Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b19edcb246d50831b7ea9bf74ce5720f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Jyväskylässäkin nostettiin kädet pystyyn tartuntaketjujen jäljittämisessä –vastuulääkäri: ”Viive tekee karanteenien asettamisesta täysin tehotonta” – Uutisalue

Jyväskylässäkin nostettiin kädet pystyyn tartuntaketjujen jäljittämisessä –vastuulääkäri: ”Viive tekee karanteenien asettamisesta täysin tehotonta”

Koronanviruksen tartuntaketjujen jäljittäminen Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla on lopetettu. Jäljitys on ruuhkautunut niin pahasti, että resurssit eivät enää riitä hoitamaan karanteeniin asettamista.

Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kertoo, että muutos on tehty muutaman viikon aikana. Kaupunki tiedotti maanantaina, että sillä on tavoittamatta 500 tartunnan saanutta.

– Tällä hetkellä kaikki aika menee positiivisten tavoittamiseen. Meidän täytyy keskittyä niihin toimenpiteisiin, jotka ovat välttämättömiä tässä tilanteessa.

Jyväskylän kaupunki kertoo keskiviikkona julkaistussa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että henkilöstöä siirtyy rokotuksiin ja hoitotyöhön. Käsmä ei usko, että päätöksellä on merkitystä tautitilanteeseen.

– Positiivisten tavoittamisen viive tekee karanteenien asettamisesta täysin tehotonta. Tauti leviää tällä hetkellä niin nopeasti, että karanteenitoimenpiteillä ei pystytä enää vaikuttamaan tautitilanteeseen, Käsmä sanoo.

Tartuntaketjujen selvittely ja karanteeniin asettaminen jatkuu edelleen sote-henkilöstön, laitoshoitoisten potilaiden sekä riskiryhmään kuuluvien osalta.

Jäljityksen toteuttamista pohditaan myös muissa maakunnissa

Uudellamaalla tehtiin samanlaisia päätöksiä maanantaina. Siellä tartuntojen jäljitys keskitetään terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin. Myös Pirkanmaalla terveysviranomaiset arvioivat karanteenien asettamisesta luopumista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen on asettunut samalle kannalle. Salmisen mukaan Suomen tulisi luopua koronan torjunnassa karanteeneista ja laajamittaisesta tartunnanjäljityksestä.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila sen sijaan ei lämpene maakuntien uusille linjauksille. Varhila viestitti STT:lle, että esimerkiksi Uudenmaan kuntien linjauksissa on kyse tartuntatautilain mukaisen menettelyn noudatta jättämisestä.

Lapissa koronajäljitystä jatketaan aktiivisesti.

Source Link yle.fi