten asennemaailman dramaattista uudistumista, Eskola sanoo.

Harmaahiuksinen mies katsoo kohti kameraa valkoisen seinän edessä.

Hämeenlinnalaislähtöinen Taneli Eskola on arvostettu valokuvataiteilija ja tunnettu muun muassa Aulanko-aiheisista kuvista. Kuva: Maarit Piri-Lahti / Yle

Tanssi yli ojien ei ole helppoa

Valokuvalla ja luonnonsuojelulla on aina ollut tiivis yhteys. Eskola luettelee: I. K. Inha, Yrjö Jylhä, Hannu Hautala ja Jorma Luhta.

Perjantaina Hämeenlinnassa avautui uusin, pohjoispohjalaisen Ari Pekka Auvisen Tanssi yli ojien -näyttely. Siikajoelta kotoisin oleva Auvinen ottaa kantaa soiden ojitusten seurauksiin suomalaisessa maisemassa.

– Ojitukset ottavat niin päähän ja olen turhautunut siihen, että täytyy hyppiä yli koko ajan. Ojittaminen on vähentynyt, mutta ei loppunut, sanoo Ari-Pekka Auvinen.

Mies nojaa kädellä seinään ja katsoo ylöspäin.

Ari-Pekka Auvinen on Luonnonperintösäätiön suojelupäällikkö, Suomen ympäristökeskuksen tutkija sekä valokuvaaja. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa yli 90 prosenttia turvemaista on ojitettu. Kuva: Maarit Piri-Lahti / Yle

Ojia kaivettu kaksi kertaa kuuhun ja takaisin

Suomen 10 miljoonasta hehtaarista suota on ojitettu 6 miljoonaa. Auvinen laskee, että suomalaiset ovat kaivaneet ojia kilometreissä matkan, joka riittäisi kaksi kertaa kuuhun ja takaisin.

– Tällä maailmanennätyksellä suomalaiset ojitukset ovat aiheuttanut suurta haittaa soistumiselle ja maapallon kasvihuonepäästöille.

Punavillatakkinen tyttö seisoo keskellä suo ojaa.

Kalajoen ison metsäpalon jälkeen Ari-Pekka Auvinen kävi kuvaamassa uusia ojituksia. Kuva: Maarit Piri-Lahti / Yle

Auvinen on opiskellut valokuvausta The Surrey Institute of Art & Design -koulussa Englannissa ja työskennellyt valokuvaajana muun muassa A-lehtien kuvatoimituksessa.

Hän on pitänyt valokuvanäyttelyitä Suomen lisäksi Norjassa, Espanjassa ja Englannissa. Valokuvaajana hänellä oli 18 vuoden tauko.

Valokuvissa on liikesarja, jossa toisessa mies hyppää ja toisessa nainen suolla olevan ison ojan yli.

Kun surua ja harmitusta soiden tuhoamisesta ei voi väistää, Auvinen päätti tehdä aiheesta harrastuksen ja keskittyä ojien ylittämiseen tyylillä. Liikesarjakuvauskeikka on yksi hänen suosikeistaan. Kuva: Maarit Piri-Lahti / Yle

Source Link yle.fi