Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_83ed90af4da180a636cf7016d670f85b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Hallitus kiristää arvonlisä­verotusta – näin se vaikuttaa bensan pumppu­hintoihin – Uutisalue
Banner Before Header

Hallitus kiristää arvonlisä­verotusta – näin se vaikuttaa bensan pumppu­hintoihin

IS:lle kerrotaan, että kaikki hallituspuolueet joutuivat nielemään kehysriihessä asioita, jotka eivät ”normaalisti maistu”.

Hallitus on päättänyt korottaa IS:n tietojen mukaan kehysriihessään yleistä arvon­lisä­veroa 1,5 prosenttiyksiköllä 24 prosentista 25,5 prosenttiin.

Arvonlisäveron kiristäminen valuu pumppuhintoihin, Autotuojat- ja teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio sanoo.

– Kyllä se vaikuttaa polttoaineen hintaan. Polttoaineiden hinnassa on veroton hinta, valmistevero ja arvonlisävero. Arvonlisävero kannetaan siitä valmisteverollisesta hinnasta.

Kallio haarukoi, että 1,5 prosenttiyksikön korotus arvonlisäveroon nostaisi pumppu­hintoja noin kolmella sentillä litraa kohti.

– Polttoaineen hinta on aina arka juttu. Toisaalta vuoden alussa tuli polttoaineiden valmisteveron alennus. Siinä mielessä kuluttajan näkökulmasta jäädään vielä aavistuksen plussalle.

Liikennepolttoaineiden valmisteveroa alennettiin vuoden alusta siten, että bensiinin ja sitä korvaavien tuotteiden valmistevero laski keskimäärin 3,9 senttiä litralta ja dieselin ja sitä korvaavien polttoaineiden valmistevero keskimäärin 3,8 senttiä litralta.

Hallituksen merkittävin veropäätös kehysriihessä koskee yleisen arvonlisäveron kiristämistä. Hallitus on jo aiemmin päättänyt alennettujen arvonlisäverokantojen nostamisesta. Kuva: Aleksi Jalava / IS

Kallio huomauttaa, että maailmanmarkkinahintojen vaikutus pumppuhintoihin on poliittisia päätöksiä suurempi.

– Maailmanmarkkinahinnan vaihtelu voi olla kymmenenkin sentin luokkaa, jos öljyn hinta nousee merkittävästi.

Polttoaineiden hintaan vaikuttaa myös jakeluvelvoite. Hallitus muutti lainsäädäntöä niin, että jakeluvelvoite pysyy tänä vuonna 13,5 prosentissa.

Ensi vuonna jakeluvelvoitteen on määrä nousta 16,5 prosenttiin.

Polttoaineiden hinta on ollut erityisen herkkä kysymys perussuomalaisille.

IS:lle kerrotaan hallituslähteistä, että kaikki hallituspuolueet joutuivat nielemään kehysriihessä asioita, jotka eivät ”normaalisti maistu”.

Source Link is.fi