Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_225ead9d96cc35206285286a74a997ef, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kaksi oululaiskaverusta keksi kokoontua avantouimaan kello 6.20 – nyt koossa on jo kymmenien innokkaiden ”sekalainen sakki” – Uutisalue

Kaksi oululaiskaverusta keksi kokoontua avantouimaan kello 6.20 – nyt koossa on jo kymmenien innokkaiden ”sekalainen sakki”

Tuira620-kollektiivina avantouimassa kävijöitä yhdistää halu haastaa itsensä. Vesien jäähtymistä jo odottava joukko aloittaa uimakautensa syyskuun alusta.

Antti Putkosen (vasemmalla) ja Pentti Järvelinin avantouinti-innostus on kasvanut pieneksi paikalliseksi ilmiöksi. Putkonen on kuvannut avantouinneista viime talven mittaan materiaalia myös lyhytelokuvaa varten. Video: Timo Nykyri / Yle

Ensin oli vain kaksi kaverusta, jotka päättivät käydä samaan aikaan avannossa uimassa. Molemmat somettivat avantoreissujaan. Sana kiiri, ja kohta heitä saattoi olla kerralla parikymmentä. Tuira620-kollektiivi oli syntynyt.

Uimareita on laidasta laitaan. Joku tuntee jonkun, joka taas tuntee jonkun. Pentti Järvelin sanoo, että he alkoivat toisen aktiivin Antti Putkosen kanssa kerätä päänahkoja: keitä saisi yllytettyä mukaan – varsinkin niitä, jotka ovat sanoneet, että eivät ikinä aio uida avannossa.

– Porukassa on niitäkin, jotka eivät normaalisti ole tuohon kellonaikaan mennessä edes heränneet saatika menneet jäiseen Oulujokeen lillumaan. Onhan se järjetöntä, mutta resonoi näköjään monelle muullekin, Järvelin sanoo.

Helmikuussa alkanut käyttäytyminen toistaa samaa kaavaa: maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 6.20 porukkaa kokoontuu Tuiran uimarannalle Ouluun. Ohjelmassa on pulahdus avantoon.

– Ennen uintia vaihdetaan muutama ajatus päivän polttavista puheenaiheista. Veteen mennessä todetaan, että ei tässä ole mitään järkeä. Vedessä päästellään alkukantaisia huudahduksia ja rannalla todetaan, että ei se ollutkaan niin paha, Järvelin kuvailee.

Eri kävijöitä on talven aikana ollut ainakin kolmekymmentä. Järvelinin mielestä kollektiivin mukana uiminen sopii kaikille niille, jotka ovat valmiita haastamaan itsensä ja kokeilemaan sietokykynsä rajoja.

– Meillä on niitä itseä vähätteleviä ajatuksia, jotka estävät tavoittelemasta uusia asioita. Sinä olet ne pelkosi, kunnes todistat ne epätosiksi. Sinusta on kaikkeen siihen, mitä pohjimmiltasi haluat.

Suomen Ladun mukaan talviuinnin suosio kasvaa siinä määrin, että kaikki eivät mahdu talviuintiseuroihin mukaan. Jäseneksi jonotetaan. Ulkoilun asiantuntija Veera Lähde kertoo, että myös uusille talviuintipaikoille on enemmän kysyntää kuin mihin kunnat tai yhdistykset pystyvät reagoimaan.

Maria Haapasalo menossa avantouinnille.

Uinneista kertova lyhytelokuva ensi-iltaan

Tuira620:n uusi kausi käynnistyi taas syyskuun alussa, perjantaina. Vielä vesi ei ole talviuintilämpötiloja nähnytkään, mutta totuttelulla on helppo aloittaa.

Uutta uintikautta juhlistettiin jo torstaina, kun tuiralaisessa elokuvateatteri Starissa esitettiin kutsuvieraille Putkosen action-kameralla kuvaama ja lyhytelokuvaksi leikkaama video. Aamu-uintitaltioinneista kerätyllä elokuvalla on kestoa – kuinkas muutenkaan – kuusi minuuttia ja kaksikymmentä sekuntia.

Oheistuotteet tekevät yhteisöllisestä touhusta merkityksellisempää. Lyhytelokuvan lisäksi on syntynyt ainakin teemapaita ja lehti ”Avantounia”.

– Ne lisäävät kokemusta. Niiden takia asioita ei tehdä, mutta ne antavat merkitystä, että miksi asioita kannattaa tehdä, Putkonen sanoo.

Pentti Järvelin ja Antti Putkonen uivat Tuiran uimarannalla Oulussa.

Kylmän kosketus kiinnostaa talviuimareita. Se, millainen vaikutus uinnilla on kehoon ja mieleen. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Onko avantouimari sitä mieltä, että kesäiset kelit saisivat jo väistyä?

– Pyrin vaalimaan vallitsevaa vuodenaikaa, oli vuodenaika tai keli mikä tahansa. Jos meitä ympäröivä vuodenaika tai sää ei maistu, on harrastus valittu siinä hetkessä väärin, Järvelin sanoo.

Tuleva uintikausi jopa jännittää:

– Se on vähän kuin muksuna kouluun palaaminen. Kaikki ovat vähän kasvaneet ja on vähän uusia vaatteita. Liekö porukalla uusia uikkareita.

Source Link yle.fi