Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1975626d78f248a1f3ba88df68105b9c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Jukka Jalonen suuntaa viikon päästä Pohjois-Amerikkaan – seuraavaan EHT-turnaukseen vaihtuvat kaikki pelaajat – Uutisalue

Suomen toiveet kotiturnausvoitosta haihtuivat sunnuntaina isänpäivänä Helsingin hyytävään syystuuleen. Ruotsi oli Helsingin areenan kaukalossa paikalla olleista EHT-joukkueista etevämpi maalein 3–1 (1–0, 2–0, 0–1).

Maalit olivat EHT-turnauksen päätöspelissä tiukassa. Ruotsi nappasi ensimmäisessä erässä Sveitsin Zug-hyökkääjän Anton Landerin taitavasti ylivoimalla viimeistelemällä 1–0-osumalla yliotteen.

Leijonien takaa-ajo ei saanut toisessa ja kolmannessa erässä kotiyleisön kaipaamaa voitollista sinettiä. Päinvastoin, Ruotsin voitto alkoi välkkyä viisi minuuttia ennen kakkoserän loppua, kun Sveitsin Langnaussa pelaava hyökkääjä Jesper Olofsson ohjasi irtokiekosta 2–0.

Sveitsissä ammattiaan harjoittavat ruotsalaiskiekkoilijat koituivat sunnuntaina Leijonien kohtaloksi. Ruotsin kapteeni, Geneven puolustaja Henrik Tömmernes laukoi toisen erän lopussa vierasjoukkueen toisen ylivoimamaalin ja Ruotsin johdoksi 3–0.

Suomalaistoiveita nostatti kolmannen erän alussa 1–3-kavennuksellaan A-maajoukkueuransa avausosuman tehnyt Heikki Liedes. Rauman Lukossa viime keväänä Suomen mestaruuden voittanut Liedes on pelannut kouvolalaisessa KooKoossa mainion liigasyksyn.

Ruotsi eteni Helsingin EHT-kisahistoriansa viidenteen turnausvoittoonsa. Se iski Suomea vastaan kaikki kolme maaliaan ylivoimalla.

– Harvoin tuollaista tärähtää, että vastustaja tekee kaikki maalinsa ylivoimalla. Meillä oli maalipaikkoja, mutta olimme tehottomia, Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen kertoi.

Jalonen lähtee Pohjois-Amerikkaan

EHT-kiertue jatkuu joulukuussa Moskovan perinteisellä maajoukkueturnauksella. Siellä maajoukkuepaidassa pääsevät esiintymään uudet nimet.

Olympiakoneeseen ja MM-kotikisoihin katsastetaan laajaa pelaajakatrasta.

– Lähtökohta on se, että koko porukka vaihtuu, Jalonen sanoi.

Hän lähtee viikon kuluttua Leijonien GM:n Jere Lehtisen kanssa tarkkailemaan Pohjois-Amerikkaan suomalaisia NHL-pelaajia.

– Seitsemän peliä on siellä ohjelmassa, Jalonen sanoi.

Vatanen tyrkyllä olympiajoukkueeseen

Suomella ei ollut sunnuntaina periaatteessa maalipaikoista pulaa. Jo avauserässä Valtteri Filppula, Ville Petman ja Niko Ojamäki hätyyttelivät Ruotsin maalia vartioineen KHL:n Pietarin SKA -vahti Lars Johanssonin pömpeliä.

Maaliruuti oli kotijoukkueen kannalta turhan märkää. Tilastoihin rekisteröityi ensimmäisessä erässä tasainen ottelu, sillä Johanssonilla oli yhdeksän torjuntaa ja Suomen maalivahdilla Juho Olkinuoralla kahdeksan.

Jos Suomi teki torstaina turnausavauksessaan 3-0-voittoon päättyneessä Venäjä-ottelussa maaleja kliinisellä osumaprosentilla, isänpäivä oli Leijonille tehokkuudessa nihkeämpi rupeama.

Euroopan kaukaloissa pelaavilla suomalaiskiekkoilijoilla on NHL-miesten puristuksessa rajallinen määrä pelipaikkoja ensi helmikuun Pekingin olympiaturnaukseen. Leijonien päävalmentaja Jalonen silmäillee silti tavallista tarkemmalla katseella viiden renkaan kisoihin Sveitsin Genevessä kiekkoilevaa puolustaja Sami Vatasta ja Helsingin kotiturnauksessa tehopisteillä kunnostautunutta KHL:n Vitjaz Podolskin hyökkääjää Miro Aaltosta.

Sulavasti luisteleva Vatanen valittiin hyvästä syystä turnauksen parhaaksi puolustajaksi. Lähemmäs 500 NHL-ottelua pelannut Vatanen nautti EHT-komennuksesta antaumuksella.

– Aina on mukava pelata maajoukkueessa. Ei näitä tilaisuuksia niin kovin usein tule, Vatanen kertoi.