Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d1825d11701ce49eb1686e6732381584, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Jutta Larmin epämääräiset oireet saivat selityksen – puhuu nyt suoraan vaihdevuosistaan – Uutisalue

Jutta Larmin epämääräiset oireet saivat selityksen – puhuu nyt suoraan vaihdevuosistaan

50 vuotta täyttävä Jutta Larm kertoo katsovansa ihaillen ”kauniisti kurtistuneita kasikymppisiä”. Fitnessmaailman keskellä elänyt Larm peitti kolmekymppisenä otsaryppynsä botoxilla.

Yrittäjä Jutta Larm teki merkittävän päätöksen kevättalvella luopuessaan Kuru Resortin omistajuudesta puolisonsa Juha Larmin kanssa. Sen jälkeen Larm on keskittynyt hyvinvointivalmennuksiin, vaikka hän toivoo, ettei työtahti jatkuisi loputtomiin samanlaisena.

6. syyskuuta edessä häämöttävä 50-vuotispäivä on saanut Larmin ajattelemaan, että töitä voisi tehdä vähemmän ja löytää enemmän aikaa olemiselle.

– Sellaista seesteisyyttä ja rauhaa kaipaan. En tiedä toteutuuko se, että heräisin aamulla jostain lämpöisestä ja joisin rauhassa aamukahvia ilman kiirettä. Sitä kohti ehkä, hän suunnittelee.

Lue lisää: Jutta Larm luopui yllättäen Kurun luksusresortistaan – paljastaa nyt, mitä kulissien takana tapahtui

Jutta ja Juha Larmin puuhaama hyvinvointikeskus Kuru on nykyään Järvisydämen omistuksessa. Kuva: Lassi Rinne / IS

Suuria syntymäpäiväjuhlia ei ole luvassa, vaan Jutta ja Juha suuntaavat yhdessä hemmotteluhoitoihin kauneushoitolaan. Larm juhlii synttäreitään myös Ibizalla ystäviensä kanssa.

– Se on nuoruuden haaveeni, jonka aion nyt toteuttaa. Olen aina halunnut päästä Ibizalle, koska siellä on mielettömiä ulkoilmakonsertteja ja muita keikkoja.

Myöhemmin luvassa on vielä viininmaistelumatka Italiaan.

– Se on vähän hillitympi reissu, Larm kertoo.

Larm on löytänyt innostuksen musiikkiin uudelleen ja toivonut synttärilahjaksi dj-laitteistoa, jotta voisi opetella soittamaan levyjä.

Jutta Larm ja Jari ”Bull” Mentula ovat rakentaneet yhdessä menestyneitä verkkovalmennuskonsepteja. He ovat myös hyviä ystäviä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

– Ei minusta tule julkista dj:tä minnekään, mutta haluan tehdä nyt kaikenlaista hulluakin, mitä en muuten tekisi. Musiikin parissa työskentelevät ystäväni ovat luvanneet opettaa minut soittamaan.

Lähestyvä syntymäpäivä on vaikuttanut Larmin ajattelumaailmaan. Hän on huomannut, ettei enää halua siirtää asioita tulevaisuuteen, vaan tarttua tilaisuuksiin heti kun mahdollista.

– Vaikka luvut ovat lukuja, niin kyllä ne silti jotain kertovat. Nyt kaikki haaveet toteen vaan!

– Koetan pitää itsestäni hyvää huolta, mutta olen Juhallekin välillä sanonut, että minusta tuntuu, että olen aika vanha. Tämä on ihan uusi tunne, Larm kertoo.

Larmin mukaan kyse ei ole siitä, etteikö hän hyväksyisi ikäänsä ja vanhenemista.

– Päinvastoin, haluan olla viisikymppinen, joka on oikein cool ja menee tuolla muiden mukana.

Neljänkympin kynnyksellä Jutta Larm lopetti fitness-kisaamisen. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki

Vartalon muutosten hyväksyminen oli Larmille haastavaa neljänkympin kynnyksellä, kun hän luopui fitnessissä kilpailemisesta ja tiukoista dieeteistä. Nykyisin hän ei enää ihannoi hoikkuutta, tiukkaa sixpackia ja pettämätöntä itsekuria.

– Minulle ominaisemmalta tuntuu nyt se, että on vähän enemmän naisellista pyöreyttä ja pehmeyttä. Onneksi sen kanssa ei tarvitse enää kamppailla, hän sanoo.

Larm kertoo katsovansa ihaillen ”kauniisti kurtistuneita kasikymppisiä”. Iän mukanaan tuomat kolotukset Larm kuvailee yrittävänsä hyväksyä omalla tyylillään.

– Mutta jotenkin tässä pitäisi tämä 50–80-välikin elää, hän nauraa.

– Vaikka aina olen ajatellut olevani niin zeniläinen, ettei vanheneminen haittaa, niin onhan se tosi outoa nähdä muutos esimerkiksi vanhoja valokuvia katsellessa. Välillä katson omaa kättäni, että ei hitto, onko tämä minun käteni, näin ryppyinen. Joskus peilistä katsoessani näytän aivan äidiltäni, Larm kertoo.

LARM hoitaa ihoaan erilaisin pistoshoidoin, vitamiinein ja lisäravintein.

Jutta Larm kertoo hoitaneensa aiemmin otsaryppyjään botoxilla. Nykyään täyteaineet eivät enää innosta samalla tavalla. Kuva: Raine Lehtoranta

Larm saa käyttämässään hoidossa viisi pistosta kasvojensa molemmille puolille.

– Hyaluronihappo ei muuta luonnollista ulkonäköäni. Haluan näyttää itseltäni, mutta siten, että ihoni voi mahdollisimman hyvin.

– Minulla oli nuorempana vaihe, jolloin halusin käyttää täyteaineita. Niitä en enää halua. Haluan näyttää Jutalta, enkä halua, että ulkonäköni muuttuu täyteaineiden takia.

Kolmekymppisenä fitnessmaailman keskellä elänyt Larm peitti otsaryppynsä botoxilla. Myös naururyppyjen hyväksyminen oli vaikeampaa kuin nyt.

Kun molemmat lonkat oli leikattu, kuntoutuminen sai alkaa. Nyt Jutta Larmin liikkuvuus on paremmalla tolalla kuin ennen leikkausta. Kuva: Jussi Nukari / IS

– Siihen aikaan oli tärkeää, että huulet olivat hirveän isot. Fitnesslookkiin kuului se, että halusin korostaa rintojani ja muotojani. Eihän se ole enää yhtään minun juttuni tässä kohtaa elämää.

– En arvostele sitä aikaa pinnalliseksi tai tyhmäksi, vaan se oli sitä aikaa ja kuului siihen genreen. Kyllä kieltämättä nyt katson parikymppisiä tyttöjä, että voi ei, että miksi pilaatte kauneutenne noilla pistoksilla, Larm miettii.

Naisen kehon muutoksiin kuuluvat myös vaihdevuodet, jotka alkavat yleisimmin 45–55 ikävuoden välissä. Larmilla esivaihdevuosien oireet alkoivat pari vuotta sitten.

– Silloin huomasin ensimmäistä kertaa kolotuksia ja aamujäykkyyttä. Jossain vaiheessa tuli kuumia aaltoja, mutta onneksi ne ovat pysyneet aika hyvin hanskassa.

Jutta Larmilla on yksi lapsi aiemmasta avioliitostaan Petteri Jussilan kanssa. Jussila kuoli tapaturmaisesti vuonna 2004. Kuva: Reijo Hietanen

Vaihdevuosioireisiin kuuluvat tyypillisesti myös mielialojen vaihtelut ja ärtyneisyys, limakalvojen kuivuminen ja rasvan kertyminen keskivartaloon. Kun mieliala alkoi laskea, Larm ei meinannut tunnistaa itseään.

– Tuntui, että kuka on tuo tyyppi, enhän se ole minä. Samaan aikaan rasvaa alkaa kertyä ja iho kuivua, niin kyllä siinä on tosi paljon asioita hyväksyttävänä.

– Toki tunnen sen nahoissani, etten ole enää nuori. Vaihdevuodet ovat selkeästi päällä ja rullaavat siinä. Onneksi minulla on niin nuori mies, että hän pitää minut vireänä!

Esivaihdevuosioireita voi yrittää lievittää säännöllisillä elämäntavoilla, riittävällä levolla, ruokavaliolla, liikunnalla, tietyillä vitamiineilla ja lisäravinteilla. Larmin oireet helpottuivat sen jälkeen, kun hän aloitti estrogeenikorvaushoidon vuosi sitten gynekologinsa suosituksesta.

– Minun kohdallani se on toiminut hyvin. Aamuni alkaa sillä, että laitan yhden suhautuksen suihketta käsivarteeni. Huomaan, että se vaikuttaa moneen asiaan positiivisella tavalla.

Vaihdevuodet ovat selkeästi päällä ja rullaavat siinä. Onneksi minulla on niin nuori mies, että hän pitää minut vireänä!

– Erityisesti ärtyneisyyteen sillä oli iso vaikutus. Yritän taistella sitä vastaan, etten olisi vanha kärttyinen akka. Sellaiseksi en halua.

Larm lopetti estrogeenilääkityksen joksikin aikaa, mutta aloitti sen uudelleen, kun huomasi oireiden, erityisesti ärtyneisyyden, palaavan.

– Juhan teini-ikäiset kaksoset asuvat meillä osan aikaa, niin olisihan se hankala tilanne, jos äitipuoli olisi kärttyinen, ja perheessä olisi kolme kiukuttelevaa.

– Olen selvinnyt tähän asti elämääni ilman lääkkeitä, mutta tämän halusin aloittaa sillä ajatuksella, että se vaikuttaa Juhan hyvinvointiin myös, kun mielialani on hyvä. Se on palvelus hänellekin.

Viime vuoden lopulla Larm kävi lonkkaleikkauksessa, jolloin hänen molempiin lonkkiinsa asennettiin tekolonkat. Kuntoutus oli hyvin fyysistä ja vaativaakin, mutta se alkoi palkita pian. Liikkuvuus kehittyi nopeasti paremmalle tasolle kuin se oli ennen leikkausta ollut.

– Tein harjoituksia välillä kivun rajoilla, Larm kertoo.

Lonkat alkoivat oireilla ensin liikkuvuuden rajoittumisella. Jo kymmenen vuotta sitten risti-istunnassa alkoi olla vaikeuksia ja liikkuvuus heikkeni entisestään. Lonkkavaivoille tyypillistä on vaihtelevat jaksot parempien ja huonompien aikojen kesken.

Nelisen vuotta sitten Larm sisuuntui ja ajatteli kuntouttavansa lonkat parhaiden asiantuntijoiden avulla.

Jutta Larm pitää työuransa suurimpina saavutuksina poliisikouluun pääsemistä ja verkkovalmennuskonseptien luomista. – Olen onnistunut motivoimaan kymmeniä tuhansia ihmisiä liikkeelle ja huolehtimaan paremmin hyvinvoinnistaan. Kuva: Jussi Nukari / IS

– Mitä enemmän kuntoutin, sitä enemmän niitä särki. Lopulta ortopedi sanoi, että älä tee mitään, mikä rasittaa lonkkia. Se alkoi haitata elämää aika paljon, kun enää ei saanut leikattua itse varpaankynsiä. Ajattelin, etten enää sinnittele yhtään enempää, vaan hoidan asian kuntoon leikkauksella.

Larm halusi leikkauttaa molemmat lonkkansa samalla kerralla, mikä osoittautuikin hyväksi ratkaisuksi. Nyt kuntoutus on ohi, ja elämä uusien lonkkien kanssa on sujuvaa.

Kuru Resortista luopumisen jälkeen Larm on halunnut opetella rauhallisempaa elämäntahtia ja yrittää olla luomatta uusia bisnesideoita. Valmennustyöt Fitfarmilla pitävät hänet kiireisenä, mutta hän toivoo, että tulevaisuudessa elämä voisi olla hieman rauhallisempaa.

– Minulla on elämässäni kaikki todella hyvin. Toivon kuitenkin, että ajatusmaailmani voisi muuttua sellaiseksi, ettei koko ajan tarvitsisi olla tekemässä ja suorittamassa jotain, että osaisin vain olla ja asettua paikoilleni.

Lue lisää: Seiska: Jutta ja Juha Larmin 6 miljoonaa maksaneen luksus­hotellin johdossa joukko­pako – myös Larmit jättivät yrityksensä hallitus­paikat

Lue lisää: Jutta Larm lähti ruokakauppaan, ja kotiin tullessa vastassa oli elämän pysäyttänyt tragedia – puolen vuoden päästä Levillä tapahtui merkittävä käänne

Lue lisää: Jutta ja Juha Larm julkaisivat rehellisen videon veneilystään – seuraajilta yksimielinen reaktio

Source Link is.fi