Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1be11edc2b8fcbbe4c37c33393912a67, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Toimeentulotuen hakemuksia vanhenee käsiin järjestelmävirheen vuoksi – Kela pyysi henkilökuntaa ylitöihin pyhäpäiviksi – Uutisalue

Toimeentulotuen hakemuksia vanhenee käsiin järjestelmävirheen vuoksi – Kela pyysi henkilökuntaa ylitöihin pyhäpäiviksi

Toimeentulotukihakemusten kasautuminen on pakottanut Kelan teettämään ylitöitä.

Asiasta kertoo Ylen haastattelema Kelan työntekijä. Kela ei ole tiedottanut asiasta omilla viestintäkanavillaan.

Työntekijä esiintyy jutussa nimettömänä, koska hänen mukaansa asian julkinen kertominen voisi aiheuttaa hänelle ongelmia työpaikalla. Yle on varmistanut haastateltavan henkilöllisyyden.

Työntekijän mukaan toimeentulotukihakemuksia on vanhenemassa tuhansittain ja sen vuoksi tuen saanti viivästyisi.

Työntekijän mukaan rästissä olevia toimeentulotukihakemuksia jäi eilen käsittelemättä noin 5 000 kappaletta.

– Tälle päivälle on toiset 8 000 hakemusta käsiteltävä, mutta niistä kaikista tuskin ehditään tehdä päätöksiä tänään.

Toimeentulotukihakemusten käsittelyaika on lakisääteisesti seitsemän arkipäivää. Käsittelyaikojen venyminen rikkoo siis lakia.

– Kyse on todella suurista määristä. Normaalisti puhutaan yksittäisistä vanhenevista hakemuksista, jotka nekin yleensä johtuvat järjestelmävirheestä, lähde kertoo Ylelle.

Työntekijöitä pyhiksi töihin

Työntekijän mukaan Kela yrittää houkutella hakemusten käsittelijöitä pääsiäispyhiksi töihin tupla- ja jopa triplapalkalla, jotta rästissä olevia hakemuksia saataisiin käsiteltyä.

Ylitöitä on tehty myös kuluneen viikon aikana, mistä työntekijät ovat hänen mukaansa saaneet kiitosta työnantajalta.

Työntekijän mukaan ruuhkautumista on aiheuttanut yhtenä tekijänä iso järjestelmähäiriö, joka vaikutti Kelan palveluihin aiemmin tällä viikolla.

Hänen mukaansa hakemusten käsittelyä on hidastanut myös pian voimaan astuvat sosiaaliturvan muutokset. Ne muuttavat sitä, miten toimeentulotukipäätöksiä käsitellään esimerkiksi asumismenojen osalta.

– Toimeentulotuen käsittely on jo valmiiksi paljon vaativampaa ensisijaisiin etuuksiin verrattuna, koska asiakkaan tilanteen arviointi vaatii enemmän selvittelyä.

Hallituksen uudistukset astuvat voimaan huhtikuun alussa. Työntekijän mukaan henkilöstön koulutukset uudistuksia varten on aloitettu Kelassa liian myöhään, minkä vuoksi huhtikuun hakemusten käsittely on päässyt alkamaan viiveellä.

Tämä on osaltaan aiheuttanut ruuhkautumista, hän sanoo.

Hän on huolissaan työntekijöiden jaksamisesta. Hänen mukaansa työntekijöiden työssäjaksaminen on jo laskenut.

– Jos nyt tehdään monta päivää ylitöitä, niin miten jaksetaan ensi viikolla? Tämä ei voi olla ainakaan pitkän aikavälin ratkaisu.

Näin vastaa Kela

Kelan perustoimeentulotuen palveluyksikön johtaja Petri Hannula vahvistaa Ylelle, että käsittelyssä olevia hakemuksia on paljon. Hänen mukaansa kyse ei ole kuitenkaan ruuhkautumisesta.

Hän myös vahvistaa, että ihmisiä on pyydetty tulemaan töihin pyhinä ja he ovat olleet jo viikolla ylitöissä.

Hannulan mukaan tarjotut ylityökorvaukset ovat työehtosopimuksen mukaisia. Hän ei suoraan kommentoi, onko työntekijöille tarjottu kolminkertaista palkkaa.

Hannulan mukaan nykyisen tilanteen on aiheuttanut nimenomaan Kelan järjestelmissä viime aikoina olleet häiriöt.

– Meillä on massiivisesti ylitöitä, joilla pyrimme saamaan tilanteen sellaiseksi, ettei viivästymisiä tulisi. Henkilökunta on tehnyt erinomaista työtä ja tilannetta on saatu paljon korjattua.

Pääsiäiseksi maksettavat toimeentulotuet on Hannulan mukaan saatu pääsääntöisesti kuitenkin hoidettua. Hän ei vahvista rästissä olevien hakemusten määrää, mutta sanoo, että hakemuksia on ollut paljon käsiteltävänä.

– Rahat eivät liiku muutenkaan pyhinä, vaan sitten arkipäivinä.

Ei vahvista hakemusten vanhentumista

Hannula ei vahvista, että hakemuksia olisi jo vanhentunut.

– Sen sanon, että viivästymiset ovat mahdollisia, sitä ei voi kieltää. Pyrimme kuitenkin siihen, että niitä ei tulisi, tai tulisi mahdollisimman vähän. Se asia selviää pääsiäisen aikana.

Hannulan mukaan kyse ei ole erityisen poikkeuksellisesta tilanteesta eikä pitkistä viivästymisistä.

– Vuosien mittaan tällaisia tilanteita on tullut. Eli ihan luottavaisin mielin tässä ollaan tilanteessa, joka on kieltämättä haastava.

– Jos tulee tilanne, etteivät järjestelmät toimi, emme voi asialle hakemusten käsittelyssä mitään.

Ei kyse leikkauksista

Kelan toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskuksen päällikkö Pasi Pajula on arvioinut aiemmin Ylelle, että toimeentulohakemusten määrä tulee todennäköisesti kasvamaan, kun työttömyysturvasta ja asumistuesta leikataan.

Hannulan mukaan tämän hetkisessä tilanteessa ei ole kuitenkaan kyse hakemusten lisääntymisestä. Etuuksiin tulevien lakimuutosten vaikutukset nähdään vasta myöhemmin.

– Ja niihin ollaan tietysti valmistauduttu ja valmistaudutaan sitten lisää.

Toimeentulolain muutokset aiheuttivat Kelassa myös järjestelmämuutoksia. Työntekijän esittämään kritiikkiin koulutusten myöhästymisestä hän vastaa, ettei koulutuksia voida tehdä liian aikaisinkaan.

– Se ei ole tässä päällimmäisenä syynä, vaan se että työntunteja on menetetty järjestelmähäiriöiden takia.

Sosiaaliturvan uudistukset tulevat voimaan huhtikuun alussa. Kelan toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskuksen päällikkö Pasi Pajula kertoo leikkausten vaikutuksista nuoriin:

Source Link yle.fi