Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_be80de9f7ba91f85d97093aa33990f06, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ukrainan tilanne muuttumassa haastavaksi – asiantuntija: ”kaikki keinot käyttöön” – Uutisalue

Ukrainan tilanne muuttumassa haastavaksi – asiantuntija: ”kaikki keinot käyttöön”

Sekä henkilöylivoima että materiaaliylivoima on kääntymässä Venäjän puolelle, näkee Jarno Limnéll.

Ukrainasta on viime aikoina kantautunut huolestuttavia uutisia.

Yhdysvaltain tukipaketin jumittaessa kongressissa Ukrainan puolustus­materiaali ei ole riittävällä tasolla. Samaan aikaan Venäjä kiihdyttää omaa puolustus­tarvike­teollisuuttaan ja rekrytoi lisää miehistöä. Venäjä pyrkii nyt valtaamaan strategisesti keskeisiä kaupunkeja Ukrainassa.

Entinen upseeri ja kyberturvallisuuden asiantuntija, kansanedustaja Jarno Limnéll (kok) sanoo, että tilanne näyttää entistä haastavammalta Ukrainassa. Hänen mukaansa kehityskulku on ollut nähtävissä jo pidemmän aikaa.

Jarno Limnéllin mukaan länsimaiden tuki ratkaisee Ukrainan sodan lopputuloksen. Kuva: Kalle Koponen / HS

– Venäjä on jo kauan sitten siirtynyt sotatalouteen. Venäjä tuottaa ammuksia ja tykistöammuksia merkittäviä määriä. Venäjä pystyy myös kumppanimaista, kuten Pohjois-Koreasta, hankkimaan niitä lisää, Limnéll sanoo.

– Uusi mobilisaatio on käynnistetty Venäjän näytösvaalien jälkeen. Yhä enemmän venäläisiä rekrytoidaan rintamalle. Sekä henkilöylivoima että materiaali­ylivoima on kääntymässä Venäjän puolelle. Se asettaa Ukrainan erittäin hankalaan tilanteeseen.

Keskiviikkona Yhdysvaltain Euroopan joukkojen (EUCOM) komentaja, kenraali Christopher Cavoli varoitti Washingtonissa, että ilman Yhdysvaltain tukipakettia Venäjän ylivoima Ukrainaa vastaan kasvaa nopeasti.

Cavolin mukaan Venäjällä on rintamalla käytössään viisinkertaisesti ammuksia Ukrainaan nähden, ja on vain viikkojen kysymys, kun ylivoima on kymmen­kertainen. Cavoli sanoi, että Venäjän armeijan vahvuus on nyt 15 prosenttia suurempi kuin ennen hyökkäystä Ukrainaan.

Cavoli vetosi Yhdysvaltain kongressiin Ukrainan tuen pikaiseksi jatkamiseksi.

Lue lisää: Amerikkalais­kenraalilta hälyttävä varoitus Venäjän kyvyistä – ”Emme puhu kuukausista”

Kenraali Christopher Cavoli vetosi kongressiin, jotta Ukrainan tukipaketti hyväksyttäisiin nopeasti. Hänen mukaansa Venäjän kyvykkyys on saamassa yliotteen sodassa. Kuva: Kevin Dietsch / AFP / Lehtikuva

Limnéll arvostelee länsimaita siitä, ettei Ukrainalle ole annettu riittävän paljon apua riittävän nopeasti.

– Länsimaiden pitäisi moninkertaistaa tuki Ukrainalle. Pitäisi ottaa kaikki keinot käyttöön puolustus­materiaalin hankkimisessa, Limnéll sanoo.

– Länsimaissa on hyvin vahvasti näkökulma, että joukkoja ei lähetetä Ukrainaan. Se tarkoittaa sitä, että kaikki mahdollinen asemateriaali on kyettävä antamaan, samoin kuin humanitaarista ja taloudellista tukea.

Limnéll ihmettelee myös, miksi Yhdysvallat, Britannia ja Ranska olivat samantien auttamassa Iranin iskun kohteeksi joutunutta Israelia, mutta samankaltaisten iskujen kohteena jatkuvasti oleva Ukraina ei tällaista apua saa.

– Miksi esimerkiksi tämänkaltaisia ilmatorjuntajärjestelmiä ei ole kyetty Ukrainalle yli kahden vuoden aikana antamaan? Sanoisin, että sodan lopputulos Ukrainassa on kiinni länsimaista ja niiden poliittisesta tahdosta.

Mutta riittääkö tahtoa enää, varsinkin, kun Lähi-idässä kytee ruutitynnyri?

Osa Yhdysvaltain edustajainhuoneen republikaaneista on jarruttanut jo neljättä kuukautta Yhdysvaltain aseapupaketin hyväksymistä. Paketista noin 55,6 miljardia euroa ohjautuisi Ukrainalle.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Mike Johnson on jarruttanut Ukraina-tukipaketin äänestystä. Presidentiksi pyrkivä Donald Trump suhtautuu pakettiin kielteisesti. Kuva: Joe Raedle / AFP / Lehtikuva

Limnéllin mukaan Yhdysvaltain tukipaketissa on kyse hyvin merkittävästä asiasta.

– Sillä saattaa olla jopa sodan lopputulokseen vaikuttava merkitys. Se riippuu siitä, kuinka nopeasti tämä paketti kyetään viemään Yhdysvalloissa läpi.

Mikäli Yhdysvaltain tuki Ukrainalle hiipuu, se lähettää Limnéllin mukaan ikävän viestin myös muille länsimaille.

– Eli aletaan poliittisten kiistojen vuoksi tinkimään Ukrainan tukemisesta. Euroopassa voidaan alkaa ajatella, että jos Yhdysvallat ei länsimaiden ja Naton johtomaana tue Ukrainaa, niin miksi sitten mekään.

Ukrainalaissotilas Donetskissa. Kuva: Thomas Peter / Reuters

Hostelli tuhoutui ohjusiskussa Donetskin alueella. Kuva: Anatolii Stepanov / AFP / Lehtikuva

Mitä seurauksia olisi sillä, jos Venäjä voittaisi hyökkäyssotansa Ukrainassa?

– Kun ollaan tilanteessa, jossa autoritäärinen valtio pyrkii väkivalloin edistämään imperialistisia tavoitteitaan ilman mitään kansainvälisten sopimusten kunnioittamista, se lähettää koko kansainväliseen yhteisöön viestin, että tällä tavoin voidaan toimia.

Limnéll pelkää, että tämä voisi aktivoida Kiinan toimia Taiwanin suhteen tai muiden autoritääristen valtioiden tavoitteita.

– Tässä on kyse laajemmasta asiasta kuin Ukrainasta: kyse on kamppailusta demokratian ja autoritäärisyyden välillä.

Limnéllin mukaan Ukraina on Venäjälle ensimmäinen askel sen tavoitellessa historiallista suurvalta-asemaansa. Venäjä ei tulisi pysähtymään Ukrainaan.

– Sanon ihan suoraan, että jos Venäjä voittaa, se merkitsee merkitsee Euroopalle vuosi­kymmeniksi hyvin epävakaisia turvallisuuspoliittisia aikoja.

Source Link is.fi