Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d0b2a437a56b04c6b2b28fd281841498, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Jyri Häkämies: Lakon hintalappu nousee kahteen miljardiin euroon | Verkkouutiset – Uutisalue

Jyri Häkämies: Lakon hintalappu nousee kahteen miljardiin euroon | Verkkouutiset

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta myöntää, että poliittiset lakot aiheuttavat taloudellista vahinkoa.

– Kuinka suuria ja kuinka pysyviä, se varmaan tässä ehkä nähdään. Toisinpäin myös pitää ajatella näin, että hallituksen toimet ovat merkittävä asia palkansaajille. Toimeentulosta on lähtemässä satoja euroja vaikkapa osa-aikatyöntekijältä, yksinhuoltajalta, joka Helsingissä asuu vuokralla. Puhutaan todella isoista kysymyksistä, ihmisten toimeentulosta. Voiko enää samassa kodissa asua kuin aikaisemmin ja muuta. Sen takia me tietysti olemme tässä liikkeellä, Eloranta perustelee poliittisten lakkojen jatkumista Verkkouutisten Sanna Ukkola Show’ssa.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan SAK:n päätös jatkaa poliittisia lakkoja on erittäin suuri pettymys.

– Vahingot jo siihen mennessä ovat olleet tosi rajuja. Laskelmiemme mukaan menetys bruttokansantuotteelle on noin 1,5 miljardia. Uuden ilmoituksen myötä mennään lähes kahteen miljardiin, Häkämies kertoo.

– Näillä lakoilla tulee olemaan myös miljardin verotulovaikutus. Kun hallitus ensi kuussa kokoontuu kehysriiheen, se saa näistä lakoista vielä lisäpähkinän.

SAK vastustaa hallituksen työmarkkinauudistuksia ja sosiaaliturvan leikkauksia.

– Neljän viikon poliittinen lakko, joka kohdistuu maan hallitukseen ja laskun maksavat yritykset ja työpaikat, ei ole mahdollista meidän kilpailijamaissa, Häkämies sanoo.

Häkämiehen mukaan kolmen viikon aikana on tullut hyvin selväksi, että maan hallitus ei aio perääntyä uudistuksissa.

– Kun näin ei ole tapahtumassa, tässähän aiheutetaan vain vahinkoa yrityksille, kansalaisille ja työntekijöille, hän sanoo ja ihmettelee SAK:n lakkojen jatkumista.

Jarkko Elorannan mukaan hallitus ei ole ollut halukas neuvottelemaan.

– Jos ja kun nämä vahingot ovat merkittäviä, niin silloin voisi kuvitella, että tätä asiaa haluttaisiin ratkaista ja löytää kompromissi, joka tämän tilanteen laukaisisi. Näyttää kuitenkin tällä hetkellä olevan niin, että siellä yrityskentässä on valmiutta ottaa nämä tappiot vastaan, Eloranta sanoo.

– Onko aivan välttämätöntä Suomen taloudelle ja yritysten kilpailukyvylle, että saamme 200 euron lakkosakon yksittäiselle henkilölle? Onko aivan välttämätöntä, että työttömyysturvan suojaosa viedään pois ja osa-aikatyö vaikeutuu entisestään? Todella kummastelen, että tällaisista aika pienistä asioista kuitenkin pidetään ideologisesti ja periaatteellisesti kiinni. Käytännönläheisyys ja pragmatismi ovat unohtuneet. Niillä tämä olisi voitu ratkaista ilman, että se olisi jotenkin vaarantanut hallituksen isoja tavoitteita ja yritysten kilpailukykyä, hän jatkaa.

Häkämies muistuttaa Elorantaa, että uudistuksia tehdään siksi, koska niillä on keskeinen rooli hallituksen talouslinjassa.

– Hallitus tavoittelee 100 000 uutta työllistä. Niistä valtiovarainministeriön arvion mukaan noin 80 000 syntyisi yritysten toimesta näiden uudistusten myötä.

KATSO UUSIN JAKSO:
Sanna Ukkola Show: Lakot voivat jatkua teoriassa kesään