Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7d39fd95f4b5b204edb3eeb7d56bf2a9, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kalle Rovanperän autosta paljastui erikoinen yksityis­kohta – Toyota-pomo kertoo syyn – Uutisalue

Kalle Rovanperän autosta paljastui erikoinen yksityis­kohta – Toyota-pomo kertoo syyn

Testit Kenian teillä pakottivat Toyotan keksimään jotain uutta autoonsa.

Suomalaiskuljettaja Kalle Rovanperän Toyotaan on asennettu omalaatuinen ”snorkkeli” tänä viikonloppuna ajettavaan Safari-ralliin, kertoo rallisivusto Dirtfish. Myös tallin muut kuljettajat Elfyn Evans ja Takamoto Katsuta käyttävät samaa viritystä Keniassa.

Snorkkeli ei ole ralliautossa poikkeuksellinen näky, mutta Toyotan ratkaisu on erikoinen. Tallin autoissa snorkkeli kulkee tuulilasin ja etuikkunoiden välissä olevia a-pilareita pitkin, kuten yleensä, mutta jatkuu aina auton katolle saakka.

Kilpaileva talli Ford käyttää Keniassa snorkkelia, jonka toinen pää on kiinnitetty konepeltiin ja varsi a-pilariin. Putken suu eli ilmanottoaukko on katolla, mutta toisin kuin Toyotalla, putki ei jatku auton keskikohtaan saakka eikä sitä ole kiinnitetty kattoon.

Snorkkelin tarkoituksena on estää auton edessä olevien ilmanottokanavien tukkeutuminen. Siksi yksi ilmanottoaukko on asetettu putken avulla auton katonrajaan, mahdollisimman kauas maasta.

Alla oleva kuva on Rovanperän tallikaverin Elfyn Evansin autosta.

Toyotan teknisen johtajan Tom Fowlerin mukaan auto on suunniteltu ohjaamaan ilmaa voimakkaasti ylöspäin parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi. Märissä olosuhteissa se tarkoittaa, että myös vesi roiskuu korkealle.

Fowler kertoo, että talli testasi autoa Keniassa rankkasateessa. Testi oli jossain määrin pettymys, minkä vuoksi Toyotan tekniikkagurut suuntasivat suunnittelupöydän ääreen.

– Tutkimme, mitä voisimme tehdä veden roiskumiselle. Meillä on aiemmin ollut ongelmia saman asian kanssa. Testipaikalla suunnittelimme useita erilaisia snorkkeleita, ja päädyimme tuohon malliin, jonka näette nyt autossa, Fowler sanoo Dirtfishille.

Takamoto Katsutan ohjastaman Toyotan snorkkeli takaviistosta kuvattuna. Putki jatkuu auton katon keskikohtaan saakka. Kuva: Simon Maina / AFP

Fordin snorkkeli on perinteisempi kuin Toyotalla. Kuvassa kaasuttelee Gregoire Munster. Kuva: Simon Maina / AFP

Kenian märillä teillä esimerkiksi vesi, muta tai sora voisivat tukkia auton keulassa olevat ilmanottoaukot helposti. Se voisi johtaa moottorin ylikuumenemiseen ja vaurioitumiseen.

Snorkkeli ei ole koko ajan käytössä, vaan se aktivoituu, kun kartanlukija sulkee vivulla auton edessä olevan ilmanottoaukot.

Pääluokan kolmas talli Hyundai ei esitellyt snorkkeliaan Safari-rallin avauspäivänä, mutta Dirtfishin mukaan senkin autoissa nähdään todennäköisesti viikonlopun aikana snorkkeli.

Juttua korjattu 28.3. klo 20.18: Ilma ei poistu snorkkelin kautta katolle, kuten jutussa oli alun perin mainittu, vaan katolla olevan putken suu toimii ilmanottoaukkona.

Source Link is.fi