Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_67cc6f7cd10c947f8bdd5d649527f37b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kaakao kallistui rajusti – nostaa väistämättä suklaan hintaa – Uutisalue

Kaakao kallistui rajusti – nostaa väistämättä suklaan hintaa

Kaakaon hinta on moninkertaistunut vuodentakaisesta.

Suklaan hintaan kohdistuu kovaa nostopainetta, sillä kaakaon maailmanmarkkinahinta on moninkertaistunut vuodentakaisesta.

Markkina-analyytikot povaavat suklaan väistämättä kallistuvan ehkä jo pääsiäiseksi, mutta ainakin kevään aikana.

Maailmanmarkkinoilla kaakaofutuurien hinta on pelkästään tänä vuonna yli kaksinkertaistunut. New Yorkin markkinoilla hinta nousi tiistaina historialliseen yli 10 000 dollariin tonnilta, kun hinta vuoden alussa oli 4 000 dollaria. Vuosi sitten hinta liikkui 2 500 dollarissa.

Roiman kallistumisen taustalla ovat kehnot säät keskeisissä tuottajamaissa Afrikassa. Ensin viljelmiä kurittivat rankkasateet ja kuivuus, ja sitten niiden vaikutuksesta myös taudit ja tihulaiset ovat heikentäneet satoa.

Markkinoita seuraavan Allianz Traden mukaan kaakaomarkkinoilla vallitsee jopa yli 370 000 tonnin alitarjonta. Kysyntä ylittää tarjonnan nyt kolmatta vuotta peräkkäin.

Kaakaon kallistuminen nostaa suklaanvalmistajien kuluja ja kaventaa siten voittomarginaaleja. Tämän seurauksena yhtiöihin kohdistuu painetta joko nostaa myyntihintoja tai hakea tuotannosta säästöjä.

Toisaalta liian kovat hinnankorotukset saattavat vähentää myyntiä liikaa eikä toivottua tulosvaikutusta siten saadakaan.

Fazer Makeisten toimitusjohtaja Lara Saulo kertoi Helsingin Sanomille yhtiön joutuneen korottamaan tuotteidensa hintoja kaakaon hinnannousun vuoksi. Saulon mukaan paine hintojen nostamiseen on jatkossakin kova, sillä kaakaon osuus monissa Fazerin tuotteissa on merkittävä.

Kuluttajalle Fazerin tekemät hinnankorotukset eivät välttämättä näy heti. Yhtiö päättää niistä hinnoista, joilla se myy tuotteitaan omille asiakkailleen, kuten vähittäiskaupoille.

Fazer selvittää HS:n mukaan, voisiko kaakaota korvata joillain muilla raaka-aineilla ja voisiko joissakin tuotteissa suklaan kaakaopitoisuutta vähentää.

Suklaan laatu kuitenkin kärsii kaakaopitoisuuden pienentämisestä, eivätkä laatusuklaan valmistajat voi tähän turvautua. Ja jos tumman suklaan kaakaopitoisuudeksi ilmoitetaan 70 prosenttia, on suklaassa silloin oltava 70 prosenttia kaakaota.

Source Link is.fi