Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_dbdf4748e05d8d94ae1ada959315b861, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Kaksi karhua pyrki pihoihin Ylöjärvellä, nyt ne karkotetaan – havainnot keskellä asutusta ovat yleistyneet – Uutisalue
Banner Before Header

Kaksi karhua pyrki pihoihin Ylöjärvellä, nyt ne karkotetaan – havainnot keskellä asutusta ovat yleistyneet

Riistanhoitoyhdistykseltä arvioidaan, että karhukanta tulee kasvamaan alueella kiihtyvällä vauhdilla vähäisten pyyntilupien vuoksi.

Lähikuva karhusta metsässä.

Jos karhun kohtaa asutuksen lähellä, tulee siitä ilmoittaa hätäkeskukseen. Kuvituskuva. Kuva: All Over Press

Pirkanmaalla Ylöjärvellä on tehty useita ilmoituksia karhuista, jotka ovat hakeutuneet toistuvasti lähelle piha-alueita. Karhuista on tehty alueella useita havaintoja.

Suomen Riistakeskus myönsi Ylöjärven Mutalan alueella liikkuneesta kahdesta karhusta karkotusluvat viime perjantaina. Lupa karkotuksesta myönnettiin alueen paikalliselle riistaseuralle yleisen turvallisuuden ylläpitämiseksi.

Karkotuslupa tarkoittaa, että paikallinen riistaseura voi yrittää häätää ihmisasutusta lähestyvät tai ihmistä kohtaan uhkaavasti käyttäytyvät karhut hätyyttelemällä niitä koirilla tai autolla.

Karhu keväthangella.

Keväällä talviunilta heränneet karhut voivat hakeutua nälkäisinä lähemmäs ihmisten asutusta ruoan perässä. Riistakamerakuva Äänekosken Sumiaisista viime keväältä. Kuva: Antero Korhonen

Nokian seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Kimmo Alakoski sanoo, että havainnot karhuista asutusalueella ovat yleistyneet Pirkanmaan seudulla karhumäärän lisääntymisen vuoksi.

– Kyllä tämä on jokakeväinen ilmiö. Väkisinkin näitä tilanteita tulee, kun ne ruokaa keväällä hakevat ja ajautuvat ihmisen asutusten lähelle.

Alakoski arvelee, että karhukanta tulee kasvamaan Pirkanmaalla kiihtyvällä vauhdilla tulevaisuudessakin, koska pyyntiluvat voivat olla ensi syksynä vähissä.

Korkein hallinto-oikeus katsoi viime syksynä valtaosan vuonna 2022 myönnetyistä karhunmetsästyksen poikkeusluvista olleen lainvastaisia.

Metsästäjät arvelivat päätöksen jälkeen, ettei poikkeuslupia tälle syksylle heru.

Aikuinen karhu ja neljä pientä karhunpentua vehreän pellon laidalla riistakameran kuvassa. Aikuisella karhulla on metsästysrauta roikkumassa etukäpälässään.

Tämä loukkaantunut emokarhu ja neljä karhunpentua tallentuivat riistakameraan Pohjois-Karjalan Enossa kesällä 2021. Kuva: Itä-Suomen poliisi

Karhukannan hallinta on muuttunut hankalaksi

Riistakeskuksen Pohjois-Hämeen vs. riistapäällikkö Marko Mikkola sanoo, että karhukannan hallinta poikkeusluvilla on valitusten myötä vaikeutunut.

– Kannanhoidollisista poikkeusluvista, joita suurpedoille on myönnetty viime vuosina, on valitettu. Ne ovat menneet hallinto-oikeudessa toimeenpanokieltoon. Hallinto-oikeudesta on tullut useampia oikeuskäytäntöä linjaavia ratkaisuja, jotka ovat tehneet kannan hallinnan hyvin hankalaksi.

Jos karhun kohtaa asutuksen lähellä, tulee siitä ilmoittaa hätäkeskukseen. Hätäkeskuksen kautta ilmoitus välitetään karkotuksen suorittaville metsästäjille.

Source Link yle.fi