Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ec7b95a3a4a43636f0a0bb781e8f2da4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Jos viinilasillinen sai olon tuntumaan nuhaiselta, syy voi olla tässä – Uutisalue

Jos viinilasillinen sai olon tuntumaan nuhaiselta, syy voi olla tässä

Saatko viinistä nuhaa tai päänsärkyä?

Viinin tai siiderin sisältämät sulfiitit, eli rikkiyhdisteet, voivat aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita, kuten nuhaa. Viinipäänsäryn aiheuttajaa ei puolestaan tunneta, mutta migreeniä muistuttava päänsärky etenkin punaviinilasillisen jälkeen on melko tavallinen haitta.

Alkoholiallergia puolestaan on erittäin harvinainen. Etanolia useammin yliherkkyyden tai allergian aiheuttajana on tyypillisesti jokin muu alkoholijuoman sisältämä aine.

Makeassa valkoviinissä eniten sulfiitteja

Rikkiyhdisteitä, kuten metabisulfiittia, rikkidioksidia ja kaliumvetysulfiittia, käytetään etenkin makeissa viineissä. Rikkiyhdisteitä käytetään viinin hapettumisen estämiseen. Viiniin syntyy rikkiyhdisteitä myös luonnollisesti käymisprosessin aikana, joten täysin sulfiititonta viiniä ei ole olemassa.

Viineistä eniten sulfiitteja on makeissa valkoviineissä ja vähiten alkuviineissä. Myös siidereissä voidaan käyttää rikkiyhdisteitä. Tislatut juomat ovat täysin sulfiitittomia.

Rikkiyhdisteet voivat aiheuttaa yliherkkyysnuhaa ja pahentaa nokkosihottumaa ja atooppista ihottumaa. Terveyskirjaston mukaan rikkiyhdisteet pahentavat astmaa 3–4 prosentilla aikuisastmaatikoista.

Sulfiittiyliherkkyyden yleisyydestä ei ole luotettavia arvioita. Ruotsalaisessa väestöntutkimuksessa 3,4 prosenttia kertoi saavansa nuhaa pääasiassa viineistä. Kaksi kolmesta oireilijasta oli naisia. Suurella osalla oireilijoita oli astma tai keuhkoahtaumatauti.

Vakavat sulfaateista johtuvat reaktiot ovat harvinaisia.

Viinipäänsärky

Viinipäänsärky on yleinen etenkin päänsärylle alttiilla henkilöillä. Viinipäänsärystä kärsivällä jo yksi lasillinen punaviiniä voi aiheuttaa migreeniä muistuttavan päänsäryn. Lisäksi henkilö voi kärsiä erityisen voimakkaasta krapulasta, joka ei ole suhteessa juotuun alkoholimäärään.

Migreeniä sairastavista noin kolmasosa kärsii punaviinipäänsärystä satunnaisesti, 10 prosenttia säännöllisesti.

Viinipäänsärkyoireyhtymän yleisyyttä, aiheuttajaa tai mekanismia ei tunneta.

Päänsäryn aiheuttajaksi on epäilty muun muassa viinien sisältämiä histamiineja, mutta tämä on suljettu tieteellisesti pois.

Punaviiniä valmistettaessa rypäleen kuori on mukana koko käymisprosessin ajan toisin kuin valkoviineissä. Punaisten rypäleiden kuorista viiniin liukenee useita aineita, kuten tanniineja. Tanniineja voidaan myös lisätä viiniin suutuntuman parantamiseksi.

Viinirypäleiden kuorissa on lisäksi ainakin kahta erilaista allergeenista proteiinia, jotka voivat aiheuttaa allergiaoireita.

Viinipäänsäryssä kyse voi olla allergiasta. Osa tutkijoista on kuitenkin sitä mieltä, että kyse on psyykkisestä ilmiöstä, joka johtuu kerran koetusta voimakkaasta viinin aiheuttamasta krapulasta.

Lähteet: Terveyskirjasto: Alkoholijuomien aiheuttamat yliherkkyysreaktiot ja Viinipäänsärky, Alko, Allergia-, iho- ja astmaliitto sekä Ruokavirasto: E220 ja E228.

Lue lisää: Juotko helposti liikaa alkoholia yhden illan aikana? Näillä keinoilla saat tilanteen pysymään hallinnassa

Lue lisää: Alkoholittomat viinit vertailussa: 9 hyvää löytöä, joiden hinnat eivät päätä huimaa

Lue lisää: Jo yksi lasillinen viiniä voi laukaista eteisvärinä-rytmihäiriön