Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3018f017ec2b33773c6a9b1b9867e16d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
SM-liigan tuomaripomo Jyri Rönn latasi suorat sanat paitsiohaastoista – näin vastaa urheilujohtaja Jussi Markkanen – Uutisalue

SM-liigan tuomaripomo Jyri Rönn latasi suorat sanat paitsiohaastoista – näin vastaa urheilujohtaja Jussi Markkanen

Jussi Markkanen kertoo SM-liigan pohtineen valmentajan haaston käyttöönottoa paitsiotilanteissa.

Jääkiekon SM-liigan urheilujohtaja Jussi Markkanen uskoo, että liigalla on jo ensi kaudella tekninen valmius ottaa valmentajan haasto käyttöön myös paitsiotilanteissa.

Asiaa on Markkasen mukaan tutkittu ja pohdittu paljon SM-liigan sisällä.

Maaliin johtanutta paitsiotilannetta ei voi haastaa SM-liigassa eikä Jääkiekkoliiton alaisissa sarjoissa eli kotimainen sääntökirja poikkeaa kansainvälisestä.

– Siihen on useampikin syy, joista yksi on tekninen. Meillä ei ole tasapuolista teknistä järjestelmää kaikissa halleissa, Markkanen kertoo.

Valmentajan haaston laajentaminen paitsiotilanteisiin vaatii vähintään neljä uutta kameraa jokaiseen halliin eli molempien siniviivojen kohdalle kummallekin puolelle.

– Uskon, että meillä olisi tekniseltä puolelta mahdollisuus olla ensi vuonna sillä tasolla, että se on mahdollista, Markkanen sanoo.

Hän lisää, ettei seurojen kanssa käydyissä keskusteluissa päädytty yksimielisyyteen halusta ottaa järjestelmä käyttöön kevään pudotuspeleihin.

– On haluttu mennä niin sanotusti samalla sääntökirjalla, millä koko kausi on menty.

”Uskon, että meillä olisi tekniseltä puolelta mahdollisuus olla ensi vuonna sillä tasolla, että se on mahdollista.”

Ilves juhli keskiviikkona Eemeli Suomen tekemää 1–2-maalia, joka syntyi paitsion jälkeen. KalPa voitti lopulta Ilveksen neljännessä puolivälierässä maalein 4–2 ja siirtyi otteluvoitoissa 3–1-johtoon. Kuva: Matias Honkamaa / Lehtikuva

Valmentajan haastomahdollisuus paitsiotilanteissa nousi tapetille keskiviikkona, kun KalPa otti kolmannen kiinnityksen välieräpaikkaan kaatamalla Ilveksen 4–2.

Sekä Ilveksen toista maalia (1–2) että KalPan voittomaaliksi jäänyttä osumaa (3–2) edelsi paitsio. Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn vahvisti asian toimitukselle keskiviikkona ja urheilujohtaja Markkanen torstaina.

– Niitä valitettavasti aina silloin tällöin menee läpi. Joskus ihmissilmä ei kerkeä mukaan, joskus on pelaajia edessä ja muuta. Se on inhimillistä, Markkanen lisää.

Teknisen järjestelmän rakentaminen jokaiseen liigahalliin on myös kustannuskysymys. Minkälaisista taloudellisista summista puhutaan?

– Meillä on erilaisia ratkaisuja, tosi kalliitakin. En lähde summista puhumaan, mutta olemme keskustelleet myös kustannustehokkaasta vaihtoehdosta, Markkanen vastaa.

– Olemme mielestämme löytäneet sellaisen vaihtoehdon, mikä olisi toteutettavissa seuraavalle vuodelle.

SM-liiga haluaa Markkasen mukaan testata ja analysoida järjestelmän huolellisesti ennen käyttöönottoa varmistaakseen sen toimivuuden.

– Siinä on monta tekijää. Toki tekninen toimivuus, mutta myös se, miten se vaikuttaa meidän peliin ja muuhun, ja sitä analyysiä tässä tietysti tehdään.

Niitä valitettavasti aina silloin tällöin menee läpi. Joskus ihmissilmä ei kerkeä mukaan, joskus on pelaajia edessä ja muuta. Se on inhimillistä.

SM-liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn on jo kauan halunnut paitsiohaaston mahdollisuutta SM-liigan valmentajille. Arkistokuva. Kuva: Terhi Ylimäinen

Paitsiohaasto on käytössä esimerkiksi NHL:ssä sekä MM-kisoissa. Liigan kilpailusäännöt mahdollistavat haaston vain maalivahdin häirinnän tarkistamiseksi.

Erotuomarijohtaja Rönn on ollut jo kauan sitä mieltä, että Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n sääntökirjasta löytyvä paitsiohaasto pitäisi tuoda SM-liigaan.

– Minähän en sitä asiaa päätä. Sen päättää meidän johto. Olen vienyt asiaa asiaa jo parin kauden ajan eteenpäin, jotta mentäisiin peli edellä, Rönn sanoi keskiviikkona.

Samalla hän tuli kritisoineeksi omaa työnantajaansa. Mitä SM-liigassa ajatellaan Rönnin kritiikistä? Osuuko kritiikki maaliinsa tässä tapauksessa?

– Jyri on vahvasti tuonut mielipiteensä esiin aikaisemminkin, ja tuonut sen tuomareiden näkökulmasta. Totta kai se on juuri näin ja helpottaa ehdottomasti tuomareiden työskentelyä. En näe siinä sellaista ongelmaa, Markkanen vastaa.

Hän lisää SM-liigan päättävän asioista yhdessä seurojen kanssa ja korostaa analyysin ja taustatöiden teon tarpeellisuutta ennen uuteen järjestelmään hyppäämistä.

– Tiedetään, että NHL:ssä pohditaan voimakkaasti, pitäisikö sitä jollain lailla muuttaa. Siellä on nähty ongelmia muun muassa siinä, että kelaillaan vaikka pari minuuttia pitkää pyöritystä alueella ja todetaan, että siellä on ollut paitsio jossain kohdassa.

– On paljon asioita, mitkä pitää ensin selvittää ja yrittää löytää meille paras mahdollinen vaihtoehto, jos sellaiseen ryhdytään.

Jyri on vahvasti tuonut mielipiteensä esiin aikaisemminkin, ja tuonut sen tuomareiden näkökulmasta. Totta kai se on juuri näin.

Päätuomari Stefan Fonselius ja Ilveksen Adam Clendening keskustelivat keskiviikkona Kuopiossa. Kuva: Matias Honkamaa / Lehtikuva

SM-liiga tekee tulevaa kautta koskevia päätöksiä kesän aikana. Mikäli paitsiohaasto tuodaan käyttöön, on järjestelmä testattava harjoitusotteluissa. Millä aikataululla ja mittakaavalla asia tapahtuisi?

– Tällaista päätöstähän meillä ei ole, mutta meillä on taustalla tehty töitä niin, että meillä on mahdollisuus se ensi kaudelle ottaa käyttöön jos näin halutaan, Markkanen vastaa.

– Olen itse henkilökohtaisesti ehdottomasti sitä mieltä, että testaamatta ei ole mitään järkeä tuoda liigapeliin. Niin kuin tiedetään, kesällä tässä ei paljon pelejä ole. Testausta ja analyysiä tehdään ilman pelejä, ja totta kai meillä on elokuu sitten aikaa.

Pudotuspeliottelun paitsiomaalit ovat mediahuomion vuoksi parasta mahdollista markkinointia tekniselle järjestelmälle. Lisääkö asia yksimielisyyttä seuroissa?

– On hienoa, että kirjoitetaan, ja silloin kritiikki pitää myös ottaa vastaan, kun on aihetta, Markkanen aloittaa vastauksensa.

– Tällaiset päätökset on hyvä tehdä silloin kun ei ole tunnekuohussa. Asiaa käsiteltiin viime kesänä ja todettiin silloin, että meillä ei ole vielä valmiuksia siihen mennä.

Markkanen lisää SM-liigan seisovan päätöksen takana ja olevan valmis päivittämään kantansa, mikäli tilanne muuttuu.

– Meidän pitää kesällä rauhassa ilman tunnetta analysoida, onko se paremmaksi meidän pelille ja jos niin katsotaan, niin sitten tietysti siirrytään siinäkin asiassa eteenpäin.

Source Link is.fi